play

Krakovan juna-asemalla apua saavat Ukrainan pakolaiset lemmikkeineen – kissoja tuotu katiskassa, jyrsijöitä purkissa, kertovat vapaaehtoiset

Vapaaehtoistyöntekijät jakavat eläinten ruokia ja tarvikkeita Ukrainasta lemmikkien kanssa paenneille Krakovan rautatieasemalla Puolassa.  LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Vapaaehtoistyöntekijät jakavat eläinten ruokia ja tarvikkeita Ukrainasta lemmikkien kanssa paenneille Krakovan rautatieasemalla Puolassa. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

STT-Lehtikuva

Krakovan rautatieasema Puolassa on viime viikkoina toiminut uudessa tehtävässä. Tavallisten matkustajien lisäksi asemarakennus palvelee Ukrainasta paenneita ihmisiä. Ukrainan lipuin merkityt kyltit opastavat ruoanjakopisteelle, matkustusneuvontaan ja lemmikkien kanssa saapuvia auttavan ryhmän luokse.

Hieman junalaitureilta syrjässä on pieni varastohuone lattiasta kattoon asti täynnä häkkejä, hihnoja, ruokaa, puruja ja kippoja. Työnsä ja opiskelunsa ohella vapaaehtoisena toimiva Wiktoria Zajchowska sanoo, että koirien ja kissojen lisäksi tulee "kaikkia eläimiä".

–  Rottia, papukaijoja, jopa oravia.

Osa ihmisistä on selvästi joutunut lähtemään kiireessä. Kaksi kissaa tuotiin katiskan tai kalasumpun sisällä, yksi kissa oli matkustanut pahvilaatikossa. Hamstereita ja rottia on tuotu lasipurkeissa, vapaaehtoiset kertovat.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yksi ryhmän vapaaehtoisista, tanssinopettajana työskentelevä Iwona Florcyzyk sanoo, että ihmiset ovat kantaneet lemmikkejä sylissään kymmenenkin tuntia. Matkat ovat olleet jopa 40-tuntisia.

–  Koirien kanssa se on ok, mutta kissojen kanssa tulee ongelma.

Zajchowskan ja Florcyzykin kanssa vuorossa oleva, yritysjohdossa työskentelevä Krystyna Sargautis kertoo, että saapuessaan kissa on saattanut olla pissaamatta jopa kolme päivää.

–  Kun ne vihdoin tekevät täällä tarpeensa, olemme niin onnellisia, hän sanoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

"Tämä on meidän vapaa-aikaamme"

Lemmikkejä auttava ryhmä on organisoitunut Facebookissa ja toimii täysin vapaaehtoisvoimin ja -lahjoituksin. Naiset kertovat, että työtä tehdään yleensä kolmen hengen ryhmissä sellaisissa vuoroissa kuin kullekin sopii.

–  Tämä on meidän vapaa-aikaamme, nyt pääsiäisenä on helppoa, kun ei ole töitä, Florcyzyk sanoo.

Sargautis kertoo olevansa tavallisesti paikalla kuudesta kahdeksaan aamulla ennen työvuoroaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Naisten mukaan vapaaehtoisten ryhmässä Krakovassa on 20-30 ihmistä. Vastaavia ryhmiä toimii heidän mukaansa myös muissa kaupungeissa.

Ruokaa, juomaa ja lapsille leluja

Asemarakennuksen toisella puolella junaraiteiden läheisyydessä toimii partiolaisten ylläpitämä ruoanjakopiste. Jonottajille annetaan leipää, hedelmiä, vettä ja mehua. Lapset saavat pehmoleluja.

Ruokatarvikkeita hakemaan tullut Iriny kertoo lähteneensä kotikaupungistaan Umanista sodan ensimmäisenä päivänä. Matka autolla kesti viisi päivää. Hänen miehensä ajoi hänet ja perheen nelivuotiaan pojan rajalle ja lähti itse takaisin.

Kiovasta kotoisin oleva Ljudmila saapui maaliskuun alussa junalla Krakovaan. Hän asuu kahden poikansa kanssa hotellihuoneessa. Heidän lisäkseen huoneessa majoittuu seitsemän muuta ihmistä, hän kertoo.

YK:n mukaan arviolta 2,75 miljoonaa ukrainalaista on paennut Puolaan sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi