play

Libyassa vartijat surmasivat kuusi pidätettyä siirtolaista

Libyassa otettiin kiinni siirtolaisia. LEHTIKUVA / AFP

Libyassa otettiin kiinni siirtolaisia. LEHTIKUVA / AFP

STT-Lehtikuva

Libyan pääkaupungissa Tripolissa säilöönottokeskuksen vartijat ampuivat kuoliaaksi kuusi siirtolaista perjantaina, kertoo kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM.

Järjestön mukaan al-Mabanin keskuksessa syntyi ampumavälikohtaus, jossa kuusi siirtolaista sai surmansa ja ainakin 20 haavoittui.

–  Emme tiedä, mikä sai aikaan tämänpäiväisen tapahtuman, mutta se liittyy (al-Mabanin keskuksen) ylikuormitukseen ja kauheaan, erittäin jännittyneeseen tilanteeseen, IOM:n Libyan-johtaja Federico Soda kertoi.

Viime päivien joukkopidätysten seurauksena al-Mabanin säilöönottokeskuksessa oli perjantaina noin 3  000 siirtolaista, kun sen kapasiteetti on 1  000. Osa siirtolaisista on ollut majoittuneena pihalla rakennuksen ulkopuolella.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ampumisen synnyttämän kaaoksen yhteydessä jopa sadat ihmiset pääsivät silminnäkijöiden mukaan pakoon keskuksesta. Osa heistä otettiin myöhemmin uudelleen kiinni.

Libyan säilöönottokeskuksissa surkeat olot

Viime viikonloppuna noin 5  000 siirtolaista pidätettiin Tripolissa, mikä kolminkertaisti hetkessä kaupungissa pidätettyinä olevien määrän. Pidätysten yhteydessä kuoli yksi ihminen ja haavoittui 15. Niiden kohteina olivat kansainvälisten järjestöjen mukaan enimmäkseen luvatta maassa olevat siirtolaiset. Libyan viranomaisten mukaan pidätysaalto oli osa huumeratsioita.

IOM:n Sodan mukaan moni siirtolainen on pidätettynä ilman laillista perustetta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Siellä on ihmisiä, joilla on asianmukaiset paperit, mutta he ovat jumissa maassa.

YK:n ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan korruptio ja väkivalta rehottavat Libyan säilöönottokeskuksissa. Usein mielivaltaisesti pidätetyt siirtolaiset joutuvat kestämään niissä surkeiden olojen lisäksi muun muassa seksuaalista väkivaltaa.

Sisällissodan piinaamasta Libyasta on etenkin vuoden 2011 vallankumousta seuranneina kaoottisina vuosina tullut tärkeä kauttakulkumaa Eurooppaan pyrkiville afrikkalaissiirtolaisille. Suurin osa Tripolissa pidätettyinä olevista siirtolaisista on Saharan eteläpuolisesta Afrikasta.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi