play

Kiina aloitti massiiviset sotaharjoitukset Taiwania ympäröivällä merellä

Kuva: AFP / LEHTIKUVA / HECTOR RETAMAL

STT

Kiina on aloittanut massiiviset sotaharjoituksensa Taiwania ympäröivällä merellä, kertovat kiinalaismediat uutistoimisto AFP:n mukaan.

Kyseessä ovat Kiinan suurimmat sotaharjoitukset alueella koskaan, AFP kertoo.

Sotaharjoitusten alkaminen ajoittui Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin Taiwanin-vierailun jälkeiselle päivälle.

Harjoitukset järjestetään yhdellä maailman vilkkaimmista merenkulkualueista, ja niihin kuuluu kiinalaismedioiden mukaan myös ampumista.

Uutiskanava CNN:n mukaan Taiwanin puolustusministeriö on kertonut, että 27 kiinalaista sotilaslentokonetta lensi Taiwanin ilmapuolustusalueelle keskiviikkona.

Taiwan "tarkkailee tilannetta tiiviisti"

Itä-Aasiassa sijaitsevan Taiwanin asema on kiistelty. Kiina pitää saarta kapinallisena maakuntanaan, jonka se on valmis palauttamaan itselleen tarvittaessa sotilaallisesti.

Taiwanin armeija on sanonut, että se tarkkailee tiiviisti Kiinan sotaharjoituksia, "valmiina konfliktiin, mutta pyrkimättä siihen".

- Puolustusministeriö korostaa, että se noudattaa periaatetta sotaan valmistautumisesta ilman että se hakeutuu sotaan, ja asenteella, jossa konflikti ei kärjisty ja riitoja ei aiheuteta, Taiwanin puolustusministeriö sanoi lausunnossaan.

Pelosin vierailu hermostutti Kiinan

Puhemies Nancy Pelosi on korkea-arvoisin yhdysvaltalaisviranomainen, joka on vieraillut Taiwanissa 25 vuoteen. Hänen käyntinsä Taiwanissa nostatti voimakkaita reaktioita Kiinalta. Kiinan ulkoministeri Wang Yi varoitti Pelosia ”tulella leikkimisestä”.

Vierailun ajankohtaa pidettiin erityisen hankalana Kiinan johdolle, koska Kiina on pian järjestämässä puoluekokouksen, jossa todennäköisesti siunataan myös presidentti Xi Jinpingin uudelleenvalinta.

Kiinaa myös huolettaa, että Yhdysvallat olisi vesittämässä yhden Kiinan politikkaansa, jota se on noudattanut vuodesta 1979.

Pelosin mukaan hänen vierailunsa teki "yksiselitteisen selväksi", että Yhdysvallat ei hylkää sitoutumistaan Taiwaniin. Pelosi sanoi vierailunsa yhteydessä myös, että maailma tekee nyt valintaa demokratian ja yksinvaltiuden välillä.

Taiwanin presidentti Tsai Ing-wen totesi keskiviikkona Pelosin vierailun osoittavan tämän pitkäaikaisen tuen Taiwanille.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi