play

Juuri nyt: Ukraina: Neuvottelut jatkuvat maanantaina, Israelin pääministeri keskusteli Putinin ja Zelenskyin kanssa – seuraamme sotaa hetki hetkeltä

Ihmiset yrittävät päästä evakuointijunaan Dnipron rautatieasemalla lauantaina.

Ihmiset yrittävät päästä evakuointijunaan Dnipron rautatieasemalla lauantaina. Kuva: LEHTIKUVA / AFP / EMRE CAYLAK

Uutissuomalainen

Emmi Julkunen,STT ,Riikka Minkkinen, Emmi Julkunen, STT

Tässä jutussa seurataan Venäjän hyökkäystä Ukrainaan hetki hetkeltä. Näet tuoreimmat tiedot päivittämällä jutun.

22.18

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ja Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba tapasivat Ukrainan rajalla Korczowissa tänään. Tässä he puhuvat medialle tapaamisen jälkeen.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ja Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba tapasivat Ukrainan rajalla Korczowissa tänään. Tässä he puhuvat medialle tapaamisen jälkeen. Kuva: LEHTIKUVA / AFP / OLIVIER DOULIERY

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kuleban mukaan tapaamisessa puhuttiin välttämättömien aseiden toimittamisesta Ukrainaan sekä tavoista varmistaa sanktioiden tehokkuutta ja kasvattaa painetta.

22.03 Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto on keskustellut Israelin ulkoministerin Yair Lapidin kanssa Euroopan turvallisuustilanteesta. Ulkoministeriö tviittasi asiasta.

Aiemmin kerrottiin, että Israelin pääministeri Naftali Bennett keskusteli Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa puhelimessa tavattuaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin Moskovassa tänään lauantaina, kertoo Reuters. Bennettin tiedottajan mukaan tämä siirtyi Moskovasta Berliiniin keskustelemaan Saksan liittokansleri Olaf Scholzin kanssa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

22.02 Aiemmin tänään kerrottiin, että Ukraina ja Venäjä pitävät kolmannen neuvottelukierroksen maanantaina. Asiasta kertoi Ukrainan neuvottelija Facebookissa. Moskovasta saatu kommentti asiasta on kuitenkin vähemmän lopullinen.

Venäläinen tietotoimisto Interfax kertoo Reutersin mukaan venäläisen neuvottelijan Leonid Slutskin mukaan "Kolmas kierros voisi tapahtua tulevina päivinä. On mahdollista, että päivä on maanantai".

21.39 Israelin pääministeri Naftali Bennett keskusteli Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa puhelimessa tavattuaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin Moskovassa lauantaina, kertoo Reuters. Bennettin tiedottajan mukaan tämä siirtyi Moskovasta Berliiniin keskustelemaan Saksan liittokansleri Olaf Scholzin kanssa.

Israel on tarjoutunut aiemmin toimimaan sovittelijana Venäjän ja Ukrainan välillä.

21.31 Tv-kanava Fox News on haastatellut Suomen presidentti Sauli Niinistöä, joka tapasi Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin eilen.

Niinistöltä kysyttiin muun muassa halukkuudesta liittyä Natoon, johon Niinistö vastasi tilanteen olevan muuttunut sekä Suomessa että Ruotsissa.

– Näemme ensi kertaa, että suurin osa ihmisistä kannattaa (Natoon liittymistä) mielipidemittausten perusteella. Olemme nyt avoimia keskustelulle tästä eduskunnan kanssa. Yritämme määritellä kaikki riskit ja edut varsin tehokkaasti, mahdollisimman pian, vastasi Niinistö.

Niinistö myös sanoi haastattelussa Suomen olleen koko ajan erittäin innokas kehittämään omia puolustusvoimiaan, jotka ovat varsin voimakkaat. Lisäksi EU on mahdollisesti yhtenäisempi kuin ikinä ennen ja myös Saksan nähdään ottavan voimakkaan position puolustussektorilla.

Niinistöltä kysyttiin myös, onko hän huomannut muutosta Putinissa.

– Jos seuraa hänen puheitaan ja mielipiteitään vuosikymmenten varrella, hän on aina osoittanut jonkinlaista katkeruutta ja jopa vihaa siitä, miten äiti-Venäjää on kohdeltu kaltoin. Ja tällainen asenne on lisääntynyt vuosi vuodelta, Niinistö sanoi.

– Nyt kun kaikki olemme nähneet kuinka tietyllä tavalla yksinäinen hän näyttää olevan ja pitää suurta etäisyyttä muihin ihmisiin. Ei ole ehkä paras mahdollinen asia ihmiselle elää vain katkeruudessa ja vihassa. Se saattaa lisääntyä ajattelussa.

Niinistön mukaan on hyvin vaikea ennustaa, mitä Putin tulee tekemään seuraavaksi.

– Nyt näyttää siltä, että hän etenee ja tuhoaa Ukrainan, Niinistö totesi.

Voit katsoa koko haastattelun alta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

20.39 Saksalainen urheiluvaatemerkki Puma keskeyttää kaikkien myymälöidensä toiminnan Venäjällä, kertoo Reuters. Uutistoimiston mukaan myös italialainen luksusmerkki Prada sanoo keskeyttävänsä vähittäiskauppatoimintansa maassa.

19.50 Britannian puolustusministeriön mukaan Venäjän aiottu tulitauko Mariupolissa oli todennäköisesti yritys torjua kansainvälistä paheksuntaa kun se samalla sääti omia joukkojaan uuteen hyökkäystoimintaan.

Puolustusministeriö tviittaa, että syyttämällä Ukrainaa sopimuksen rikkomisesta Venäjä todennäköisesti yrittää siirtää vastuuta nykyisten ja tulevien siiviiliuhrien osalta kaupungissa.

19.44 Ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan käsityksen mukaan Suomen valtiojohdon viime päivien tapaamisten tavoite on Pohjolan puolustuksen vahvistaminen.

– Halutaan linnoittaa Pohjolaa koskemattomaksi alueeksi ja saada siihen sotilaallista kyvykkyyttä. Eli tässä nyt se rauta, huoltovarmuus ja tietojen vaihto on niitä keskeisiä elementtejä, joilla selkeytetään Suomen ja Ruotsin asemaa konfliktieskalaation varalta, Aaltola sanoo.

Se millaisia puolustustarvikkeita Suomeen toimitetaan ennen mahdollista sotatilannetta, määrittelee myös sen, mitä muut maat voisivat toimittaa Suomeen sodan aikana.

– Tässä on tietysti tärkeätä, että jos Suomi haluaa, se saa laajamittaisesti erilaista modernia aseistusta. Koska myös sodan syttyessä se on se raja, mitä voidaan toimittaa, hän sanoo.

Esimerkiksi presidentti Sauli Niinistön ja Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin tapaamisen tarkoituksena oli myös halu viestiä yhteistyön syventämisestä julkisesti.

– Tämän on tarkoitus luoda pidäkkeitä konfliktien kärjistymiselle Pohjolassa, Aaltola sanoo.

Aaltolan käsityksen mukaan yhteistyön syventämisessä ei ole kyse kahdenvälisestä hankkeesta, vaan mukana on isompi joukko maita. Kyse on Aaltolan käsityksen mukaan ainakin Pohjoismaista ja Yhdysvalloista sekä mahdollisesti Britanniasta. Saksan asema tässä kokonaisuudessa on hänen käsityksensä mukaan toistaiseksi avoin.

19.21 Venäjä ja Ukraina pitävät kolmannen neuvottelukierroksensa maanantaina, kertoo Ukrainan neuvottelija David Arakhamiya Reutersin mukaan.

18.51 Vain 400 ihmistä saatiin evakuoitua Volnovahan kaupungista ja sen ympäristöstä lyhytkestoisen tulitauon aikana, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Alun perin tarkoituksena oli evakuoida 15 000 siviiliä alueelta osittaisen tulitauon aikana.

Alueen kuvernöörin Pavlo Kyrylenkon mukaan saattue piti keskeyttää koska Venäjä aloitti jälleen säälimättömän pommituksen ja siten liikkuminen oli vaarallista.

18.47 Israelin pääministeri Naftali Bennett tapasi Putinin Moskovassa lauantaina keskustellakseen Ukrainan kriisistä, kertoo Reuters. Israel on tarjoutunut toimimaan välittäjänä Venäjän ja Ukrainan välillä.

18.44 Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi pyysi Yhdysvalloilta apua lentokieltoalueen perustamisessa Ukrainan ylle, kertoo asiasta perillä oleva lähde CNN:lle. Zelenskyi puhui lauantaina Yhdysvaltojen senaattoreille Zoomin välityksellä.

Presidentti pyysi lisäksi lisää sotilaallista apua Ukrainan joukoille ja kovempia sanktioita Venäjää vastaan, mukaan lukien energiapakotteet.

CNN kertoo, että yhden senaattorin mukaan Zelenskyi puhui myös sen puolesta, että öljyn tuonti Venäjältä kiellettäisiin ja rahansiirrot keskeytettäisiin.

18.30 Venäjän joukot ovat ottaneet haltuunsa psykiatrisen sairaalan Borodjankassa Kiovan alueella, kertoi alueen kuvernööri Oleksiy Kuleba Reutersin mukaan lauantaina paikallisessa mediassa. Sairaalassa on 670 ihmistä. Kuleban mukaan tiedossa ei ole, kuinka heidät saadaan evakuoitua.

18.16 Suomen presidentti Sauli Niinistö tviittasi kuvan Ruotsin pääministeri Magdalena Anderssonin ja Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvistin vierailulta. Kuvassa ovat myös Suomen pääministeri Sanna Marin ja puolustusministeri Antti Kaikkonen.

– Kerroin eilisistä keskusteluista. Jaamme tilannekuvan ja kehitämme monipuolisesti yhteistyötämme, Niinistö kirjoitti.

Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson tviittasi hyvistä keskusteluista paikalla olleiden kanssa turvallisuustilanteesta, EU-asioista ja tehostetusta yhteistyöstä.

– Läheinen ja vahva Ruotsin ja Suomen kumppanuus, Andersson kirjoitti.

17.53 Ukrainassa on kuollut Venäjän invaasion jälkeen ainakin 351 siviiliä, kertovat YK:n tarkkailijat Reutersin mukaan. Lisäksi 707 on haavoittunut. Luvut ovat tosin tarkkailijoiden mukaan todennäköisesti "huomattavasti korkeammat".

Pelkästään Volnovahan kaupungissa uskotaan viime päivinä kuolleen satoja siviilejä. Venäjä Ukrainan ulkoministeriön mukaan Venäjä tulittaa ohjuksin ja pommein tätä kaupunkia, joten on mahdotonta avata humanitaarisia käytäviä siviilien turvallisille evakuoinneille.

17.18 Panimoyhtiö Olvi lopettaa viennin Venäjälle ja Valko-Venäjälle ja aloittaa vetäytymisen Valko-Venäjältä, kertoo yhtiö tiedotteessaan. Se myös keskeyttää investointinsa Valko-Venäjällä.

Olvi-konserniin kuuluva Lidskoe Pivo -tytäryhtiö työllistää 840 ihmistä Valko-Venäjällä. Olvin mukaan Valko-Venäjän osuus konsernin liiketoiminnoista ja liikevoitosta oli viime vuonna noin neljännes.

Näiden päätösten ja Ukrainan sodan aiheuttaman epävarmuuden vuoksi Olvi peruuttaa tulosohjeistuksensa tälle vuodelle eikä anna uutta ohjeistusta. Peruutetussa tulosohjeistuksessa Olvi odotti liikevoiton pysyvän viime vuoden hyvällä tasolla.

17.07 Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola listaa Twitterissä "muutamia karuja opetuksia Ukrainan sodasta".

Ensimmäiseksi Aaltola listaa, että Venäjän aseellinen kyky ei ole sitä, mitä se on esitellyt voitonpäivänparaateissaan. Käytännöllinen operationaalinen tehokkuus "ei ole lainkaan sitä luokkaa, mitä sen esimerkiksi Suomessa on kuviteltu oleva".

– Venäjä on ajautumassa tilanteeseen, jossa se on joko rajusti eskaloitava tai sitten etsittävä laihaa kasvot säilyttävää lohtua. Se voi tuhota Ukrainan ja maan kansalaisia, mutta se ei voi epäonnistumistaan saada unholaan, Aaltola kirjoittaa.

Aaltola toteaa myös, että ei ole olemassa mitään amerikkalaista ratsuväkeä, joka saapuu paikalle ja pelastaa päivän.

– Tämä tiedetään nyt Ukrainassa ja se pitäisi ymmärtää myös Suomessa. Yhdysvallat käyttää näissä tilanteissa ns. ehdollista neutraalisuutta. Ehdollinen neutraalisuus tarkoittaa suoran suurvaltakonfliktin välttämistä, mutta käytännössä myös sitä, ettei Ukrainalle toimiteta muita aseita kuin on aikaisemmin toimitettu. Tilannetta ei haluat eskaloida, koska ydinaseet. Tämä on hyvä ymmärtää myös meillä.

Ulkopoliittisen instituutin johtajan mukaan Suomen on hyvä tiivistää ja laajentaa puolustussuhdettaan Yhdysvaltoihin.

– Sodan syttyessä he toimittavat sitä, mitä ovat ennen sotaa toimittaneet. Se on heidän intresseissään. Huoltovarmuuden kannalta keskeistä.

Ukrainalaisten urhoollisuus saa Aaltolalle kyyneleen silmään.

– Heitä ei kuitenkaan ole jätettu yksin. Venäjän talous on tuhottu vuosiksi eteenpäin. Ukrainaan virtaa laajamittaisesti aseita koko ajan Puolan rajan ylitse. Ilmaherruutta Venäjä ei ole saavuttanut.

Lisäksi maanpuolustustahto on Aaltolan mukaan a ja o vahvan ja heikon välisessä sodassa. Sitä on hänen mukaansa Suomessa syytä pitää korkealla ja nyt vielä korostaa.

– Maailma on brutaali ja karmiva voimapolitiikan pelikenttä. Kaikki viimekädessä perustuu sotilaalliseen kyvykkyyteen ja talouksien kantokykyyn. Tähän dilemmaan ei ole lopullisia ratkaisuja. Ei Yhdysvallat voi kaikkea pelastaa. Yhteistyössä kyllä voimaa, muttei lopullista ratkaisua. Venäjä on heikompi kuin kuvittelimme se olevan. Se on myös enemmän kulttuurillisesti motivoitunut kuin olisi suotavaa ydinasevallalle. Tätä pitää ottaa huomioon, kun mietimme sodan todennäköisyyttä. Sotaiset skenaariot ovat todennäköisempiä, kuin haaveilimme, Aaltola päättää tviittiketjunsa.

16.56 Kotimaanapu aloittaa valtakunnallisen hätäapukeräyksen Suomeen tulevien ukrainalaisten pakolaisten auttamiseksi, Kirkkopalvelut kertoi lauantaina. Hätäapukeräyksellä kerätään lahjoituksia pakolaisille välttämättömien elintarpeiden huolehtimiseksi Suomessa. Lahjoitukset ohjataan Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntien auttamistyöhön.

– Useat seurakunnat valmistautuvat auttamaan ja selvittävät parhaillaan tilojensa, kuten leirikeskusten, tarjoamista pakolaisten hätämajoitukseen, tiedotteessa sanotaan.

Kotimaanapu on vuonna 2015 perustettu Kirkkopalveluihin kuuluva hyväntekeväisyyspalvelu, joka keskittyy auttamaan konkreettisesti vaikeuksissa olevia ihmisiä Suomessa.

16.49 Britannian puolustusministeriö on jakanut Twitterissä tuoreimpaan tiedustelutietoon perustuvan kartan Ukrainan sodan tilanteesta. Kartassa näkyvät venäläisjoukkojen hyökkäykset ja sijainnit.

16.44 Eri puolilla maailmaa ihmiset ovat osoittaneet mieltä Ukrainan puolesta ja sotaa vastaan. Sodanvastaisia protesteja on ollut muun muassa Sveitsissä, Kroatiassa, Thaimaassa ja Britanniassa, kertoo BBC. Myös Helsingissä järjestettiin kolme Ukrainaa tukevaa mielenosoitusta.

Mutta myös Venäjän miehittämässä Hersonin kaupungissa Ukrainan eteläosassa protestoitiin. BBC:n mukaan kaupungin keskustan läpi marssi parituhatta ihmistä, jotka heiluttivat Ukrainan lippuja ja lauloivat Ukrainan kansallislaulua. Protestoivat huusivat myös iskulauseita, joiden sanoma oli selvä: "Venäläiset menkää kotiin" ja "Herson on Ukraina". Voit katsoa alempaa tästä seurannasta videon Hersonista.

16.36 Valtioneuvosto julkaisi tallenteen tiedotustilaisuudesta Suomen pääministeri Sanna Marinin ja Ruotsin pääministeri Magdalena Anderssonin tapaamisen jälkeen. Voit katsoa sen alta.

16.32 "Kysymys maiden Nato-jäsenyydestä näyttää tällä hetkellä olevan toissijainen Suomessa ja Ruotsissa. Kummankin Natoon kuulumattoman maan valtiojohdoissa kärkiajatus on nopea uudenlaisen asennon ottaminen muuttuneessa turvallisuusympäristössä", kirjoittaa Uutissuomalaisen politiikan toimittaja Erno Laisi. Voit lukea koko tekstin alta.

16.25 Sota Ukrainassa tulee todennäköisesti kiihtymään lähipäivinä, arvioi erikoistutkija Pentti Forsström Maan­puolustus­korkea­koulusta Helsingin Sanomille.

– Odotus on, että Venäjä jatkaa etenemistä ja hyökkäyksiä vähän joka suunnalla. Kiovassa, idässä ja etelässä, kuvaa Forsström lehdelle.

16.11 Venäjän presidentin Vladimir Putinin mukaan jokaisesta Ukrainan ylle lentokieltoalueen määräävästä maasta tulee aseellisen konfliktin osapuoli.

Sotilasliitto Nato hylkäsi perjantaina Ukrainan pyynnön lentokieltoalueen perustamisesta Venäjän ilmaiskujen pysäyttämiseksi. Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan Nato-maat ovat yhtä mieltä siitä, että Naton lentokoneita tai joukkoja ei tule olla Ukrainassa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi moitti Natoa lentokieltoalueen perustamisen hylkäämisestä ja sanoi sotilasliiton olevan tietoinen, että Venäjän uudet iskut ja samalla myös uhrit ovat vääjäämättömiä.

16.06 Ukrainan pääministerin sijainen Iryna Vereshchuk kertoo The Guardianin mukaan, että Venäjä on rikkonut lupaamaansa tulitaukoa myös Volnovahassa. Humanitaariset käytävät oli tarkoitus avata siviilien poistumiseksi Volnovahassa Mariupolin lisäksi.

15.43 Ukrainalaiset ovat osoittaneet suurella joukolla mieltä Venäjän miehitystä vastaan Venäjän miehittämässä Hersonin kaupungissa. New York Timesin toimittaja Valerie Hopkins jakoi mielenosoituksesta videon Twitterissä.

15.39 Venäjän puolustusministeriö on syyttänyt ukrainalaisviranomaisia tulitauon rikkoutumisesta. Ministeriön mukaan "ukrainalaiset nationalistit" ovat estäneet siviiliväestöä poistumasta Mariupolista, kertoo BBC siteeraten venäläistä uutistoimistoa Ria Novostia.

Venäjän puolustusministeriö väittää venäläisten joukkojen joutuneen hyökkäyksen kohteeksi sen jälkeen kun humanitaariset käytävät siviilien poistumiseksi oli saatu valmiuteen.

15.37 Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken saapui tänään Puolaan keskustelemaan Ukrainan tilanteen vaikutuksista sen naapurimaihin. Blinkenin on kerrottu vierailevan sodan aiheuttamaa painetta kokevien Yhdysvaltain liittolaisten luona Euroopassa osoittaakseen Washingtonin tukevan lännen yhtenäisyyttä Moskovaa vastaan.

Puolassa Blinken keskustelee pääministeri Mateusz Morawieckin ja ulkoministeri Zbigniew Raun kanssa Rzeszowissa lähellä Ukrainan rajaa. Yli 780 000 ihmistä on paennut Ukrainasta Puolaan Venäjän aloitettua laajamittaisen hyökkäyksensä. Kaikkiaan Ukrainasta on paennut yli miljoona ihmistä.

15.26 Helsingissä järjestettiin tänään kolme Ukrainaa tukevaa mielenosoitusta, poliisi kertoo. Ensimmäinen Tukea Ukrainalle -mielenosoitus alkoi kello 13 kokoontumisella Mannerheiminaukiolla. Mielenosoittajat liikkuivat tästä kohti Senaatintoria. Kaksi muuta Ukrainaa tukevaa mielenosoitusta kokoontuivat poliisin mukaan Narinkkatorilla ja Lasipalatsilla, ennen kuin liittyivät samaan kulkueeseen ensin liikkeelle lähteneen joukon kanssa.

Kello kahdelta Senaatintorille oli saapunut noin 2 500 mielenosoittajan joukko, Helsingin poliisi kertoo Twitterissä. Noin kello kolmeen mennessä tapahtuma oli poliisin mukaan päättynyt.

Ihmiset osoittivat tukensa Ukrainalle mielenosoituksessa Helsingissä lauantaina. Kylteissä luki muun muassa "Pysäytä Putin. Pysäytä sota". LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Helsingissä järjestettiin tänään kolme Ukrainaa tukevaa mielenosoitusta. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

15.10 Marin ei vastaa suoraan Iltalehden tietoihin, että Suomi ja Ruotsi olisivat hakemassa Major non-Nato ally -asemaa. Asema ei anna Naton turvatakuita vaan etuja puolustustarvikkeista käytävään kauppaan ja turvallisuusyhteistyöhön Yhdysvaltojen kanssa.

15.09 Pääministeri Sanna Marin: Suhteesta Natoon keskustellaan nyt sekä Suomessa että Ruotsissa. Ihmisten asenteet suhteesta Natoon ovat muuttuneet molemmissa maissa.

15.00 Suomi ja Ruotsi lähentävät yhteistyötään Ukrainan sodan takia. Niin ikään Suomi ja Ruotsi lähentävät yhä yhteistyötään Naton kanssa. Asiasta kertoivat pääministeri Sanna Marin ja Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson pääministerin virka-asunnon ulkopuolella kesärannassa pidettävässä mediatilaisuudessa. 

14.55 Venäläinen lentoyhtiö Aeroflot on ilmoittanut peruvansa toistaiseksi kaikki kansainväliset lentonsa ensi viikon tiistaista alkaen.

14.37 Suomi on hankkimassa uuden ilmatorjuntajärjestelmän Israelista. Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) on tehnyt päätöksen, jonka mukaan neuvotteluja jatketaan kahden israelilaisen yrityksen kanssa.

Yritykset ovat Israel Aerospace Industries ja Rafael Advanced Defense Systems, puolustusministeriö kertoo tiedotteessaan.

Puolustusvoimien logistiikkalaitos lähetti tarjouspyynnöt ilmatorjunnan uudesta ohjusjärjestelmästä viidelle yritykselle vuoden 2020 lokakuussa. Tavoite on, että hankintapäätös valitusta järjestelmästä tehdään alkuvuodesta 2023.

14.27 Helsingissä järjestetään tänään useita mielenosoituksia. Poliisi kertoo, että Ukrainaa tukevista mielenosoituksista on tehty kolme erillistä ilmoitusta. Tämän lisäksi pääkaupungissa järjestetään ilmastomielenosoitus.

Venäjän hyökkäys on saanut 1,2 miljoonaa pakenemaan Ukrainasta. YK:n ihmisoikeusneuvosto äänesti ihmisoikeuksien rikkomista koskevan tutkimuksen aloittamisesta Ukrainassa yksimielisesti perjantaina. Kuvassa ukrainalaisia odottamassa Romaniaan matkaavaa junaa. LEHTIKUVA / AFP / DANIEL LEAL

14.24 Ukrainalaismedia Unian kertoo, että Ukrainan sodassa olisi lauantaiaamuun mennessä kuollut 32 ja haavoittunut 70 lasta. Tilastot lehdelle antoi Ukrainan lastenasianvaltuuston neuvonantaja Darina Gerasimchuk.

Hän lisää, että 1,5 miljoonaa lasta on yhä piiritetyillä alueilla. Joukossa on orpoja ja vammaisia lapsia. Pommituksissa eri kaupungeissa on tuhoutunut päiväkoteja ja kouluja.

13.50 Suomen ja Ruotsin valtiojohto tapaa parhaillaan Helsingissä. Asialistalla on luonnollisesti Venäjän sotatoimet Ukrainassa ja Euroopan muuttunut turvallisuustilanne, mutta myös Suomen ja Ruotsin välinen puolustusyhteistyö.

Suomen pääministeri Sanna Marin (sd.) ja Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson tapasivat lauantaina Kesärannassa Marinin virka-asunnolla. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Voisivatko Suomi ja Ruotsi muodostaa rajusti ja nopeasti muuttuneessa turvallisuustilanteessa virallisen puolustusliiton? Kummallakaan puolen Pohjanlahtea ei vaikuta enää olevan minkäänlaista ylärajaa sille, miten tiiviisti puolustusta yhdessä hoidetaan, arvioi Uutissuomalaisen politiikan toimittaja Erno Laisi.

13.45 Video: Odottavat ja uudet äidit vartovat lapset sylissä synnytyssairaalan kellarissa ilmahälytyksen loppumista Odessassa.

13.42 Uutistoimisto AFP:n mukaan Mariupolin asukkaita on pyydetty hajaantumaan ja suuntaamaan paikkoihin, joissa he voivat suojautua. Viranomaiset ovat luvanneet lisätietoja evakuoinnista pian. Mariupolin evakuoinnin oli määrä alkaa tänään aamupäivällä.

Ukraina neuvottelee parhaillaan Venäjän viranomaisten kanssa tulitauon rikkoutumisesta. Mariupolin kaupungin viranomaiset arvioivat aiemmin, että ihmisten evakuoiminen kaupungista kestäisi useita päiviä.

13.07 Toinen suunnitellun hätäevakuoinnin kaupungeista, Volnovaha, on kärsinyt sodassa rajusti. 25 000 asukaan kaupunki sijaitsee noin puolimatkassa Mariupolista Donetskiin. Brittilehti Guardianin haastattelemien paikallisten mukaan lähes jokainen kaupungin rakennuksista on vähintään vahingoittunut pommituksissa.

Volnovaha sijaitsee lähellä venäjämielisten kapinallisten hallinnoimia alueita Itä-Ukrainassa. Paikallispoliitikko Dmytro Lubinet arvioi, että ehkä kovat iskut ovat kosto kahdeksan vuoden itsepintaisesta vastustuksesta. Taistelut ovat äityneet kaupungissa niin pahaksi, että kaikkia kuolleita ei ole käyty vielä hakemassa kaduilta.

Sotaa paenneita ukrainalaisia on päätynyt erityisesti Puolaan. Kuva puolalaisen Świnoujścien kaupungista, joka on kuljettanut pakolaisia Mariupolista lähtien. LEHTIKUVA / AFP

12.53 Mariupolin evakuointia lykätään kaupungissa jatkuneen pommituksen takia, toteavat kaupungin viranomaiset. Venäjä ei Ukrainan mukaan ole pitäytynyt sovitussa aselevossa. Kaupungin apulaispormestarin mukaan pommitukset ovat jatkuneet ja taisteluita käydään evakuointireitin varrella. Asiasta kertoo muun muassa BBC ja ukrainalaismedia Unian.

BBC:n mukaan Ukrainan hallitus on alkanut puhua Venäjän viranomaisten kanssa tulitauon rikkomisesta.

12.38 Mariupolin apulaispormestari Serhiy Orlov BBC:lle: Venäläiset ovat rikkoneet tulitaukoa. Orlovin mukaan pommitukset ovat jatkuneet kaupungissa sovitusta tulitauosta huolimatta. Tulitauon aikana oli tarkoitus evakuoida siviilejä.

– Venäläiset ovat jatkaneet pommituksiaan. Tämä on hulluutta. Tulitaukoa ei ole Mariupolissa tai koko (evakuointi)reitillä. Siviilimme ovat valmiita pakenemaan, mutta he eivät pysty, Orlov kertoi BBC:lle.

12.38 Kremlin mukaan länsimaat käyttäytyvät kuin roistot, mutta samalla Venäjä on liian suuri eristettäväksi muusta maailmasta. Kremlin tiedottaja Dmitry Peskovin mukaan länsimaiden pakotteet Venäjää vastaan ovat "taloudelliseen ryöstöä", ja että Moskova aikoo vastata lännelle. Hän ei tarkentanut minkälaisesta vastauksesta olisi kyse.

– Maailma on liian iso siihen, että Eurooppa ja Yhdysvallat voisivat eristää valtion, varsinkaan niin ison kuin Venäjä. Maailmassa on monia muita maita, Peskov kertoi.

Asiasta kertoi Reuters.

12.15 Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan aikoo puhua Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa huomenna sunnuntaina. Asiasta kertoo uutistoimisto Reutersin mukaan Turkin presidentin tiedottaja.

11.41 Ukrainan hallitus aikoo evakuoida noin 200 000 henkeä Mariupolista ja 15 000 Volnovahasta. Asiasta uutisoi Reuters. Kaikkiaan aikaa evakuoitiin on tänään viisi tuntia, mutta tulitaukoja on luvattu pitää useampana päivänä. Tulitaukoa valvoo Punainen Risti.

Mariupolin varapormestari Serhiy Orlov kertoi BBC:lle, että evakuointiin saadaan 50 linja-autoa ja tuntematon määrä yksityisautoja. Arviolta 7 000-9 000 henkilöä saadaan evakuoitua niillä. Junat eivät kulje, koska raiteet ovat tuhoutuneet sodassa. Orlovin mukaan Venäjältä ei ole saatu takeita siitä, että tulitaukoa pidettäisiin huomenna.

Orlov lisää, että neljän päivän pula vedestä, sähköstä ja ruuasta tekee evakuoinnista tiedottamisen vaikeaksi. Orlovin mukaan tulitauko on tänään alkanut sovitusti.

Ukrainalaisia pakolaisia lähellä Ukrainan ja Puolan välistä rajaa Medykassa. Wojtek Radwanski / AFP

Juttua oikaistu kello 12.48: Aiemmin päivityksessä mainittiin virheellisesti, että Mariupolin apulaispormestarin etunimi olisi Sergei.

11.19 Ukrainan ulkoasiainministeri Dmytro Kuleba vetoaa Twitterissä: "Pysäyttäkää Putin. Sulkekaa Sberbank Swift-maksujärjestelmästä." Sberbank on Venäjän valtion omisteinen yritys.

Yhtiö hoitaa suuren osan kaasuun ja öljyyn liittyvistä maksuista. EU on hyvin riippuvainen energiantuotannossaan Venäjästä. Pakotteen uskotaan vaikuttavan toimituksiin Euroopassa. Yhdysvallat on jo lisännyt pankin sulkulistalleen.

11.04 Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) tulee esittämään lisärahoitusta Puolustusvoimille jo seuraavaan lisätalousarvioon. Hän kertoi asiasta Ylen Ykkösaamussa.

Ministerin mukaan Puolustusvoimilla on tarvetta lisärahoitukseen sekä nopealla aikataululla tänä vuonna että pitemmällä aikavälillä. Lisäpanostuksia tarvitaan hänen mukaansa sekä materiaalihankintoihin että henkilökuntaan. Myös kertausharjoituksiin halutaan panostaa.

Kaikkonen keskusteli Puolustusvoimien lisärahan tarpeesta eilen valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) kanssa.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen saapui Ylen Ykkösaamu -ohjelman vieraaksi Helsingissä 5. maaliskuuta 2022. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

10.57 Venäjän hyökkäys jatkuu muualla Ukrainassa, mutta ilmaiskuja on viimeisen vuorokauden aikana tehty vähemmän kuin aiempina päivinä. BBC:n mukaan maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Harkovassa on kuultu useita räjähdyksiä.

Ukrainan mukaan vielä Harkova, Tšernihiv ja Mariupol ovat sen hallussa. Maan koillisosassa Sumyn kaupungissa kerrotaan osapuolten taistelleen kaduilla. Puolustusministeriö arvioi, että nämä neljä kaupunkia ovat venäläisten piirittämiä. Tiedot ovat peräisin Iso-Britannian puolustusministeriö katsauksesta.

10.24 Ukrainan puolustusministeri Oleksi Reznikov kertoo reilun 60 000 ukrainalaisen miehen palanneen maahan taistelemaan venäläisiä sotajoukkoja vastaan. Asiasta uutisoivat muun muassa brittilehti Guardian ja uutistoimisto Reuters.

Yhdysvaltaisyhtiö Maxarin satelliittikuvasta näkyy useita kymmeniä kilometrejä pitkä venäläiskolonna lähestymässä Kiovaa. Kuvat otettu 28.2. Ivankiv-taajamassa. LEHTIKUVA

10.06 Suomen ja Yhdysvaltojen puolustusyhteistyössä ollaan siirtymässä uudelle tasolle, arvioi Ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija Pete Piirainen. Hänen mukaansa presidentti Sauli Niinistön ja Yhdysvaltojen presidentti Joe Bidenin eilisen tapaamisen tärkein viesti oli, että maiden välinen puolustussuhde vahvistuu.

Piirainen näkee, että presidenttien tapaaminen vahvisti Suomen ja Yhdysvaltojen välisen suhteen kehitystä, joka on ollut käynnissä jo pitkään. Niinistö tapasi Bidenin myöhään torstaina Suomen aikaa Valkoisessa talossa Washingtonissa.

9.55 Mariupolin pormestari Vadym Boychenkon kertoo Telegramissa, että siviilien evakuointi alkaa kello 11. Asiasta uutisoi ukrainalaismedia Unian. Evakuointireitti kulkee välillä Mariupol - Nikolskoye - Rozovka - Pologi - Orekhov - Zaporozhye.

Unianin mukaan evakuoituja kyyditään linja-autoilla. Evakuointireitti on vapaa myös yksityisautoilijoille. Ukrainan viranomaiset kuitenkin suosittavat, että jokainen auttaisi evakuoinnissa ja ottaisi oman autonsa kyytiin mahdollisimman paljon muitakin.

Tulitauko kestää kello 9-16. Tulitauosta on sovittu useammalle päivälle. Määrätyltä reitiltä poikkeaminen on kielletty.

Ihmisiä pyrkimässä perjantaina junalla pois Ukrainan pääkaupungista Kiovasta. AFP / LEHTIKUVA

9.35 Ukrainalaismedia Unian kertoo Mariupolin pormestari Vadym Boychenkon vahvistaneen Telegramissa, että humanitaariset käytävät on avattu kello yhdeksältä lauantaiaamuna. Tauko mahdollistaa myös kaupungin kriittisen infrastruktuurin, kuten sähkön ja veden, kunnostamisen.

Valko-Venäjän rajalla pidetyissä Venäjän ja Ukrainan neuvotteluissa torstaina sovittiin tulitauosta ja mahdollisuudesta siviilien evakuointiin. Unian-lehden tietojen mukaan vielä eilen perjantaina ei ollut varmuutta siitä, milloin tulitauko pidetään.

BBC:lle ukrainalaisviranomainen kertoi, että alueellinen hallintojohto miettii parhaillaan evakuoinnin toteutuksen yksityiskohtia.

9.03 Venäjän puolustusministeriö on ilmoittanut tänään alkavasta tulitauosta, jonka aikana kahden piiritetyn ukrainalaiskaupungin asukkaat voivat sen mukaan poistua kaupungeista. Ministeriö lupaa avata humanitaariset käytävät siviilien poistumiseksi satamakaupunki Mariupolista ja läheisestä Volnovahan kaupungista.

Ukrainan viranomaiset eivät ole vahvistaneet tietoa.

Mariupol on ollut venäläisten piirittämänä useita päiviä. Venäjän joukot ovat estäneet muun muassa sähkön-, veden-, ruoan- ja lämmönjakelun noin 450 000 asukkaan kaupunkiin. Mariupolin valtaaminen olisi strategisesti tärkeää Venäjälle, koska se yhdistäisi sen joukot etelässä ja idässä.

8.41 Italialaispoliisit ovat takavarikoineet venäläisoligarkkien Gennadi Timtshenkon ja Aleksei Mordashovin luksusjahdit, kertovat muun muassa AFP ja BBC.

Venäjän rikkaimpiin ihmisiin lukeutuvilla Timtshenkolla ja Mordashovilla on läheiset välit maan presidenttiin Vladimir Putiniin. Länsimaat ovat asettaneet viime aikoina lukuisille venäläisoligarkeille erinäisiä pakotteita Venäjän Ukrainaan kohdistuneen hyökkäyksen vuoksi. EU:n uusien Venäjä-pakotteiden kohteeksi joutuneella Timtshenkolla on myös Suomen kansalaisuus.

8.29 Venäläisjoukkojen helikoptereista on lauantaina tulitettu Kaakkois-Ukrainassa sijaitsevaa satama-kaupunki Mariupolia. Asiasta kertoo BBC. Kaupunki on ollut saarroksissa torstaista lähtien, ja aiempien tietojen mukaan kaupungissa alkaisi olla pulaa ruuasta ja elintarvikkeista.

Mariupol on 400 000 henkilön asuttama ja strategisestikin merkittävä kaupunki. Se on lähellä Venäjän rajaa ja alueen hallitseminen mahdollistaisi Luhanskin ja Donetskin venäläismielisten kapinallisjoukkojen kulkuväylän Krimin niemimaalle.

7.43 Naton entinen Eurooppa-joukkojen komentaja Philip Breedloven painottaa, että Ukraina tarvitsee lisää lännen apua. Varsinkin Ukrainan eteläosassa hyökkäys on pääsemässä vauhtiin.

– En usko, että kestää kauaa ennen kuin Ukraina menettää rannikon hallinnan etelässä. Se iskee pahasti Ukrainaan ja ukrainalaisiin, amerikkalainen kenraali (evp) sanoi perjantaina Atlantic Councilin webinaarissa.

Hänen mukaan Venäjällä on vaikeuksista huolimatta vielä paljon käyttämätöntä voimaa. Lännen onkin syytä alkaa miettiä uusia keinoja ukrainalaisten puolustustaistelun auttamiseksi. Venäjälle määrätyt talouspakotteet ovat olleet ”vaikuttavia”, mutta niillä ei ole Breedloven mukaan ollut toivottua vaikutusta.

STT:n haastateltavan paikallisen ottama kuva Harkovan tuhoista Ukrainassa 3. maaliskuuta 2022. LEHTIKUVA

7.26 Ukrainan sodan kymmenennen päivän valjetessa venäläisjoukot ovat jatkaneet ohjusiskujaan ja pommituksia eri puolilla maata, kertoo brittilehti Guardian siteeraten uutistoimistojen tietoja. 60 kilometriä pitkä venäläisjoukkojen kolonna on yhä seisahtuneena Kiovan ulkopuolella.

Kyiv Independentin mukaan ilmaiskuhälytykset ovat soineet esimerkiksi Kiovan seudulla sekä Pohjois-Ukrainassa Tšernihivissä.

7.10 YK:n mukaan Ukrainasta on paennut yli 1,2 miljoonaa ihmistä aina Venäjän hyökkäyksen alettua. Yli puolet pakolaisista (650 000 henkeä) on päätynyt Puolaan. Asiasta uutisoi muun muassa Reuters ja CNN.

7.00 Venäjä on rajoittanut entisestään kansalaisiltaan sosiaalisen median palveluja sekä uutismediaa. Venäjä esti perjantaina Facebookin toiminnan maassa ja rajoitti Twitterin toimintaa. Venäläisviranomaisten mukaan Facebook suljettiin, koska se oli "syrjinyt" Venäjän hallintoon yhdistettyjä mediatoimijoita.

Myös kansainväliset mediayhtiöt ovat laittaneet toimintaansa Venäjällä jäihin uuden, uutisointia vaikeuttavan lain vuoksi. Venäjällä duuma hyväksyi perjantaina lain, jonka mukaan Venäjän asevoimiin liittyvien "valeuutisten" levittämisestä voi saada jopa 15 vuoden vankeustuomion.

Uutistoimintansa keskeyttämisestä Venäjällä ainakin toistaiseksi ovat kertoneet tähän mennessä muun muassa uutistoimisto Bloomberg News ja uutiskanava CNN. Muita rajoitettuja kanavia ovat Meduza, Radio Free Europe sekä Svoboda. BBC on avannut uutissivustonsa pimeässä verkossa ja sen kansainvälinen uutissisältö on jatkossa luettavissa Tor-verkon kautta.

6.30 Ukrainan viranomaisten mukaan venäläiset tulittivat perjantaina Zaporižžjan ydinvoimalan rakennuksia. Alla olevasta videosta näkyy kyseinen hyökkäys.

6.28 Yhdysvaltojen YK-lähettiläs Linda Thomas-Greenfield kertoo, että Venäjän joukot lähestyvät myös toista suurta ydinvoimalaa Ukrainassa. Kolmelta yöllä Suomen aikaa joukkojen kerrottiin olevan kohteesta noin 30 kilometrin päässä.

Ukrainalaisverkkomedia Kyiv Independentin mukaan kyseessä olisi Južnoukrajinskin voimala, joka on sen mukaan maan toiseksi suurin. Venäläisjoukot ovat hyökänneet aiemmin Zaporižžjan ydinvoimalan alueelle. Tapahtumassa yksi ydinvoimalan alueella oleva rakennus syttyi tuleen, mutta itse reaktorit eivät tiedettävästi ole kärsineet vahinkoja.

Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson ja Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist vierailevat Suomessa tänään. He tapaavat presidentti Sauli Niinistön, pääministeri Sanna Marinin ja puolustusministeri Antti Kaikkosen. LEHTIKUVA / AFP

6.15 Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson ja Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist vierailevat Suomessa tänään. He tapaavat presidentti Sauli Niinistön, pääministeri Sanna Marinin (sd.) ja puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.).

Keskusteluiden aiheena ovat Venäjän sotatoimet Ukrainassa, Euroopan turvallisuustilanne sekä Suomen ja Ruotsin yhteistyö. Lisäksi pääministerit ja puolustusministerit tapaavat vastinparinsa kahdenkeskisesti.

Presidentti Niinistö tapasi myöhään perjantai-iltana Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin Washingtonissa.

6:10 Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi moittii Natoa, koska sotilasliitto ei ole suostunut perustamaan Ukrainan ylle lentokieltoaluetta.

Nato hylkäsi perjantaina Ukrainan pyynnön lentokieltoalueen perustamisesta Venäjän ilmaiskujen pysäyttämiseksi. Länsimaiset liittolaiset sen sijaan varoittivat Venäjää mahdollisista lisäpakotteista, jos sotaa ei lopeteta.

Zelenskyin mukaan sotilasliitto on tietoinen, että Venäjän uudet iskut ja samalla myös uhrit ovat vääjäämättömiä. Zelenskyi kertoo myös uskovansa, että Nato-maat ovat itse luoneet narratiivin siitä, että taivaan sulkeminen Ukrainan yllä provosoisi Venäjää hyökkäämään suoraan Natoa vastaan. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi