play

Kiovassa on kuultu räjähdyksiä jo vuoden ensimmäisen tunnin sisällä – pormestarin mukaan ilmatorjuntajärjestelmä on toiminnassa

Venäjä iski Kiovaan myös uudenvuodenaattona. LEHTIKUVA/AFP

Venäjä iski Kiovaan myös uudenvuodenaattona. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa on ollut räjähdyksiä jo vuoden 2023 ensimmäisen tunnin aikana. Uutistoimisto AFP:n mukaan ensimmäiset räjähdykset tapahtuivat noin puoli tuntia vuodenvaihteen jälkeen.

Telegram-viestipalvelussa kaupungin pormestari Vitali Klitshko kertoo ilmatorjuntajärjestelmän olevan toiminnassa Kiovan puolustamiseksi.

Seuraavassa julkaisussaan Klitshko kuvailee räjähdyksiä olleen ainakin kahdessa kaupunginosassa. Hänen mukaansa henkilövahingoista ei ollut tullut ilmoituksia heti räjähdysten jälkeen.

Ukrainalaiset joutuivat uudenvuodenaattonakin suojautumaan Venäjän ohjusiskuilta. Venäjä iski lauantaina ohjuksin useisiin kaupunkeihin eri puolilla Ukrainaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Klitshkon mukaan Kiovassa ainakin yksi ihminen kuoli lauantaisten iskujen vuoksi. Kiovalaisviranomaiset kertovat lisäksi 22 ihmisen haavoittuneen.

Venäjän hyökkäys Ukrainaa vastaan on kestänyt yli 300 päivää. Sen aikana noin 7  000 siviiliä on kuollut ja 10  000 haavoittunut, kertoo YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto.

Noin 16 miljoonaa ukrainalaista on joutunut pakenemaan kodistaan.

"Heräsimme helmikuun 24. päivänä uuteen elämään"

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Puheessaan Zelenskyi kuvailee nyt jo päättyneen vuoden alkaneen helmikuun 24. päivän aamuna, jolloin Venäjä aloitti hyökkäyssotansa Ukrainassa.

–  Heräsimme helmikuun 24. uuteen elämään. Olimme toisia ihmisiä. Toisia ukrainalaisia. Ensimmäiset ohjukset tuhosivat vihdoin illuusioiden labyrintin, hän kuvailee.

–  Näimme kuka on kuka. Mihin ystävät ja viholliset ovat kykeneväisiä, ja mikä tärkeintä, mihin me olemme kykeneväisiä, hän jatkaa.

Vaikeuksista huolimatta hän painottaa menneen vuoden olleen Ukrainan ja ukrainalaisten vuosi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Me olemme nujertaneet paniikin. Me emme juosseet pakoon, vaan tulimme yhteen, Zelenskyi sanoo.

Johnson ennustaa Ukrainalle voittoa vuonna 2023

Zelenskyin mukaan vuotta 2022 voi kutsua menetysten vuodeksi niin Ukrainan kuin koko Euroopan ja maailmankin osalta. Hänen mukaansa muotoilu on kuitenkin väärä.

–  Me emme ole menettäneet mitään. Se vietiin meiltä. Ukraina ei menettänyt poikiaan ja tyttäriään – murhaajat veivät heidät. Ukrainalaiset eivät menettäneet kotejaan – terroristit tuhosivat ne. Me emme menettäneet maitamme – hyökkääjät miehittivät ne. Maailma ei menettänyt rauhaa – Venäjä tuhosi sen, hän summaa.

Voittoa toivova Zelenskyi esittää toiveen myös siitä, että vuosi 2023 olisi paluun vuosi. Hän toivoo muun muassa, että ukrainalaiset pääsisivät palaamaan normaaliin elämään, ja että heiltä viedyt alueet palautettaisiin.

Ukrainan mahdollisuuksiin saavuttaa voitto vuonna 2023 suhtautuu optimistisesti ainakin Britannian entinen pääministeri Boris Johnson. Hän julkaisi Twitterissä videon, jossa listaa ennustuksiaan tulevalle vuodelle ja yksi näistä on Venäjän presidentin Vladimir Putinin tappio Ukrainassa.

–  Kaiken kaikkiaan 2023 tulee olemaan huomattava parannus vuoteen 2022, Johnson sanoo.

SW: Putin epävarma kyvystään hallita Venäjän informaatiotilaa

Yhdysvaltalaisen Institute for the Study of War (ISW) -ajatushautomon mukaan Putinin uudenvuoden puhe osoitti jälleen, että Putin on epävarma kyvystään hallita Venäjän informaatiotilaa. ISW:n mukaan Putin keskittyy siksi perustelemaan sodankäyntiä ja sen hintaa kotiyleisölleen Venäjällä.

Uudenvuoden puheessaan Putin korosti moraalisen ja historiallisen oikeudenmukaisuuden olevan Venäjän puolella. ISW:n mukaan Putin piti puheensa Venäjän eteläisen sotilaspiirin päämajassa kuvatakseen itsensä aikaansaavana sota-ajan johtajana.

Ajatushautomon mukaan venäläisjoukkojen ammusvarastot ovat hupenemassa ja Venäjällä on siksi vaikeuksia ylläpitää operaatioidensa tahtia Ukrainassa.

ISW kertoo Venäjän jatkaneen lainvalvonnan tehostamista Ukrainan alueilla, jotka se väittää liittäneensä itseensä. ISW:n mukaan Venäjän miehityshallinto on tehnyt alueiden elinolosuhteista sietämättömiä paikallisille asukkaille.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi