play

Slovakian pääministerin tila on edelleen erittäin vakava

Kuva: AFP / LEHTIKUVA

STT

Ampumisessa eilen haavoittuneen Slovakian pääministerin Robert Ficon tila on saatu vakautettua, mutta se on edelleen erittäin vakava, kertoo varapääministeri Robert Kalinak.

–  Yön aikana lääkärit onnistuivat vakauttamaan potilaan tilan. Valitettavasti se on edelleen hyvin vakava, koska vammat vaativat monimutkaista hoitoa, Kalinak sanoi.

Ficoa hoidetaan Banska Bystrican sairaalassa. Sairaalan johtajan Miriam Lapunikovan mukaan pääministerin leikkaus kesti yöllä viisi tuntia ja siinä oli mukana kaksi eri lääkäriryhmää.

–  Hän (pääministeri) pysyy edelleen teho-osastolla, Lapunikova kertoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Toinen Slovakian varapääministeri, Tomas Taraba, kertoi myöhään eilen uskovansa Ficon selviävän ampumisessa saamistaan vammoista.

Maan sisäministerin Matus Sutaj Estokin mukaan ampumisesta epäilty on 71-vuotias kirjailija.

Vahvistamattomien paikallisten mediatietojen mukaan epäilty ampuja olisi poliittinen aktivisti, kertoo BBC. Epäilty otettiin kiinni Handlovan kaupungissa, jossa pääministeriä ammuttiin.

Epäillyn poika on kommentoinut slovakialaiselle aktuality.sk-uutissivustolle, ettei hänellä ole ollut mitään tietoa isänsä suunnitelmista tai ampumiseen johtaneista syistä. Pojan mukaan hänen isällään oli laillinen ase.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sisäministeri Estok sanoi keskiviikkona tiedotustilaisuudessa, että pääministeriin kohdistuneen hyökkäyksen motiivi vaikuttaa poliittiselta, ja että päätös hyökkäyksen tekemisestä olisi syntynyt pian presidentinvaalien jälkeen. Ficon tukema Peter Pellegrini voitti huhtikuun alussa järjestetyt Slovakian presidentinvaalit.

Sisäministerin mukaan hyökkääjä ampui viisi kertaa. Hän kertoi, että Ficoa ammuttiin vatsaan.

Sisäministeri syytti iskusta sosiaalisessa mediassa leviävää vihaa, ja pyysi yhteiskuntaa "rauhoittumaan".

–  Emme voi vastata vihaan vihalla, Estok sanoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Slovakian pian väistyvä presidentti Zuzana Caputova kutsui lausunnossaan ampumista hyökkäykseksi demokratiaa vastaan.

Pääministeriä ammuttiin kulttuuritalon edessä Handlovan kaupungissa, jossa järjestettiin hallituksen tapaaminen. Uutiskanava CNN:n mukaan paikallinen media kertoi, että epäilty ampuja oli pääministeriä tervehtimään saapuneen pienen ihmisjoukon seassa kulttuuritalon ulkopuolella.

Handlova sijaitsee noin 180 kilometrin päässä Slovakian pääkaupungista Bratislavasta.

Pääministeri Fico palasi valtaan viime syksynä järjestettyjen vaalien jälkeen, kun hänen johtamansa Smer-puolue otti vaalivoiton. Fico johti Slovakian hallitusta myös vuosina 2006–2010 sekä 2012–2018.

Lehdistöön edeltäjäänsä nihkeämmin suhtautuva ja Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia myötäilevä Fico vastustaa Ukrainan sotilaallista tukemista ja on esimerkiksi kyseenalaistanut Ukrainan suvereniteetin. Hän muun muassa lupasi vaalikampanjassaan, ettei antaisi Ukrainalle "luotiakaan".

Slovakia lopetti aseiden toimittamisen Ukrainaan sen jälkeen, kun Fico valittiin pääministeriksi.

Slovakiassa on ollut laajoja mielenosoituksia esimerkiksi media-alalla kiistanalaisten muutosten takia. Kriitikoiden mukaan uusi medialaki heikentää julkisen television ja radion puolueettomuutta.

Ampumista seuranneessa lehdistötilaisuudessa Ficon Smer-puoluetta edustava Slovakian parlamentin varapuhemies Lubos Blaha syytti mediaa pääministerin ampumiseen liittyen.

–  Te, liberaali media ja edistykselliset poliitikot olette syyllisiä. Robert Fico taistelee hengestään vihanne vuoksi, Blaha sanoi.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi