play

Korona pahensi mielenterveysongelmia – ahdistus- ja masennustapausten määrä kasvoi tuntuvasti

Koronasta pahiten kärsineet ja tiukkoja rajoituksia määränneet maat kärsivät myös pahiten mielenterveysongelmista, kertoo tuore tutkimus.  LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Koronasta pahiten kärsineet ja tiukkoja rajoituksia määränneet maat kärsivät myös pahiten mielenterveysongelmista, kertoo tuore tutkimus. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

STT-Lehtikuva

Ahdistuksesta ja masennuksesta kärsivien ihmisten määrä kasvoi yli neljänneksellä viime vuonna, kun korona levisi ympäri maailman. Nuoret ja naiset olivat erityisen kuormitettuja, ilmenee lääketieteellisen Lancet -lehden julkaisemasta laajasta tutkimuksesta.

Tutkijat arvioivat, että viime vuoden aikana vakavien masennustapausten määrä kasvoi maailmanlaajuisesti 52 miljoonalla ja ahdistustapausten 76 miljoonalla.

Normaalioloissa, ilman pandemiaa, olisi vakavien masennustapausten määrä ollut arviolta 193 miljoonaa. Tutkimuksessa mukana olleissa Euroopan, Pohjois-Amerikan ja Itä-Aasian maissa kirjattiin kuitenkin 246 miljoonaa tapausta. Ahdistuksen osalta vastaavat luvut olivat 298 ja 374 miljoonaa.

Tutkimuksesta ilmenee, että koronasta pahiten kärsineet ja tiukkoja rajoituksia määränneet maat kärsivät myös pahiten mielenterveysongelmista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Tuloksemme osoittavat, että mielenterveysjärjestelmiä on vahvistettava kiireellisesti, jotta vakavan masennuksen ja ahdistuksen aiheuttamaan kuormitukseen voidaan vastata, sanoi tutkimusta johtanut Queenslandin yliopiston Damian Santomauro.

Naiset kantoivat raskaimman taakan, koska useimmissa maissa vastuu ylimääräisestä hoiva- ja kodinhoitotyöstä lankeaa naisille. Koulujen ja yliopistojen sulkeminen oli raskas isku nuorille, kun heiltä vietiin mahdollisuudet oppia, tavata ystäviä ja löytää töitä.

–  Koronapandemia on kärjistänyt monia jo olemassa olevia epätasa-arvoisuuksia. On tärkeää, että päättäjät ottavat nämä tekijät huomioon toimiessaan mielenterveyspalvelujen vahvistamiseksi, sanoi Queenslandin yliopiston Alize Ferrari.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi