play

Kiinassa ainakin 12 ihmistä on kuollut tulvissa maan keskiosassa – liki 200 000 ihmistä on siirretty turvaan

BBC:n mukaan Henanin maakunnassa on annettu korkein mahdollinen säävaroitus poikkeuksellisen rajun sadekauden vuoksi. LEHTIKUVA / AFP

BBC:n mukaan Henanin maakunnassa on annettu korkein mahdollinen säävaroitus poikkeuksellisen rajun sadekauden vuoksi. LEHTIKUVA / AFP

STT-Lehtikuva

Kiinassa ainakin 12 ihmistä on kuollut maan keskiosassa sijaitsevassa Zhengzhoussa rankkasateiden aiheuttamissa tulvissa, kertovat viranomaiset.

Britannian yleisradioyhtiö :n mukaan sateet ovat aiheuttaneet vakavia tulvia maan keskiosissa. Tulvat ovat ajaneet ihmisiä kodeistaan sekä hukuttaneet alleen muun muassa teitä ja metrolinjastoja.

Paikallishallinnon mukaan liki 200  000 ihmistä on siirretty turvaan sateiden alta.

BBC:n mukaan Henanin maakunnassa on annettu korkein mahdollinen säävaroitus poikkeuksellisen rajun sadekauden vuoksi. Zhengzhou on noin 94 miljoonan asukkaan maakunnan pääkaupunki.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kiinan presidentti Xi Jinping kuvaili tilannetta erittäin vakavaksi. Presidentin mukaan tulvatorjunta on siirtynyt kriittiseen vaiheeseen, valtion tiedotusvälineet kertoivat keskiviikkona aamulla.

Ihmisiä jumissa veden valtaamissa junissa

Yhdysvaltalaisen uutiskanava :n mukaan ihmisiä on jäänyt jumiin Zhengzhoussa tulvien valtaamiin junavaunuihin. Yhdessä sosiaalisessa mediassa julkaistussa näkyy, kuinka ihmiset seisovat metrovaunussa ruskean veden yltäessä yli vyötärön.

Toisessa puolestaan näkyy, kuinka kaupungin kadut ovat muuttuneet joiksi ja osasta kadulle jääneistä autoista näkyvät pelkät katot. Samalla vesimassat yrittävät pyyhkiä osaa ajoneuvoista mukanaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

AFP:n mukaan paikallisviranomaiset kertovat Kiinan Twitterin kaltaisessa Weibossa, että satoja ihmisiä on pelastettu maanalaisesta.

Uutistoimiston mukaan sotilaat johtavat pelastusoperaatioita yli kymmenen miljoonan asukkaan Zhengzhoussa.

Ilmastonmuutos kasvattaa kovien sateiden uhkaa

Xinhuan mukaan sunnuntain ja tiistain välisenä aikana Zhenghoussa on satanut kaikkiaan 449 millimetriä vettä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

NBC:n mukaan paikallishallinto varoitti verkkosivullaan julkaisemassa tiedotteessa tulvatilanteen olevan "synkkä" ja katastrofin vaaran puolestaan erittäin suuri. Viranomaiset kehottavat pikaviestinpalvelu WeChatissa asukkaita pysymään kodeissaan tai muissa turvallisissa paikoissa sekä seuraamaan mahdollisia päivityksiä valppaana.

Henanin maakunta on NBC:n mukaan kaksi kertaa Itävallan kokoinen. Voimakkaat sateet ovat rusikoineet Henania jo viikonlopusta lähtien ja rankkasateet voivat jatkua uutiskanavan mukaan torstaillekin.

Kausittaiset tulvat ovat yleisiä Kiinassa, mutta asiantuntijoiden mukaan ilmastonmuutoksella on osansa äärimmäisten sääilmiöiden syntymisessä. Ilmastonmuutos kasvattaa tulvien sekä kovien sateiden uhkaa ja voimaa, sillä lämpimämpään ilmakehään kertyy enemmän vettä.

Sateiden runtelema pato on vaarassa sortua

Kiinan asevoimat varoitti, että sateiden lamauttama pato maan keskiosassa "voisi sortua hetkellä millä hyvänsä". Asevoimat kertoi tiistai-iltana, että rankkasateet olivat aiheuttaneet patoon 20 metrin murtuman.

Asevoimat kertoi lähettäneensä hätäapuna paikan päälle sotilaita muun muassa räjäytystöihin ja ohjaamaan tulvia toisaalle.

Pato sijaitsee noin seitsemän miljoonan asukkaan Luoyangissa Henanin länsiosassa runsaat sata kilometriä Zhengzhousta.

Sadekaudelle sijoittuvat vuosittaiset tulvat aiheuttavat kaaosta ja pyyhkivät mukanaan teitä, viljelyksiä ja taloja. Tilanne on kuitenkin pahentunut vuosikymmenten saatossa muun muassa patojen rakentamisen vuoksi.

Patorakennelmat ovat esimerkiksi estäneet jokia yhdistymästä järviin sekä haitanneet tulvatasankojen toimintaa. Aiemmin tasangot ovat auttaneet kesäisten sadevesien imeytymisessä.

Viranomaisten mukaan Henanin alueen sateet ovat olleet noin 60 vuoden tilastohistorian kovimmat. Zhengzhoussa taivaalta on tullut kolmen päivän aikana koko vuoden keskimääräistä sademäärää vastaava määrä vettä.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi