play

Suurten EU-maiden johtajat vierailulla sodan runtelemassa Irpinissä – Macron ylisti ukrainalaisten sankaruutta

Irpin oli ensimmäinen etappi Macronin, Scholzin ja Draghin Ukrainan-vierailulla. Lehtikuva/AFP

Irpin oli ensimmäinen etappi Macronin, Scholzin ja Draghin Ukrainan-vierailulla. Lehtikuva/AFP

STT-Lehtikuva

EU-maiden johtajakolmikko vierailee parhaillaan Ukrainassa sodan runtelemassa Irpinin kaupungissa, joka sijaitsee parikymmentä kilometriä pääkaupunki Kiovasta luoteeseen.

Irpin on ensimmäinen kohde Ranskan presidentti Emmanuel Macronin, Saksan liittokansleri Olaf Scholzin ja Italian pääministeri Mario Draghin Ukrainan vierailulla. Venäläiset onnistuivat etenemään Irpiniin asti yrittäessään valloittaa Kiovaa sodan alkaessa.

Macron ylisti Irpinissä ukrainalaisten "sankaruutta" Venäjän hyökkäyksen edessä.

–  Täällä, monien muiden paikkojen lisäksi, ukrainalaiset pysäyttivät Venäjän armeijan etenemisen Kiovaan, Ranskan presidentti sanoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Paikka edustaa paitsi armeijan, myös Ukrainan väestön sankaruutta. Ja sen kyljessä näemme jälkiä barbaariudesta, Macron jatkoi.

Macron on kutsunut Venäjän väitettyjä toimia Kiovan lähikylissä sotarikoksiksi. Hän kertoi aiemmin tänään kolmikon vierailevan sodan tapahtumapaikalla, "jossa on tapahtunut joukkomurha".

Macron myös vakuutti tukeaan Ukrainalle, kun häneltä kysyttiin aiemmista kommenteistaan, joiden mukaan Venäjää ei saisi nöyryyttää.

Macron sanoi, että Ranska on seisonut Ukrainan rinnalla sodan ensimmäisestä päivästä lähtien. Ukrainan on taisteltava ja voitettava, Macron julisti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Mario Draghi lupasi Irpinissä, että kaikki Venäjän vahingoittamat ja tuhoamat alueet Ukrainassa jälleenrakennetaan.

–  Me jälleenrakennamme kaiken. He ovat tuhonneet päiväkodit, he ovat tuhonneet leikkipuistot. Kaikki tullaan rakentamaan uudelleen, Draghi sanoi.

Vierailu on valtioiden johtajien ensimmäinen visiitti Ukrainaan Venäjän hyökättyä maahan 24. helmikuuta. Heidän on määrä keskustella Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa Ukrainan mahdollisuudesta hakea EU-jäsenyyttä.

Scholz: Ukrainan presidentti osallistuu tässä kuussa pidettävään G7-maiden huippukokoukseen

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Saksan liittokansleri Olaf Sholz sanoo Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin osallistuvan myöhemmin tässä kuussa järjestettävään vauraiden maiden G7-ryhmän huippukokoukseen.

Zelenskyin uskotaan osallistuvan kokoukseen videolinkin välityksellä.

Kokous järjestetään Saksassa 26.–28. kesäkuuta.

Scholz saapui tänään yhdessä Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ja Italian pääministerin Mario Draghin kanssa vierailulle Ukrainaan.

Scholz luonnehti näkemiään sodan tuhoja hirvittäviksi ja järjettömiksi. Ne kertovat hänen mukaansa Venäjän hyökkäyssodan raakuudesta, jossa ainoana pyrkimyksenä on tuho ja valloitus.

Scholz lupaa avun Ukrainalle jatkuvan

Scholz lupasi suurten EU-maiden tukevan Ukrainaa niin kauan kuin on tarpeen.

–  Emme halua vain osoittaa solidaarisuutta vaan myös varmistaa tarjoamamme humanitaarisen, taloudellisen ja aseellisen avun jatkuvuuden, Scholz sanoi.

Hän lisäsi avun jatkuvan niin pitkään kuin se on Ukrainalle välttämätöntä taistelussa Venäjää vastaan.

Scholz on aiemmin kommentoinut mahdollista Ukrainan-vierailua sanomalla, ettei aio matkustaa Kiovaan vain poseeratakseen valokuvassa.

Myös Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kommentoi vierailua torstaina.

–  Toivon, etteivät näiden kolmen maan johtajat keskity ainoastaan Ukrainan tukemiseen pumppaamalla sinne lisää aseita, Peskov sanoi.

–  Se olisi täysin hyödytöntä ja aiheuttaisi maalle lisää vahinkoa, hän jatkoi.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi