play

Sanna Marin: Suomi on viestinyt Turkille ja Unkarille, että Suomi liittyy Natoon mieluiten yhdessä Ruotsin kanssa

Kuva: Peter Kneffel

STT-Lehtikuva

Suomi on viestinyt Turkille ja Unkarille, että se liittyy Natoon mieluiten yhdessä Ruotsin kanssa. Näin sanoi pääministeri Sanna Marin (sd.) yhteisessä paneelissa EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin kanssa Münchenin turvallisuuskonferenssissa.

Marin myös totesi Turkin päättävän toimistaan.

Marinin mukaan Suomen pyrkiminen Natoon oli selvää 24. helmikuuta viime vuonna. Tuolloin Venäjä aloitti suurhyökkäyksensä Ukrainassa.

Münchenin turvallisuuskonferenssi on kylmän sodan aikana kehitetty keskustelufoorumi, jossa kokoontuu vuosittain mittava joukko poliitikkoja, sotilaita ja turvallisuuspolitiikan asiantuntijoita. Turvallisuuskokous järjestetään nyt ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun Venäjä laajensi hyökkäystään Ukrainassa.

Marin ja von der Leyenin oli määrä keskustella turvallisuuskokouksen päälavalla aiempaa geopoliittisemman Euroopan mahdollisesta syntymästä. Teema tosin jäi lähinnä päivänpolttavien aiheiden sivuun, jotka kuitenkin väistämättä liittyivät turvallisuuspolitiikkaan.

Keskustelu paneelissa – kuten koko Münchenin turvallisuuskonferenssissa – pyöri pitkälti Ukrainan ympärillä. Päävireenä oli, että Ukrainan tilanne kytkeytyy koko sääntöpohjaisen maailmanjärjestyksen tilanteeseen.

Ehkä lähimmäksi kysymystä nykyistä geopoliittisemmasta Euroopasta päästiin, kun moderaattori kysyi pandemiasta. Kulmana oli se, voiko koronapandemian rokotusten epätasainen jakautuminen vaikuttaa siihen, että Eurooppa ei saa varauksetonta tukea Ukrainan-politiikalleen globaalista etelästä.

Tämän kysymyksen von der Leyen sivuutti sillä, että myös globaalissa etelässä tuomitaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin imperialistiset tavoitteet. Von der Leyen myös ilmaisi tyytyväisyytensä republikaanijohtaja Mitch McConnellin ilmaisemasta vahvasta sitoutumisesta Ukrainan tukemiseen.

Keskustelussa sivuttiin myös Euroopan riippuvuuksia, jotka voivat olla haavoittavia. Marin sanoi, että Suomi esimerkiksi monipuolisti energiapalettiaan jo ennen Venäjän hyökkäystä.

Hän ilmaisi huolensa myös Euroopan teknologisesta riippuvuudesta.

–  Synkkiä pilviä voi olla myös tuossa suunnassa, Marin sanoi.

Keskustelun moderaattori nosti esille myös seksismin, jota naiset joutuvat kohtaamaan politiikassa. Marinilta hän kysyi tanssikohusta.

–  Olen tanssinut myös tuon yhden kerran jälkeen, Marin kuittasi.

Marin myös antoi Antti Kaikkoselle (kesk.) kiitosta siitä, että tämä jäi vanhempainvapaalle puolustusministerin tehtävästä huolimatta siitä, mikä Suomen ja maailman tilanne on tällä hetkellä. Hän sanoi olevansa ylpeä Suomesta, koska siellä voi toimia näin.

Von der Leyen nosti esille rakenteet epätasa-arvon taustalla. Hän kertoi törmänneensä Saksassa ministeriaikanaan kysymyksenasetteluun, aikooko hän olla huono ministeri vai huono äiti. Von der Leyen on toiminut useissa eri ministeripesteissä Saksassa ennen nykyistä EU-komission puheenjohtajan pestiään.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi