play

Voimakkaat räjähdykset järisyttivät Zaporizhzhjan ydinvoimala-aluetta

Venäläiset tuhosivat Hersonin kansainvälisen lentokentän. LEHTIKUVA/AFP

Venäläiset tuhosivat Hersonin kansainvälisen lentokentän. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Voimakkaat räjähdykset järisyttivät Zaporizhzhjan ydinvoimala-aluetta Etelä-Ukrainassa eilen illalla ja tänään aamulla, sanoo Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA.

–  [Räjähdykset] päättivät äkillisesti verrattain rauhallisen ajanjakson laitoksen alueella ja korostavat entisestään kiireellistä tarvetta toimenpiteisiin, joiden avulla estetään ydinonnettomuus, sanoo IAEA:n pääjohtaja Rafael Grossi.

Järjestön asiantuntijat raportoivat toistuvasta pommituksesta niin voimalan alueella kuin sen lähettyvillä. Tänään aamulla kuului lyhyen ajan sisällä yli tusina räjähdystä. Asiantuntijat myös näkivät osan räjähdyksistä.

Laitokselta saatujen tietojen mukaan joihinkin alueen rakennuksiin, järjestelmiin ja laitteisiin tuli vaurioita, mutta toistaiseksi mikään niistä ei vaikuta kriittiseltä ydinvoimalan turvallisuuden kannalta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

IAEA:n asiantuntijat jatkavat tilanteen arviointia ja raportointia.

Venäjä syyttää tilanteesta Ukrainaa

–  Tiimimme kertomat uutiset eiliseltä ja tältä aamulta ovat erittäin huolestuttavia. Ei ole hyväksyttävää, että räjähdykset tapahtuivat valtavan ydinvoimalan alueella. Tämän on loputtava välittömästi, kuka ikinä onkaan tämän takana. Kuten olen sanonut monesti aiemminkin, leikitte tulella, Grossi sanoi.

Pääjohtaja toisti vetoomuksensa molemmille konfliktin osapuolille, jotta he suostuisivat tekemään ydivoimalan ympärille turva-alueen mahdollisimman pian. Viime kuukausina Grossi on konsultoinut molempia osapuolia asian tiimoilta, mutta sopua asiasta ei ole saatu.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Venäjän asevoimat syyttää Ukrainaa Venäjän miehittämän Zaporizhzhjan alueen pommittamisesta. Asevoimien lausunnon mukaan säteilytasot alueella ovat pommituksista huolimatta pysyneet normaalilla tasolla eilen ja tänään.

Lokakuussa nimitetty komentaja on saanut ryhtiä Venäjän joukkoihin

Venäjän äskettäinen vetäytyminen Hersonin länsipuolelta sujui suhteellisen hyvässä järjestyksessä verrattuna aikaisempiin vetäytymisiin sodan aikana, arvioi Britannian puolustusministeriö tuoreimmassa tiedusteluraportissaan.

Tällä kertaa ajoneuvoja menetettiin todennäköisesti ennemmin kymmeniä kuin satoja ja jälkeen jäävät varusteet onnistuttiin tuhoamaan, jottei Ukraina pääse hyötymään niistä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Puolustusministeriön mukaan tämä suhteellinen menestys johtunee tehokkaammasta operatiivisesta johtamisesta komentaja Sergei Surovikinin ollessa Venäjän joukkojen puikoissa Ukrainassa. Venäjä nimitti Surovikin hyökkäyksen johtoon lokakuun alkupuolella sen jälkeen, kun Venäjän joukot hävisivät valtaamiaan alueita takaisin Ukrainalle.

Venäjän joukkoja repii kuitenkin edelleen heikko johtaminen alemmilla tasoilla sekä peittelyn kulttuuri, tiedusteluraportissa arvioidaan. Tästä esimerkki on se, että viime kuukausina kaksi itäisen sotilaspiirin alaista komppaniaa on paennut johtajansa kuoltua. Muut upseerit ovat todennäköisesti valehdelleet yrityksenä peitellä tapahtunutta.

Ukraina ei suostu neuvotteluihin Venäjän kanssa

Lännen yritykset taivutella Ukrainaa neuvotteluihin Venäjän kanssa ovat outoja, sanoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Myhailo Podoljak.

Yhdysvaltalaismedioiden mukaan Yhdysvallat on yrittänyt kannustaa Ukrainaa harkitsemaan neuvotteluja Venäjän kanssa. Zelenskyi on sanonut, ettei Ukraina suostu tähän ennen kuin Venäjä vetäytyy Ukrainan alueilta kokonaan.

Podoljak sanoo pitävänsä ehdotuksia outoina, koska Ukraina on saavuttanut useita merkittäviä voittoja taisteluissa viime aikoina. Hänen mukaansa neuvotteluihin suostuminen tässä tilanteessa merkitsisi antautumista häviävälle osapuolelle.

Presidentin neuvonantajan mukaan Venäjä ei myöskään ole tehnyt Ukrainalle suoraa ehdotusta rauhanneuvotteluista. Ukrainan näkemyksen mukaan Venäjä yrittäisi voittaa neuvotteluilla vain aikaa voidakseen paremmin valmistautua uuteen hyökkäykseen.

--

Lähteenä myös AFP

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi