play

Kaaos oli väistämätöntä Yhdysvaltain jättäessä Afganistanin, sanoo presidentti Biden televisiohaastattelussa

Joe Biden on korostanut toistuvasti sitä, ettei hän suostu vierittämään vastuuta Afganistanin sodasta enää omalle seuraajalleen. LEHTIKUVA / AFP

Joe Biden on korostanut toistuvasti sitä, ettei hän suostu vierittämään vastuuta Afganistanin sodasta enää omalle seuraajalleen. LEHTIKUVA / AFP

STT-Lehtikuva

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on sanonut uutiskanava ABC Newsille antamassaan haastattelussa, että kaaos oli väistämätöntä Yhdysvaltain jättäessä Afganistanin 20 vuoden jälkeen.

–  Ette siis usko, että tätä maasta lähtemistä olisi voitu hoitaa paremmin, että mitään virheitä olisi tehty? kysyi ABC:n toimittaja George Stephanopoulos presidentiltä.

–  Ei, en usko että tätä olisi voitu hoitaa tavalla, jota jälkiviisaana katsoen (...) ajatus siitä, että jotenkin olisi ollut olemassa tapa lähteä ilman, että kaaosta syntyisi, en tiedä miten se olisi tapahtunut. En tiedä miten se olisi tapahtunut, Biden vastasi.

Maanantaina pitämässään puheessa Biden sanoi, ettei Yhdysvaltalaisten joukkojen tehtävänä Afganistanissa ollut koskaan kansakunnan rakentaminen, vaan terrorismin torjuminen, joka ei vaadi pysyvää sotilaallista läsnäoloa vieraassa maassa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

"Se oli yksinkertainen valintatilanne"

Biden toisti ABC:n haastattelussa myös puheessaan esittämän kantansa, että Yhdysvalloilla ei ollut muita vaihtoehtoja kuin täysi vetäytyminen aikataulun mukaisesti tai lisäjoukkojen lähettäminen Afganistaniin.

–  Katsos, George, se oli yksinkertainen valintatilanne (...) meidän piti päättää sitoudummeko lähtemään valitsemallamme aikataululla vai lähetämmekö tuntuvasti lisää joukkoja, Biden sanoi.

Haastattelussa Biden sanoi kuitenkin, että Yhdysvaltain sotilaat jäävät Afganistaniin siihen asti, että evakuointi on saatu päätökseensä, vaikka se tarkoittaisi alkuperäisestä elokuun lopun määräpäivästä lipsumista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Amerikkalaisten tulisi ymmärtää, että yritämme saada sen valmiiksi ennen elokuun 31. päivää, mutta jos Yhdysvaltain kansalaisia on jäljellä, jäämme siihen asti että kaikki on saatu ulos, Biden sanoi.

Biden on korostanut toistuvasti sitä, ettei hän suostu vierittämään vastuuta Afganistanin sodasta enää omalle seuraajalleen. Biden on neljäs Yhdysvaltain presidentti, jonka virkakaudella Yhdysvaltain joukkoja on ollut Afganistanissa.

Kyse oli ensimmäisestä presidentin antamasta haastattelusta Talebanin vallattua Afganistanin. Presidenttiä kritisoitiin aikaisemmin siitä, että Kabulin kohtalon ratkaisseena viikonloppuna hän oli lomalla poissa julkisuudesta. Biden keskeytti lomansa pitääkseen puheensa maanantaina.

Kiivainta keskustelua Yhdysvalloissa käydään nyt maan kansalaisten ja yhdysvaltalaisia auttaneiden afganistanilaisten evakuoinnista. Yhdysvallat kertoi tiistaina saaneensa evakuoitua 3  200 ihmistä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

USA vaatii Talebania päästämään lähtemään pyrkivät pois Afganistanista

Yhdysvallat vaatii vallan ottanutta Taleban-liikettä päästämään Afganistanista pois pyrkivät lähtemään. Huoli maasta pääsystä on kasvanut, kun Taleban-taistelijat ovat miehittäneet tarkastuspisteitä pääkaupunki Kabulin lentokentän ympärillä.

Yhdysvaltain varaulkoministeri Wendy Sherman viittasi raportteihin, joiden mukaan talebanit ovat estäneet maasta pois yrittäviä afganistanilaisia ​​pääsemästä lentokentälle.

Islamistisen Talebanin johto on viime päivinä pyrkinyt luomaan suvaitsevaisuuden vaikutelman. Taleban-johtajat ovat toistuvasti vakuuttaneet, etteivät he kosta vastustajilleen ja että Afganistanista pois haluavien annetaan vapaasti lähteä.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi