play

Britannian uusi pääministeri Truss nimitti ensimmäiset ministerinsä

Pääministeri Liz Truss poseerasi puolisonsa Hugh O'Learyn kanssa virka-asuntonsa Downing Street 10:n ulkopuolella tiistaina. LEHTIKUVA / AFP

Pääministeri Liz Truss poseerasi puolisonsa Hugh O'Learyn kanssa virka-asuntonsa Downing Street 10:n ulkopuolella tiistaina. LEHTIKUVA / AFP

STT-Lehtikuva

Britannian uusi pääministeri Liz Truss on nimittänyt hallitukseensa ensimmäiset ministerinsä. Valtiovarainministerin tehtävään hän nimitti entisen elinkeinoministerin Kwasi Kwartengin ja ulkoministeriksi entisen opetusministerin James Cleverlyn. Miehet ovat maan historian ensimmäisiä tummaihoisia poliitikkoja tehtävissään.

Hallituksensa sisäministeriksi Truss nimitti intialaistaustaisen Suella Bravermanin. Nimityspäätökset merkitsevät sitä, että ensimmäistä kertaa Britannian historiassa hallituksen neljän huippuministerin joukossa ei ole yhtäkään valkoista miespoliitikkoa.

Britannian poliittisen eliitin lisääntynyt etninen kirjavuus näkyi myös siinä, että Trussin vastaehdokas konservatiivipuolueen johtajakisan loppumetreillä oli Rishi Sunak, joka voittaessaan olisi noussut maan ensimmäiseksi perhetaustaltaan intialaiseksi pääministeriksi.

Britanniassa konservatiivipuolue on nykyisin sukupuolijaoltaan tasa-arvoisempi ja etniseltä kirjavuudeltaan monipuolisempi kuin työväenpuolue, mutta vähemmistöäänestäjät suosivat edelleen työväenpuoluetta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Truss itse on maan historian kolmas naispääministeri Theresa Mayn ja Margaret Thatcherin jälkeen. Kaikki kolme maan naispääministeriä ovat edustaneet konservatiivipuoluetta, eikä työväenpuolue ole vielä kertaakaan valinnut naista pysyväksi johtajakseen.

Etnisistä taustoistaan huolimatta uudet ministerit edustavat kovia oikeistolaisia arvoja myös maahanmuuttopolitiikassa ja kannattavat Boris Johnsonin kaudella haudottua suunnitelmaa siirtolaisten lähettämisestä Ruandaan.

Lontoon kaatosade tervehti Britannian uutta pääministeriä Downing Streetillä

Britanniassa tuore pääministeri Truss saapui virka-asunnolleen Lontoon Downing Streetille tiistaina peribrittiläisessä kaatosateessa, joka oli peruuttaa uuden pääministerin perinteisen puheen asunnon ulkopuolella. Pahimman sateen laannuttua paikalle saapunut Truss kuitenkin esitti lyhyet kommentit toimittajille ja yleisölle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Truss kiitti puheessaan edeltäjäänsä ja puoluetoveriaan Boris Johnsonia tämän tekemästä työstä brexitin, koronavirusrokotteen ja Venäjän aggression suhteen. Truss kertoi BBC:n lähettämässä puheessa, että pääministerinä hänen asialistallaan on ensi alkuun kolme asiaa.

–  Ensinnäkin panen Britannian jälleen töihin. Minulla on rohkea suunnitelma kasvattaa taloutta veronleikkausten ja reformien kautta.

Asialistan toiseksi kohdaksi Truss nosti Venäjän presidentin Vladimir Putinin sodan aiheuttaman energiakriisin. Truss lupasi puuttua kansalaisten paisuviin sähkölaskuihin jo kuluvan viikon aikana. Kolmanneksi asiaksi Truss nosti terveydenhuoltojärjestelmän ongelmat.

Truss nousi virallisesti pääministerin virkaan tavattuaan kuningatar Elisabet II:n Skotlannissa aiemmin tiistaina. Kuningatar pyysi Trussia muodostamaan uuden hallituksen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Johnson lupasi tukea seuraajaansa

Johnson lupasi aiemmin jäähyväispuheessaan pääministerin virka-asunnon ulkopuolella tukea uutta pääministeriä tämän "joka askeleella".

Trussin valinta konservatiivien uudeksi puheenjohtajaksi ja sitä myötä maan pääministeriksi julkistettiin maanantaina puolueen äänestyksen jälkeen.

Uudella pääministerillä on edessään heti monia kiperiä kysymyksiä etenkin kohonneiden elinkustannuksien ratkaisemiseksi.

Hyvin keskeisessä osassa on energian ja varsinkin koteja lämmittävän kaasun hinta, mihin maan hallituksen odotetaan keksivän ratkaisuja. Britannian hinnat nousevat nyt vauhdilla, ja maan kaksinumeroinen inflaatiovauhti on nopein 40 vuoteen.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi