play

Kanadassa jälleen uusi hautalöytö alkuperäisväestön lapsille tarkoitetun koulun läheltä – hautoja löytynyt kaikkiaan jo yli tuhat

Saskatchewanissa valot ja liput osoittavat paikat, joista löydettin yli 751 ihmisen jäänteet.  LEHTIKUVA / AFP

Saskatchewanissa valot ja liput osoittavat paikat, joista löydettin yli 751 ihmisen jäänteet. LEHTIKUVA / AFP

STT-Lehtikuva

Kanadassa on löytynyt 182 merkitsemätöntä hautaa alkuperäiskansan lapsille tarkoitetun koulun läheltä, kertoivat alkuperäiskansojen edustajat keskiviikkona.

Haudoissa olevien jäänteiden uskotaan kuuluvan 7–15-vuotiaille lapsille, jotka ovat olleet Ktunaxan kansakuntaan kuuluvien heimojen jäseniä. Osa haudoista on vain noin metrin syvyydessä.

Haudat löytyivät läheltä koulua Brittiläisen Kolumbian Cranbrookissa. Koulu toimi vuodesta 1912 aina 1970-luvun alkupuolelle. Koulua pyöritti katolinen kirkko liittohallinnon puolesta.

Kanadassa oli yhteensä 139 vastaavaa sisäoppilaitosta, joihin pakotettiin noin 150  000 lasta. Näissä alkuperäisväestöä yritettiin sulauttaa pakolla valtaväestöön.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lapsilta kiellettiin täysin heidän oma kulttuurinsa, eivätkä he saaneet puhua omaa kieltään.

Lapset joutuivat usein myös väkivallan ja seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi. Tuhansia lapsia katosi kouluissa. Kouluja ylläpitivät valtio ja kirkot.

Asiaa selvittäneen komission mukaan yli 4  000 lasta kuoli kouluissa sairauksien ja heitteillejätön vuoksi. Kyseinen komissio on kertonut Kanadan syyllistyneen kulttuuriseen kansanmurhaan.

Kanadan hallitus esitti vuonna 2008 virallisen anteeksipyynnön koulujen vuoksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kirkkoja sytytetty tuleen

Kyse on lyhyen ajan sisään jo kolmannesta vastaavanlaisesta löydöstä Kanadassa.

Kanadan länsirannikolla Brittiläisessä Kolumbiassa sijaitsevasta Kamloopsista löytyi toukokuussa yhteensä 215 lapsen jäänteet merkitsemättömistä haudoista.

Viime viikolla puolestaan Marievalissa Saskatchewanin provinssissa tehtiin hautalöytö, jossa löytyi kaikkiaan 751 merkitsemätöntä hautaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kanadan pääministeri Justin Trudeau sanoi lehdistötilaisuudessa, että kanadalaiset ovat joutuneet näiden kamalien löytöjen myötä miettimään alkuperäiskansojen menneisyydessä ja nykypäivänä kokemia epäoikeudenmukaisuuksia.

Hän kehotti kaikkia osallistumaan sovinnontekoon. Samaan aikaan hän tuomitsi kirkkoihin ympäri maata kohdistuneen vandalismin ja epäillyt tuhopoltot.

Varhain keskiviikkoaamusta kaksi kirkkoa syttyi tuleen. Toinen tulipaloista roihusi Albertan provinssissa sijaitsevassa Edmontonissa ja toinen Sipekne'katikin kansakunnan alueilla lähellä Nova Scotian Halifaxia. Kanadan ratsupoliisin edustajat ovat kertoneet tutkivansa paloja epäilyttävinä.

Viime päivinä yhteensä kahdeksan kirkkoa on tuhoutunut tai vaurioitunut epäilyttävissä tulipaloissa. Valtaosa paloista on sattunut alkuperäisväestöjen alueilla. Useita kirkkoja on myös vandalisoitu. Kirkkoja on muun muassa sotkettu punaisella maalilla.

Kirkkopaloja ja hautalöytöjä ei ole tähän mennessä virallisesti yhdistetty. Nova Scotiassa Kanadan ratsupoliisin edustaja Chris Marshall painotti kuitenkin viranomaisten ottavan tutkinnoissa huomioon ne syvät vaikutukset, joita hautalöydöillä on ollut maan alkuperäisväestön edustajille.

Paavilta vaaditaan anteeksipyyntöä

Kanadassa on vaadittu katolisen kirkon johtajalta paavilta anteeksipyyntöä kouluissa tapahtuneiden väärinkäytösten vuoksi. Trudeau liittyi osaltaan viime keskiviikkona alkuperäisväestön johtajien pyyntöihin.

Alkuperäisväestöjä edustavan kokouksen johtaja Perry Bellegarde sanoi, että kukin loppukevään jälkeen löydetyistä hautapaikoista tulee tutkia perusteellisesti. Maassa on myös käynnistetty tai on suunnitteilla lisää hautapaikkojen etsintöjä.

Alkuperäiskansojen järjestön FSIN:in mukaan kirkko ei ole vielä lunastanut lupaustaan maksaa 25 miljoonan Kanadan dollarin eli noin 17 miljoonan euron suuruisia korvauksia sisäoppilaitosten entisille oppilaille. Järjestön tiedotteen mukaan kirkko on maksanut vasta 34  650 dollaria eli alle 24  000 euroa.

–  On häpeällistä, että katoliset keräävät miljoonia rakentaakseen monien miljoonien dollarien arvoisia katedraaleja, mutta keräävät kokoon vain 34  650 dollaria tai 30 senttiä per selviytyjä, tiedotteessa sanottiin.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi