play

Löfven viettää vaarallista juhannusta etsien tietä ulos Ruotsin hallituskriisistä

Löfvenin hallitus kaatui maanantaina kiistaan vuokrien sääntelystä. LEHTIKUVA/AFP

Löfvenin hallitus kaatui maanantaina kiistaan vuokrien sääntelystä. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Valtiopäivien luottamuksen menettänyt Ruotsin pääministeri Stefan Löfven on viettänyt juhannusviikonloppuaan etsien ulospääsyä hallituskriisistä. Juhannuspäivänä hän perui osallistumisensa eurooppalaisten sosiaalidemokraattien kokoukseen Berliinissä, jossa hänen oli määrä pitää videopuheenvuoro.

Löfvenin tiedottaja kertoi uutistoimisto TT:lle, että pääministerillä oli muuta tekemistä kuin puhua sosiaalidemokratian tulevaisuudesta EU:ssa ja muualla Euroopassa. Hallituskriisistä tiedottajalla ei ole ollut uutta kerrottavaa.

Ruotsin eurooppaministeri Hans Dahlgren sanoi juhannusaattona päättyneen EU-huippukokouksen jälkeen, että Löfven aikoo käyttää jokaisen liikenevän hetkensä kriisin ratkaisemiseen.

Löfvenillä on maanantain keskiyöhön asti aikaa päättää, julistaako Ruotsiin ennenaikaiset vaalit vai antaako valtiopäivien puhemiehen Andreas Norlénin aloittaa uudet hallitustunnustelut. Tuolloin Löfven voisi pyytää vapautusta tehtävästään.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kova paine päällä

Juhannuksen edellä Löfven, hänen ministerinsä ja sosiaalidemokraatit painoivat päälle liberaalien taivuttamiseksi. Ruotsin demarit haluavat liberaalien palaavan ruotuun tukemaan punavihreää vähemmistöhallitusta. Tuekseen Löfven sai keskustapuolueen puheenjohtajan Annie Lööfin.

Liberaalien puheenjohtaja Nyamko Sabuni on sanonut, että puolue haluaa Ruotsiin porvarihallituksen.

Toisella puolella maltillinen kokoomus ja kristillisdemokraatit hiillostivat keskustapuoluetta sanoen, että keskustan pitäisi nyt irtautua Löfvenin sosiaalidemokraateista ja ympäristöpuolueesta ja siirtyä takaisin porvarileiriin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Löfvenin hallitus kaatui maanantaina kiistaan vuokrien sääntelystä. Sen purkaminen uusien asuntojen kohdalla sisältyi hallitussopimukseen, jonka nojalla liberaalit ja keskusta tukivat Löfvenin vähemmistöhallitusta. Keskusta on nyttemmin luopunut ajamasta tätä uudistusta, joka on mielipidemittausten mukaan Ruotsissa epäsuosittu.

Hanke herätti vastustusta erityisesti vasemmistossa ja vasemmistopuolue pani juuri vuokrasääntelyn takia käyntiin epäluottamusprosessin.

Keskusta torjuu yhteistyön ruotsidemokraattien kanssa

Ruotsin keskustapuolue ei ole kiinnostunut maltillisen kokoomuksen ehdotuksista hallitusyhteistyöstä. Ensimmäinen varapuheenjohtaja Anders W Jonsson sanoo tekstiviestissä -lehdelle, että puolue haluaa löytää yhteistyökumppaninsa politiikan keskikentältä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Keskustapuolue ei aio tehdä yhteistyötä ruotsidemokraattien kaltaisen muukalaisvastaisen populistipuolueen kanssa. Siinä on ero meidän ja kokoomuksen välillä, Jonsson kirjoitti lehdelle.

Kokoomuspuolue on valmis tukeutumaan ruotsidemokraatteihin budjetti- ja hallituskysymyksissä, mutta keskustapuolue ei hyväksy yhteistyötä.

Kokoomus on tarjonnut keskustalle muun muassa yrittäjiä ja piensijoittajia suosivaa verouudistusta ja valtion metsien laajaa myyntiä pienille maanomistajille. Metsästyslakia olisi kokoomuksen ehdotuksen mukaan muutettu niin, että maanviljelijät saisivat ampua susia, jos ne käyvät kotieläinten kimppuun.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi