play

Britannian uuden pääministerin tulee voittaa epäilevän kansan luottamus puolelleen – Trussista tulee pääministeri tilanteessa, jossa elinkustannukset nousevat ja konservatiivien kannatus sakkaa

Truss keräsi reilut 81 000 ääntä konservatiivipuolueen äänestyksessä. Tällä hetkellä ulkoministerinä toimivaa Trussia pidettiin kisan ennakkosuosikkina.  LEHTIKUVA/AFP

Truss keräsi reilut 81 000 ääntä konservatiivipuolueen äänestyksessä. Tällä hetkellä ulkoministerinä toimivaa Trussia pidettiin kisan ennakkosuosikkina. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Britannian uudeksi pääministeriksi nouseva Liz Truss ei ehdi kauan juhlistaa voittoaan, sillä hän joutuu heti ratkomaan Britanniaa riivaavaa inflaatiota ja kansalaisten nousevia elinkustannuksia.

Maanantaina konservatiivipuolue kertoi valinneensa ulkoministerinä toimineen Trussin uudeksi puheenjohtajakseen, mikä nostaa tämän samalla maan pääministeriksi. Hänestä tulee valintansa myötä Britannian kolmas naispääministeri.

Truss sai reilut 81  300 ääntä konservatiivipuolueen äänestyksessä, mikä oli noin 57 prosenttia hyväksytyistä äänistä. Vastaehdokkaana oli ex-valtiovarainministeri Rishi Sunak.

Trussia pidettiin kisan ennakkosuosikkina, vaikka hänen voittonsa ei ollutkaan lopulta niin selkeä kuin arvioitiin. Truss on ainoa puolueen sääntömuutoksen jälkeen valituista puheenjohtajista, joka on varmistanut voittonsa alle 60 prosentin ääniosuudella, kertoo BBC.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Uusi puolueen puheenjohtaja valittiin, koska väistyvä Boris Johnson menetti kuluneena kesänä omiensa luottamuksen. Voitonpuheessaan Truss kiitti Johnsonia, jonka hän sanoi vieneen brexitin maaliin ja nousseen Venäjän presidentti Vla dimir Putinia vastaan.

Virallisesti Truss saa mandaattinsa tiistaina, kun hän vierailee Britannian kuningattaren Elisabetin luona Skotlannissa, jossa kuningatar nimittää hänet virkaansa.

Muun muassa Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) onnitteli Trussia Twitterissä.

–  Yhteistyömme ulkoministereinä viime vuosina on ollut erinomaista. Odotan dialogimme ja Suomen ja Britannian läheisten suhteiden jatkumista, hän kirjoitti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Elinkustannukset nousseet hurjaa vauhtia

Britannian väestö kärsii nopeasti kasvavista elinkustannuksista, jotka ovat ajaneet etenkin vähävaraisempia ahtaalle. Vaikeassa taloudellisessa tilanteessa hyvin keskeisessä osassa on energian ja varsinkin koteja lämmittävän kaasun hinta, mihin maan hallituksen odotetaan keksivän ratkaisuja.

Truss totesi voitonpuheessaan täyttävänsä tukijoilleen antamansa lupaukset. Lupauksiin ovat kuuluneet muun muassa tuntuvat veronalennukset kansalle.

–  Minulla on rohkeita suunnitelmia niin veronleikkauksien kuin Britannian talouden kasvattamisen suhteen, hän sanoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Energialaskujen osalta hän kertoi tuovansa ratkaisuja ei vain korkeisiin energianhintoihin mutta myös pidempiaikaisiin jakeluongelmiin.

Mediatietojen mukaan Truss on harkinnut ensitöikseen miljoonien kotitalouksien energialaskujen jäädyttämistä. BBC:n mukaan tämä tarkoittaisi käytännössä rajoituksia siihen, kuinka paljon kaasu ja sähkö saisivat korkeimmillaan maksaa. Vielä maanantain puheessaan Truss ei näitä mediatietoja kommentoinut. BBC:n mukaan toimista energiahintojen hillitsemiseksi kerrotaan mahdollisesti torstaina.

Kansalaisten luotto uuteen pääministeriin heikkoa

Truss lupaili myös puheessaan vievänsä konservatiivit vaalivoittoon seuraavissa vaaleissa. Tämä ei kuitenkaan tämänhetkisten kannatuslukujen valossa ole läpihuutojuttu.

Viime aikojen gallupeissa Britannian työväenpuolue on ollut selkeässä johtoasemassa. Lisäksi Trussilla on edessään töitä kansan luottamuksen voittamiseksi.

Markkinatutkimusyritys YouGovin kyselyn mukaan peräti 52 brittivastaajista arvioi elokuun lopulla, että Truss olisi pääministerinä heikko tai jopa erittäin huono, kertoo uutistoimisto AFP.

43 prosenttia ei taas luottanut ollenkaan tämän kykyyn ratkoa elinkustannusten nousua.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi