play

Marokossa lähes 300 ihmistä kuollut maanjäristyksessä, sanoo sisäministeriö

Kuva: Faisal Baddour

STT

Marokossa ainakin kolmisensataa ihmistä on saanut surmansa voimakkaan maanjäristyksen vuoksi, kertoo maan sisäministeriö.

Sisäministeriö sanoo lausunnossaan, että järistyksessä on kuollut alustavan tiedon mukaan 296 ihmistä. Kuolleista on raportoitu Marrakeshissa ja muutamissa kaupungeissa sen lähialueilla sekä Al Haouzin maakunnassa.

Lisäksi yli 150 ihmisen kerrotaan loukkaantuneen.

Afrikan luoteisosassa sijaitsevaan maahan myöhään perjantaina iskenyt järistys oli Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskuksen (USGS) mukaan voimakkuudeltaan 6,8.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

USGS:n mukaan järistys iski noin 70 kilometriä lounaaseen miljoonakaupunki Marrakeshista.

Ihmiset pakenivat paniikissa kodeistaan, ja tuhoisa järistys katkoi sähköjä sekä aiheutti vahinkoja rakennuksille.

–  Näin rakennusten liikkuvan -- sitten menin ulos ja siellä oli paljon ihmisiä. Ihmiset olivat kaikki shokissa ja paniikissa. Lapset itkivät ja vanhemmat olivat suunniltaan, Marrakeshissa ollut 33-vuotias Abdelhak el-Amrani kertoi AFP:lle puhelimitse.

–  Sähköt katkesivat 10 minuutiksi, samoin puhelinverkko, mutta sitten se palasi. Kaikki päättivät jäädä ulkosalle, hän lisäsi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Paikalliset tiedotusvälineet olivat aiemmin kertoneet, että Marrakeshin sairaaloihin oli saapunut valtava määrä loukkaantuneita ihmisiä.

Maanjäristys tuntui myös rannikolla Rabatin, Casablancan ja Essaouiran kaupungeissa.

–  Ei ole juuri vahinkoja, enemmänkin paniikkia. Kuulimme huutoja järistyksen aikoihin, 200 kilometriä Marrakeshista länteen sijaitsevan Essaouiran asukas kertoo AFP:lle.

–  Ihmiset ovat aukioilla, kahviloissa ja nukkuvat mieluummin ulkona. Julkisivuista on pudonnut palasia, hän jatkoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Alustavia arvioita maanjäristyksien vaikutuksista tarjoava USGS:n järjestelmä ennakoi merkittävien taloudellisten vahinkojen olevan todennäköisiä. Maanjäristykseen liittyvien kuolemantapausten osalta se puolestaan ennusti, että joitakin uhreja voi syntyä.

USGS:n mukaan aiemmat tapahtumat tällä hälytystasolla ovat vaatineet alueellisen tai kansallisen tason reagointia.

Marokkolaisten tiedotusvälineiden mukaan kyseessä on voimakkain Marokossa nähty maanjäristys.

Maanjäristys tuntui myös naapurimaa Algeriassa, jossa se ei ole viranomaisten mukaan aiheuttanut tuhoja tai henkilövahinkoja.

Vuonna 2004 ainakin 628 ihmistä sai surmansa ja 926 loukkaantui Marokossa, kun maanjäristys iski Välimeren rannikolla sijaitsevaan Al Hoceimaan.

Vuonna 1980 naapurimaa Algeriassa iskenyt järistys oli puolestaan yksi lähihistorian suurimmista ja tuhoisimmista maanjäristyksistä. El-Asnamiin iskenyt järistys oli voimakkuudeltaan 7,3 ja se surmasi 2  500 ihmistä. Lisäksi ainakin 300  000 jäi kodittomaksi.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi