play

Istanbulissa poliisi hajotti Pride-kulkueen voimakeinoin, Pariisissa marssi siirrettiin työläislähiöön

Pride-tapahtumaan osallistuneiden mukaan poliisi otti lauantaina kiinni useita Istanbulin Taksim-aukiolle kokoontuneita ihmisiä. LEHTIKUVA / AFP

Pride-tapahtumaan osallistuneiden mukaan poliisi otti lauantaina kiinni useita Istanbulin Taksim-aukiolle kokoontuneita ihmisiä. LEHTIKUVA / AFP

STT-Lehtikuva

Turkissa poliisi otti lauantaina kiinni Pride-kulkueessa marssineita ihmisiä. Marssijoiden mukaan poliisi otti kiinni useita Istanbulin Taksim-aukiolle kokoontuneita ihmisiä.

Sateenkaarilippuja kantaneet ja iskulauseita huutaneet marssijat pääsivät kadulla olleen poliisisulun ohi, mutta sen jälkeen poliisi hajotti kulkueen voimakeinoin.

–  Me emme satuta ketään, huusi yksi marssijoista poliiseille pitäen kumppaniaan kädestä.

Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Mellakkavarusteisiin pukeutuneet poliisit muun muassa laukaisi kyynelkaasua mielenosoittajia kohti, kertoo AFP:n lisäksi esimerkiksi uutistoimisto .

Mediatietojen mukaan noin 20 kulkueeseen osallistunutta ihmistä otettiin kiinni. Heidän joukossaan oli AFP:n kuvajournalisti Bulent Kilic.

Kilicin mukaan poliisi painoi hänet polvellaan maahan ottaessaan hänet kiinni, minkä lisäksi hänen kameransa vaurioitui kiinniottotilanteessa. AFP:n mukaan Kilic oli kiinni otettuna muutamia tunteja.

Vuonna 2014 Istanbulin Pride-kulkueeseen osallistui yli 100  000 ihmistä. Sen jälkeen Turkin viranomaiset ovat kieltäneet marssit vedoten turvallisuussyihin. Tänä vuonna kulkueen kieltämistä perusteltiin koronarajoituksilla, kertoo muun muassa Britannian yleisradioyhtiö .

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asioita ajavat ryhmät syyttävät Turkin hallitusta vihakampanjoinnista niitä kohtaan.

Homoseksuaalisuus ei ole Turkissa laitonta, mutta maan presidentti Recep Tayyip Erdogan ja hänen konservatiivis-islamistinen AKP-puolueensa tuomitsevat voimakkaasti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt.

Pariisissa marssittiin kymmenientuhansien ihmisten voimin

Ranskassa puolestaan noin 30  000 ihmistä osallistui lauantaina Pariisissa vuosittaiselle Pride-marssille, joka nyt järjestettiin ensimmäistä kertaa yhdessä kaupungin työläislähiöistä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kulkueen aloituspaikan vaihdosta pääkaupungin keskustasta muualle perusteltiin sillä, että näin marssi kuuluu entistä enemmän kaikille ihmisille. Pitkäaikaisen Pride-kävijän mukaan Pariisin homopiirit tuntevat kaupunkia ympäröiviä lähiöitä huonosti.

–  Tuomalla Priden tänne osoitamme, että se kuuluu kaikille, sanoi 34-vuotias Romain AFP:n mukaan.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajavia Pride-marsseja on järjestetty viikon aikana eri puolilla maailmaa. Niiden vanavedessä huomiota on kiinnitetty Euroopan maiden erilaisiin suhtautumisiin seksuaalivähemmistöihin.

Torstaina useat EU-maiden johtajat kertoivat tuestaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille sen jälkeen, kun Unkarissa hyväksyttiin kiistelty, vähemmistöjä syrjivä laki. EU:ssa on herännyt huoli ihmisoikeuksien ja tasa-arvon toteutumisesta Unkarissa, sillä maan uusi laki käytännössä kieltää esimerkiksi homoseksuaalisuudesta kertomisen kouluissa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi