play

Israelissa parlamentti on hyväksynyt ensimmäisen budjetin kolmeen vuoteen

Budjetin hyväksyminen oli tärkeä voitti Bennettin hallitukselle. Lehtikuva/AFP

Budjetin hyväksyminen oli tärkeä voitti Bennettin hallitukselle. Lehtikuva/AFP

STT-Lehtikuva

Israelin parlamentti on hyväksynyt ensimmäisen valtion budjetin kolmeen vuoteen. Kuluvan vuoden budjetti hyväksyttiin torstaina ja ensi vuoden varhain perjantaina.

Budjettiehdotusten hyväksyminen on merkittävä voitto ideologisesti hajanaiselle hallituskoalitiolle.

Pääministeri Naftali Bennettin hallituksen piti saada budjetti läpi marraskuun 14. päivään mennessä, jotta maassa ei jouduttaisi järjestämään jo viidensiä parlamenttivaaleja kolmen vuoden sisällä.

Koalition onnistui päästä elokuun alussa sopuun valtion budjettiesityksestä yön yli kestäneiden neuvotteluiden ja äänestyksien jälkeen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lähestulkoon koko poliittisen spektrin laajuudelta kokoon kursitulla koalitiolla on 61 paikallaan vain hienoinen enemmistö maan 120-paikkaisessa parlamentissa, knessetissä. Hajanaisuudestaan huolimatta hallituksen rintama ei rakoillut liki 36 tuntia kestäneiden budjettiäänestysten aikana.

Budjetin hyväksymiseksi vaadittiin parlamentissa kaikkiaan noin 600 erillistä äänestystä. Parlamentti hyväksyi tälle vuodelle 609 miljardin sekelin eli noin 170 miljardin euron budjetin sekä ensi vuodelle budjettiarvion, joka on 573 miljardin sekelin eli noin 160 miljardin euron suuruinen.

"Muutoksen koalitio"

Bennettin ja hänen kumppaneidensa nousu vallan kahvaan kesäkuussa päätti maan pitkäaikaisimman pääministerin Benjamin Netanjahun valtakauden.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Uudessa hallituksessa pääministerivastuun jakavat uskonnollista kansallismielisyyttä edustavan Yamina-puolueen Bennett ja keskustalaisen Yesh Atid -puolueen Yair Lapid.

Ensimmäisenä vetovastuun otti Bennett Lapidin toimiessa hallituksessa ulkoministerinä. Lapidin on määrä ottaa hallituksen johtovastuu kahden vuoden jälkeen hallituskauden puolivälissä. Keskustalaisen hypätessä puikkoihin on Bennettin määrä puolestaan siirtyä maan sisäministeriksi.

Torstaina vuoden 2021 budjetin hyväksymisen jälkeen Bennett suitsutti, kuinka vuosien kaaoksen jälkeen Israel on saanut muodostettua hallituksen, kukistettua koronaviruksen delta-muunnoksen ja on saamassa vihdoin läpi myös budjetin.

–  Tänä iltana saimme Israelin takaisin raiteilleen, Bennett tviittasi varhain perjantaina pian sen jälkeen, kun koko budjettipaketti oli saanut päättäjien siunauksen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Muutoksen koalitio, tviittasi vuorostaan Lapid paketin mentyä läpi parlamentissa.

---

Korjattu aiempaa uutista klo 10.59: Budjettien hyväksymisaikataulua selkiytetty. Kuluvan vuoden budjetti hyväksyttiin torstaina ja ensi vuoden perjantaina.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi