play

Ukrainan asiantuntijat saapuivat Puolaan tutkimaan ohjuksen putoamispaikkaa

Poliisit pysäyttämässä autoja puolalaiseen Przewodowin pikkukylään johtavalla tiellä torstaina. Kaksi miestä kuoli tiistaina ohjuksen osuttua Przewodowiin lähellä Ukrainan rajaa. LEHTIKUVA / AFP

Poliisit pysäyttämässä autoja puolalaiseen Przewodowin pikkukylään johtavalla tiellä torstaina. Kaksi miestä kuoli tiistaina ohjuksen osuttua Przewodowiin lähellä Ukrainan rajaa. LEHTIKUVA / AFP

STT-Lehtikuva

Puolaan on saapunut ryhmä ukrainalaisasiantuntijoita, joiden tavoitteena on selvittää, minkä maan ampuma ohjus putosi Przewodowin kylään Itä-Puolassa tiistaina, kertoi Ukrainan ulkoministeri.

–  Asiantuntijamme ovat jo Puolassa. Oletamme heidän pääsevän nopeasti putoamispaikalle yhteistyössä Puolan viranomaisten kanssa, kirjoitti ulkoministeri Dmytro Kuleba Twitterissä.

Tiistaina kaksi ihmistä sai surmansa kylässä ohjuksen putoamisen vuoksi.

–  Ukraina ja Puola tulevat tekemään rakentavaa ja avointa yhteistyötä tapauksessa, jonka syynä on Venäjän Ukrainaan kohdistama ohjusterrori, Kuleba jatkoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi pehmensi torstaina kantaansa ohjukseen, josta hän aiemmin syytti Venäjää. Zelenskyi sanoi, ettei hän tai kukaan muukaan varmuudella tiedä, mitä tapahtui.

Puola, Yhdysvallat ja sotilasliitto Nato ovat kaikki korostaneet, että lopullinen vastuu tapahtuneesta kuuluu joka tapauksessa Venäjälle.

Venäjä on iskenyt kaupunkeihin eri puolilla Ukrainaa

Venäjä jatkoi torstaina Ukrainan infrastruktuurin tuhoamista ampumalla eri puolille maata liki parikymmentä risteilyohjusta. Tuhoa yritettiin vielä täydentää ainakin neljällä miehittämättömällä lennokilla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ukrainan pääesikunnan apulaispäällikkö Oleksii Hromov sanoi, että viime perjantaista lähtien Venäjä on ampunut Ukrainaan yhteensä ​​148 ohjusta ja 26 kamikaze-lennokkia. Hromovin mukaan Ukrainan asevoimien on onnistunut tuhota niistä yli sata.

Ohjuksia ammuttiin ainakin Kiovaan, Dniproon, Odessaan, Harkovaan ja Nikopoliin. Iskut vahingoittivat voimalaitoksia, siviiliasumuksia ja vedenjakelua. Dniprossa ainakin 14 ihmistä haavoittui.

Samaan aikaan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vaikutti hieman pehmentäneen kantaansa Puolaan osuneesta ohjuksesta, josta hän aiemmin syytti Venäjää.

Zelenskyi sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan, ettei hän tai kukaan muukaan varmuudella tiedä, mitä tapahtui.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Zelenskyi sanoi olevansa varma vain siitä, että kyseessä oli venäläinen ohjus ja että Ukraina on käyttänyt ilmatorjuntaansa. Hänestä on kuitenkin mahdotonta sanoa varmasti, että ohjuksen iskeytymisen puolalaiskylään aiheutti Ukrainan ilmatorjunta.

Sotilasliitto Naton ja länsimaiden alustavat tiedot vaikuttivat osoittavan, että Puolan itäosaan osui tiistaina Ukrainan ilmatorjuntaohjus tai osia siitä. Kaksi ihmistä Przewodowin kylässä kuoli osumassa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken muistutti jälleen torstaina, että vastuu Puolaan osuneesta ohjuksesta tai sen osista kuuluu Venäjälle.

–  Olipa loppupäätelmä mikä tahansa, tiedämme jo nyt, kuka lopulta on vastuussa tästä: Venäjä, Blinken sanoi toimittajille Bangkokissa.

–  Näemme joka päivä, miten venäläisiä ohjuksia satelee Ukrainaan. Niillä yritetään tuhota kriittinen infrastruktuuri, jonka avulla Ukraina voisi pitää valot ja lämmityksen päällä eli yksinkertaisesti kaikki se, mitä tarvitaan, jotta maassa voisi jatkaa elämistä eteenpäin. Ukrainalla on oikeus puolustaa itseään, ja me olemme sitoutuneet tukemaan sitä, Blinken sanoi.

Ukrainaan satoi ensilumi sähkökatkosten jatkuessa

Talven ensimmäinen lumi on satanut tänään Ukrainassa. Samalla Venäjän iskuista johtuvat sähkökatkokset ovat jatkuneet haitaten asuntojen lämmittämistä.

Ukrainan viranomaiset ovat varoittaneet tällä viikolla, että olosuhteet voivat talven tultua muuttua vaikeiksi. Lämpötilojen on ennustettu voivan laskea –10 asteeseen.

Talven on arveltu vaikuttavan myös taisteluihin hidastavasti ja se voi myös koetella sotilaiden moraalia.

Venäjä ja Ukraina vahvistivat viljanvientisopimuksen jatkumisen

Torstaina varmistui niin ikään, että ukrainalaisen viljanviennin mahdollistavaa sopimusta jatketaan vielä 120 päivällä eli neljän kuukauden ajan. Asiasta kertoi Ukrainan infrastruktuuriministeri Oleksandr Kubrakov Twitterissä.

Myös Venäjä vahvisti, että viljanvientisopimus jatkuu "muutoksitta". Asiasta kertoi Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova.

Sopimus oli umpeutumassa lauantaina.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ilmoitti jo keskiviikkona uskovansa, että viljakuljetukset Mustallamerellä takaava Ukrainan ja Venäjän välinen sopimus jatkuu.

YK:n sekä Turkin luotsaama Ukrainan ja Venäjän välinen sopimus mahdollistaa ukrainalaisten viljatuotteiden sekä lannoitteiden turvallisen kuljetuksen Mustallamerellä sodasta huolimatta.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres kertoi lausunnossaan olevansa tyytyväinen sopimuksen jatkamisesta.

–  YK on myös täysin sitoutunut poistamaan jäljellä olevat esteet elintarvikkeiden ja lannoitteiden vienniltä Venäjän federaatiosta, lausunnossa sanottiin.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi