play

Irak ilmoitti aikovansa lähettää rajavartiostoa Iranin ja Turkin rajoille – kummastakin suunnasta on isketty Kurdistaniin

Tällä hetkellä Kurdistanin raja-aluetta vartioivat peshmerga-joukot. LEHTIKUVA/AFP

Tällä hetkellä Kurdistanin raja-aluetta vartioivat peshmerga-joukot. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Irakin hallinto on ilmoittanut suunnittelevansa rajavartijoiden lähettämistä Iranin ja Turkin vastaisille rajoille. Kummastakin naapurimaasta on tehty iskuja Irakin Kurdistanissa olevia oppositioryhmiä vastaan.

Iran syyttää kurdioppositioryhmiä levottomuuksien lietsomisesta Irakista käsin. Turkki puolestaan on syyttänyt kurdijärjestö PKK:ta aiemmin tässä kuusta tehdystä pommi-iskusta Istanbulissa. PKK on kiistänyt olevansa iskuun osallinen.

Irakin viranomaisten keskiviikkona julkaiseman lausunnon mukaan suunnitelma rajavartioiden lähettämisestä tehdään yhteistyössä Kurdistanin alueen hallinnon ja kurdien peshmerga-joukoista vastaavan ministeriön kanssa. Peshmerga-joukkojen päällikkö oli paikalla Irakin hallinnon tapaamisessa, jossa asiasta sovittiin.

Tällä hetkellä Kurdistanin raja-aluetta vartioivat peshmerga-joukot, jotka kuitenkin toimivat alueella Irakin puolustusministeriön alaisuudessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tiistaina peshmerga-delegaatio tapasi Irakin sisä- ja puolustusministeriön edustajia Bagdadissa. Kurdiviranomaisten lausunnon mukaan tapaamisessa sovittiin muun muassa rajaturvallisuuden parantamiseen tähtäävästä strategiasta.

Erityisesti Iranin toive

Iranissa edelleen jatkuvat mielenosoitukset alkoivat syyskuun puolivälissä, kun 22-vuotias kurdinainen kuoli tultuaan pidätetyksi väärin puetun hijabin eli päähuivin vuoksi. Iran on syyttänyt mielenosoitusten lietsomisesta ulkovaltoja ja Iranin ulkopuolella eläviä kurdiryhmiä.

Iran varoitti aiemmin keskiviikkona jatkavansa "ulkomailta tulevien uhkien vastustamista". Iranin ulkoministeriö on pariin otteeseen nimenomaan toivonut Irakin kansallisten rajavartijoiden asemoimista rajalle. Ministeriön edustaja Nasser Kanani sanoi aiemmin tällä viikolla, että jos Irak lähettää rajalle rajavartioita, Iranin ei tarvitse turvautua "muihin estäviin toimiin" uhkien torjumiseksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kurdistanin autonomisella alueella Irakissa on 1980-luvulta asti majaillut Iranin kurdioppositioryhmiä, jotka ovat aiemmin hyökänneet Iranin hallintoa vastaan. Viime vuosina niiden toiminta on hiipunut, mutta Iranin mielenosoitukset ovat kiristäneet jännitteitä.

Turkki teki viikonloppuna kurdijoukkoihin kohdistettuja ilmaiskuja Irakissa ja Syyriassa. Turkki sanoi iskujen olleen kosto viikko sitten Istanbulin keskustassa kauppakadulla tapahtuneelle räjähdykselle, jossa kuoli kuusi ihmistä ja yli 80 ihmistä haavoittui.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi