play

Kiina raivostui Pelosin vierailusta ja paiskasi ilmastoyhteistyön Yhdysvaltojen kanssa romukoppaan – Yhdysvallat piti vastuuttomana

Näkymä Kiinasta Pingtan-saarelta merelle torstaina. Taiwanin ja manner-Kiinan etäisyys on lyhimmillään Pingtanin kohdalla. LEHTIKUVA/AFP

Näkymä Kiinasta Pingtan-saarelta merelle torstaina. Taiwanin ja manner-Kiinan etäisyys on lyhimmillään Pingtanin kohdalla. LEHTIKUVA/AFP

STT

Yhdysvallat tuomitsi perjantaina vastuuttomina Kiinan toimet sen jälkeen kun maa oli ilmoittanut katkaisevansa yhteistyön Yhdysvaltojen kanssa useilla alueilla, myös ilmastonmuutoskysymyksissä. Samalla se kehotti Kiinaa liennyttämään kireää tilannetta lopettamalla heti suuret sotaharjoitukset, jotka ovat käynnissä Taiwaninsalmessa.

–  He luulevat rankaisevansa meitä sulkemalla tämän kanavan. Itse asiassa he rankaisevat koko maailmaa, koska ilmastokriisi ei tunne rajoja tai rajalinjoja, sanoi Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja John Kirby.

–  Maailman suurin päästöjen tuottaja kieltäytyy ottamasta kriittisiä askelia, joita tarvitaan ilmastokriisin vastaisessa taistelussa. Se vaikuttaa kumppaneihimme: merenpinta nousee Tyynenmeren saarilla ja paloja syttyy ympäri Eurooppaa, Kirby jatkoi.

Kirbyn mukaan Kiina pääsisi pitkälle nykyisessä tilanteessa pelkästään lopettamalla sotaharjoitukset ja aggressiivisen retoriikan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Taiwaninsalmen sotaharjoitusten on määrä päättyä sunnuntaina.

Yhteistyö jäihin monilla aloilla

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin Taiwanin-vierailusta raivostunut Kiina ilmoitti yhteistyön jäädyttämisestä perjantaina.

Maailman kaksi suurinta kasvihuonekaasujen tuottajaa olivat sopineet tapaavansa säännöllisesti tehostaakseen ilmastonsuojelua, mutta tapaamiset ainakin lähitulevaisuudessa ovat nyt jäissä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kiina hyllyttää myös yhteistyön rikollisuuden kitkemiseksi, meriturvallisuusneuvottelut sekä neuvottelut maahanmuutto- ja huumepolitiikkaan liittyvistä asioista Yhdysvaltojen kanssa, Kiinan ulkoministeriö kertoi.

Tapahtuman aikaansaaman kuohunnan saivat tuta myös diplomaatit, sillä Kiina sanoi perjantaina kutsuneensa puhutteluun Japanin suurlähettilään sekä eurooppalaisia diplomaatteja sotaharjoituksiin liittyen.

Yhdysvallat puolestaan kutsui keskusteluihin Kiinan Yhdysvaltain suurlähettilään tuomitakseen Kiinan "vastuuttoman toiminnan" Taiwanin alueella.

Taiwan: Kiinan alukset ja koneet rikkoivat aluerajaa

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Useat Kiinan sota-alukset ja -koneet rikkoivat Taiwanin aluerajaa ylittämällä maiden välisen keskilinjan Taiwaninsalmella, kertoi puolestaan Taiwanin puolustusministeriö perjantaina. Ministeriön mukaan yhteensä 68 lentokonetta ja 13 sotalaivaa ylitti rajan perjantaina harjoituksissa.

Aluerajoista ei ole sovittu virallisesti, mutta Kiina noudatti niitä vielä muutama vuosi sitten.

Taiwanin pääministeri Su Tseng-chang kehotti liittolaisiaan yrittämään Kiinan hillitsemistä.

–  Emme odottaneet, että pahansuopa naapurimme pullistelisi meille ja umpimähkään sabotoisi maailman vilkkaimpia vesiväyliä sotaharjoituksillaan, hän sanoi toimittajille AFP:n mukaan.

Pelosille pakotteita, sisällöstä ei selvyyttä

Taiwanissa aikaisemmin kuluvalla viikkoa vieraillut Pelosi sai itsekin osansa Kiinan vihasta, sillä Kiina ulkoministeriö kertoi, että hänelle ja hänen perheelleen on asetettu pakotteita.

Uutistoimisto AFP:n mukaan ulkoministeriö ei selventänyt, mitä pakotteet käytännössä tarkoittavat.

Kiinan ulkoministeriön mukaan Pelosi vierailullaan "sekaantui pahasti Kiinan sisäisiin asioihin ja heikensi vakavasti Kiinan suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta".

Kiina on ennenkin asettanut pakotteita useille Yhdysvaltain viranomaisille, jotka ovat ottaneet esille Kiinan ihmisoikeusrikkomuksia Hongkongissa sekä uiguurien kohtelua Xinjiangin alueella, kertomatta, mihin toimenpiteisiin pakotteet johtavat.

---

Lähteenä käytetty myös uutistoimisto AFP:tä.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi