play

Kööpenhaminan pörssirakennuksen julkisivu vaarassa romahtaa – Tanskan puolustusministeri: "Meidän Notre Dame -hetkemme"

Kuva: Lehtikuva

STT–TT

Kööpenhaminassa 1600-luvun pörssirakennus on yhä ilmiliekeissä, kertoo Tanskan yleisradioyhtiö DR.

Tanskan pelastusviranomaisten mukaan historiallisen rakennuksen julkisivukin voi romahtaa, vaikka pelastustyöntekijät työskentelevät pelastaakseen edes osan kulttuurihistoriallisesti arvokkaasta maamerkistä.

Jo aiemmin kerrottiin, että palo oli levinnyt kaikkiin kerroksiin. Rakennuksen torni romahti jo ennen keskipäivää.

Poliisi on eristänyt osan Kööpenhaminan keskustasta. DR:n mukaan palopaikan ympäristöön Slotsholmenin alueelle on sijoitettu sotilaita. Palavan rakennuksen lähellä sijaitsee myös Tanskan parlamentti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Todistamme hirvittävää spektaakkelia, kuvailtiin Tanskan kauppakamarista uutistoimisto AFP:lle.

Monet tanskalaiset ovat olleet kauhuissaan maamerkkinsä tuhoutumisesta pääkaupungissa.

Tanskan puolustusministeri Troels Lund Poulsen kuvaili paloa "meidän omaksi Notre Dame -hetkeksemme". Pariisin Notre Dame -katedraalin palosta tuli juuri eilen kuluneeksi viisi vuotta.

–  Tämä on kansallinen aarteemme, sanoi 45-vuotias tanskalainen Elisabeth Moltke katsellessaan liekkejä ja hitaasti eteneviä sammutustöitä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Monien vanhojen tanskalaisten maalausten alkuperäisteokset olivat siellä. Olen vieraillut rakennuksessa monesti, joten tämä on saanut minut hyvin surulliseksi, hän sanoi AFP:lle.

Tulipalo alkoi AFP:n mukaan aamulla noin puoli kahdeksalta paikallista aikaa. Syttymissyy ei ole vielä selvillä. Ihmiset saatiin aamulla evakuoitua rakennuksesta ajoissa, eikä henkilövahinkoja ole tiedossa.

Rakennus on ollut kunnostettavana. Myös katolla kunnostustöissä olleet työntekijät on kaikki saatu turvaan, vahvisti kunnostustöihin osallistuneen yrityksen johtaja DR:lle. Kunnostustöiden on osaltaan arvioitu kasvattaneen tulipalon riskiä.

Sammutustöitä ovat vaikeuttavat pörssirakennuksen kuparinen katto sekä rakennuksen ympärillä olevat rakennustelineet.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Kuparikatto on kuin kansi rakennuksen päällä. Sitä on ollut oikein mukavaa katsella, mutta sammutustöiden näkökulmasta se varaa sisälleen paljon lämpöä. Siksi meidän on mentävä katon alle ja varmistettava, että tuli ei pääse alas rakennuksen läpi, pelastuslaitoksen johtaja Jakob Vedsted Andersen kuvaili DR:lle.

Rakennuksesta on pelastettu ainakin osa siellä olleista arvokkaista taideteoksista, jotka viedään DR:n mukaan nyt Kansallismuseon varastoihin ja tarkistetaan vahinkojen varalta.

DR:n mukaan palomiehet johtivat vettä sammutustöihin läheisestä Kööpenhaminan satamasta.

DR:n verkkosivuillaan julkaisemassa livestriimissä näkyi, kuinka sammuttajat nostettiin työskentelemään rakennuksen yläpuolelle nosturin avulla.

Tanskan kulttuuriministeri Jakob Engel-Schmidt sanoi rakennuksen mukana palavan tanskalaista kulttuurihistoriaa.

–  Järkyttäviä kuvia pörssistä tänä aamuna – 400 vuotta tanskalaista kulttuuriperintöä liekeissä, ministeri kirjoitti X-viestipalvelussa.

Pörssitalo on yksi Kööpenhaminan vanhimmista rakennuksista. Slotsholmenin alueella sijaitseva renessanssirakennus on vuodelta 1625.

Engel-Schmidtin mukaan oli kuitenkin "koskettavaa" nähdä, kuinka pörssin työntekijät ja ohikulkijat tekivät yhteistyötä palopaikalla yrittäessään pelastaa taideaarteita palavasta rakennuksesta.

Tanskalaistoimittaja Mads Bisgaard julkaisi X:ssä kuvia siitä, kun ihmiset kantoivat valtavia taideteoksia ulos rakennuksesta yhteisvoimin

Romahtanut torni tunnettiin neljästä toisiinsa kietoutuneesta lohikäärmeenpyrstökoristeesta. Sen päällä olleet kolme kruunua symboloivat aikansa suurvaltoja Tanskaa, Ruotsia ja Norjaa.

Yksityisomistuksessa ollutta rakennusta oli käytetty gaalaillallisiin ja konferensseihin, eikä se ollut avoinna yleisölle. Rakennuksen yhteydessä toimi kuitenkin myös kauppahalli.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi