play

Laajoja mielenosoituksia kiinalaisella iPhone-tehtaalla – koronasulku lukitsi työntekijät tehtaisiin viikoiksi

Foxconnin tehdas on Kiinan keskiosassa Zhengzhoun kaupungissa. Arkistokuva. 
LEHTIKUVA/AFP

Foxconnin tehdas on Kiinan keskiosassa Zhengzhoun kaupungissa. Arkistokuva. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Sosiaalisessa mediassa leviävän kuvamateriaalin mukaan taiwanilaisen teknologiajätti Foxconnin tehtaalla Kiinan keskiosassa on puhjennut laajoja mielenosoituksia. Foxconn myönsi ja vahvisti keskiviikkona, että "väkivaltaa" on puhjennut sen suurella tehtaalla Keski-Kiinassa.

–  Väkivallan osalta Foxconn jatkaa vuoropuhelua työntekijöiden ja (Kiinan) hallituksen kanssa estääkseen vastaavien tapausten toistumisen, taiwanilaisyhtiö ilmoitti lausunnossaan.

Kiinan viranomaiset määräsivät marraskuun alussa satojatuhansia ihmisiä koronasulkuun alueella, joka ympäröi maailman suurinta iPhone-puhelimia valmistavaa tehdasta Zhengzhoun kaupungissa. Työntekijöitä on lukittu viikoiksi tehtaisiin ja yliopistoille, eivätkä he pysty matkustamaan vapaasti.

Suuri tehdasalue suljettiin koronan suhteen nollatoleranssia noudattaneessa maassa, kun koronavirustapausten määrä lähti nousuun. Siitä lähtien noin 200  000 työntekijän tehdas on toiminut suljetussa kuplassa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Uutistoimisto AFP ei ole itsenäisesti pystynyt vahvistamaan videoita, joilla näkyy satoja marssivia tehdastyöntekijöitä, mellakkapoliiseja sekä ihmisiä kemikaalisuojapuvuissa.

Suoratoistovideolla näkyy, kuinka kymmenet työntekijät kohtasivat yöaikaan rivin poliiseja ja vaativat huutaen heitä puolustamaan työntekijöiden oikeuksia. Toisilla videoilla näkyy, kuinka suojapukuihin pukeutuneet ihmiset seisovat tiellä lähellä tehtaan asuinrakennuksia ja videota kuvaava ihminen sanoo: "Se alkaa uudestaan, viime yöstä tähän aamuun". Toisella videolla useat suojavaatteissa olevat turvallisuushenkilöt näyttivät potkivan tiellä makaavaa työntekijää.

Mielenosoituksiin viittaavat aihetunnisteet on uutistoimisto AFP:n mukaan sensuroitu Kiinan Twitterin kaltaisella Weibo-alustalla. Kuitenkin jotkin mielenosoituksiin viittaavat tekstit olivat yhä nähtävissä alustalla.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi