play

Tuhannet ihmiset kerääntyivät Buckinghamin palatsille ja Windsorin linnan edustajalle muistamaan kuningatarta

Kuningatar Elisabetin hallitsijakausi kesti hieman yli 70 vuotta. LEHTIKUVA / AFP

Kuningatar Elisabetin hallitsijakausi kesti hieman yli 70 vuotta. LEHTIKUVA / AFP

STT-Lehtikuva

Lontoossa ihmisiä alkoi kerääntyä heti kuolinuutisen jälkeen Buckinghamin palatsille muistamaan juuri edesmennyttä kuningatar Elisabetia. Britannian yleisradioyhtiö BBC kirjoitti myöhään torstaina, että surijoita saapui yhä paikalle, vaikka yö oli jo laskeutunut.

Paikalle saapunut Debbie Thomas kertoi olleensa shokissa kuultuaan kuolinuutisen ja saapui heti poikansa kanssa paikalle kunnioittamaan kuningattaren muistoa.

–  Hän on ollut upea hallitsija viimeisen 70 vuoden ajan, en oikeastaan voi uskoa tätä, Thomas sanoi BBC:lle.

Medioissa arvioitiin, että paikalle saapui kuolinuutisen jälkeen tuhansia ihmisiä. Palatsille oli tuotu paljon kukkia, ja paikalla laulettiin yhdessä muun muassa Britannian kansallislaulu God Save the Queenia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kuningatar oli kuollessaan 96-vuotias, ja hänen kerrottiin kuolleen rauhallisesti.

"Ymmärrän, miten tärkeä hän oli vakaudelle"

Surijoita oli torstaiyötä vasten kokoontunut myös Windsorin linnalle Windsorin kaupunkiin, kertoi muun muassa Guardian-lehti.

–  En oikein ymmärrä, en ole koskaan ollut rojalisti, joten en ymmärrä miksi tämä on koskettanut minua näin paljon. En uskonut, että olisin näin vaikuttunut. Ymmärrän, miten tärkeä hän oli vakaudelle, eräs kaupunkilainen sanoi BBC:lle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suurin osa brittiläisistä ei ole elänyt aikaa, jolloin kuningatar Elisabet ei olisi ollut hallitsija.

–  Olemme kaikki tienneet vain yhden kuningattaren. Hän on se ihminen, jota olemme aina ihailleet, toinen BBC:n haastattelema windsorilainen sanoi itku kurkussa.

Kunnianosoituksia valoin, kuvin ja lipuin

Eri puolilla maailmaa muun muassa merkittävien rakennusten valaistuksessa on huomioitu Elisabetin kuolema.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yhdysvaltain New Yorkissa ikoninen Empire State Building valaistiin paikallista aikaa yöllä violetilla ja hopeisella loisteella. New Yorkin Times Squarella kuningattarelle osoitettiin kunnioitusta valtavilla mainostauluilla.

Ranskan Pariisissa Eiffel-tornista sammutettiin valaistus paikallista aikaa puolilta öin kunnianosoituksena kuningattarelle, ja Australiassa Sydneyn oopperatalon seinään heijastettiin kunnianosoituksena kuningattaren kuva.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden puolestaan määräsi kaikki Valkoisen talon ja hallintorakennuksien liput laskettavaksi puolitankoon, kun tieto Elisabetin kuolemasta tuli.

–  Kuningatar Elisabet oli valtiomies, jonka arvokkuus ja uskollisuus olivat vertaansa vailla. Hän syvensi Britannian ja Yhdysvaltojen yhteistyön peruskalliota. Hän teki suhteestamme erityisen, Biden sanoi.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi