play

Kaliforniaan julistettiin suurkatastrofi tuhoisien talvimyrskyjen jälkeen – sateiden odotetaan päättyvän alkavalla viikolla

Tältä näytti Kalifornian Capitolassa.

Tältä näytti Kalifornian Capitolassa. Kuva: David Mcnew

STT-Lehtikuva

Yhdysvalloissa presidentti Joe Biden on julistanut Kalifornian osavaltioon suurkatastrofin tuhoisien talvimyrskyjen jälkeen. Paikallista aikaa myöhään lauantaina annetusta julistuksesta kertoo muun muassa Guardian.

Julistuksen myötä myrskytuhoista kärsineitä alueita voidaan tukea liittovaltion rahoituksella. Valkoisen talon lausunnon mukaan rahoitusta hätätyöhön voivat hakea niin osavaltio kuin alueelliset paikallishallinnotkin.

Lisäksi rahoitusta voivat hakea asukkaat ja yrittäjät Mercedin, Sacramenton ja Santa Cruzin piirikunnista, jotka ovat kärsineet pahoin myrskystä. Tukea voi hakea muun muassa tilapäisen asunnon järjestämiseen tai kodin korjaamiseen.

Sateet ja rajut tuulet jatkuivat osavaltiossa vielä paikallista aikaa sunnuntai-iltana, mutta kansallisen sääpalvelun NWS:n mukaan sademäärät eivät olleet enää yhtä suuria kuin aiemmin viikonloppuna.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sateet voivat kuitenkin aiheuttaa yhä tulvia, sillä maaperä ja sadeviemärit eivät pysty vastaanottamaan kaikkea vettä viikkojen sateiden jälkeen. Lisäksi vuoristoalueille on satanut runsaasti lunta aiheuttaen vaikeita ajo-olosuhteita.

Sierra Nevadan vuoristoon on tullut viikonlopun aikana enimmillään metrin verran lumisateita.

Tulvavaroitus on yhä voimassa suuressa osaa Yhdysvaltain väkirikkainta osavaltiota, kuten myös osa evakuointimääräyksistä. Tuhannet ihmiset on evakuoitu kodeistaan eri puolilla osavaltiota.

–  Pahin on ehdottomasti takanamme, mutta tästä illasta huomiseen on vielä lisävaikutusten mahdollisuus, NWS:n meteorologi Marc Chenard sanoi sunnuntaina Reutersin mukaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kolmatta viikkoa jatkuneet poikkeuksellisen rankat sateet ovat aiheuttaneet muun muassa tulvia ja maanvyörymiä eri puolilla Kaliforniaa. Myrskyt ovat myös kaataneet puita, katkoneet sähköjä tuhansilta ja sulkeneet kymmeniä valtateitä. Lisäksi noin 20 ihmistä on kuollut myrskyjen alettua joulukuun lopulla.

Myrskyjen ja tulvien odotetaan jatkuvan osavaltiossa maanantaihin asti, ja kuivaa säätä ennustetaan tiistaista eteenpäin.

Talvimyrskyt eivät ole epätavallisia Kaliforniassa, jossa suurin osa vuosittaisesta sademäärästä tulee talvikuukausina. Ilmastonmuutos kuitenkin kiihdyttää myrskyjä entistä voimakkaammiksi.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi