play

Valamiehistö totesi Donald Trumpin väärentäneen liikeasiakirjoja – ex-presidentti todettiin historiallisessa oikeudenkäynnissä syylliseksi kaikissa 34 syytekohdassa

Torstaisen päätöksen myötä Trumpista tuli Yhdysvaltain historian ensimmäinen entinen presidentti, jonka on oikeudessa todettu syyllistyneen rikokseen.

Torstaisen päätöksen myötä Trumpista tuli Yhdysvaltain historian ensimmäinen entinen presidentti, jonka on oikeudessa todettu syyllistyneen rikokseen. Kuva: AFP / Lehtikuva

STT-AFP

Yhdysvalloissa Donald Trumpista tuli torstaina maan historian ensimmäinen entinen presidentti, jonka on oikeudessa todettu syyllistyneen rikokseen.

New Yorkissa valamiehistö totesi Trumpin syyllistyneen liikeasiakirjojen väärentämiseen. Niin sanottu hyssyttelyrahaoikeudenkäynti liittyi pornonäyttelijä Stormy Danielsille, oikealta nimeltään Stephanie Clifford, vuoden 2016 presidentinvaalien alla tehtyihin maksuihin. Hyssyttelyrahojen tarkoituksena oli saada näyttelijä pysymään vaiti väitetystä seksin harrastamisesta Trumpin kanssa.

Rikosoikeudenkäynnin valamiehistö totesi Trumpin syylliseksi kaikissa 34 syytekohdassa. Teoriassa Trump voisi saada neljän vuoden vankeustuomion kutakin syytekohtaa kohden, mutta todennäköisempää on, että hän saa ehdollisen tuomion.

Uutiskanava NBC Newsin mukaan on odotettavissa, että mahdolliset rangaistukset määrättäisiin suoritettavaksi samanaikaisesti, ei peräkkäin. Historiallisen rikosoikeudenkäynnin tuomarin Juan Merchanin mukaan Trumpin tuomio on määrä lukea 11. heinäkuuta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Trump hakee uutta presidenttikautta ja on erittäin todennäköisesti republikaanipuolueen presidenttiehdokas marraskuun alun vaaleissa. Puolueen odotetaan vahvistavan Trumpin ehdokkuuden 15. heinäkuuta alkavassa republikaanien puoluekokouksessa.

Vaikka Merchan antaisi Trumpille vankeustuomion heinäkuussa, ei se estäisi tätä pyrkimästä maan presidentiksi.

Lukuisten oikeudenkäyntien ryvettämä liikemies sanoi valamiehistön päätöksen julkistamisen jälkeen, että hänen todellinen tuomionsa ovat presidentinvaalit. Trump kuvaili lisäksi oikeudenkäyntiä häpeälliseksi ja väitti sen olleen peukaloitu.

–  Olen hyvin syytön mies, ja se on ok. Taistelen maamme puolesta. Taistelen perustuslakimme puolesta, Trump väitti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Trumpin asianajajan Todd Blanchen mukaan päätöksestä aiotaan valittaa niin pian kuin mahdollista, jos oikeuden jälkeiset esitykset eivät mene läpi.

Uutiskanava CNN:n mukaan Merchan oli torjunut jo ainakin Blanchen esityksen syytteiden mitätöinnistä. Blanche oli perustellut vaadettaan sanomalla puolustuksen uskovan, että syyttäjän keskeisiin todistajiin kuulunut Trumpin entinen asianajaja ja luottomies Michael Cohen olisi syyllistynyt väärään valaan oikeudessa.

Yhteensä 12-henkinen valamiehistö pohti asiaa kahden päivänä aikana kaikkiaan yli 11 tuntia ennen kuin se julisti yksimielisen päätöksensä.

Oikeudenkäynnin tuomari Merchan kiitti valamiehistöä, jonka tehtävän hän katsoi olleen vaikea ja stressiä aiheuttava.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Annoitte tälle tapaukselle sen ansaitseman huomion, Merchan lisäsi.

Valamiehistön jäsenten henkilöllisyys oli pidetty salassa koko oikeudenkäynnin ajan. Tämä on poikkeuksellista ja käytäntönä tavallisempi tapauksissa, joissa käsitellään mafiaa tai muita väkivaltaisia asianomaisia koskevia syytteitä.

Marraskuisissa vaaleissa Trump saanee vastaansa istuvan demokraattipresidentin Joe Bidenin.

–  Tänään New Yorkissa näimme, että kukaan ei ole lain yläpuolella, Bidenin uudelleenvalintakampanjan viestintäjohtaja Michael Tyler kommentoi päätöstä tiedotteessa.

Torstaisesta päätöksestä huolimatta Bidenin kampanja korosti äänestämisen tärkeyttä marraskuun vaaleissa.

–  On edelleen vain yksi tapa pitää Donald Trump poissa Oval Officesta, Tyler lisäsi viitaten Yhdysvaltain presidentin työhuoneeseen.

Valkoinen talo sanoi puolestaan kunnioittavansa oikeusvaltioperiaatetta. Asiaa kommentoi Valkoisen talon lakimiehen kanslian tiedottaja, jonka mukaan asiasta ei ole muuta sanottavaa.

–  Vaikka matka on ollut vaikea minulle ja perheelleni, totuudella on aina väliä, Michael Cohen vuorostaan sanoi valamiehistön päätöksen jälkeen.

Cohen oli jo aiemmin tunnustanut hyssyttelyrahojen maksamisen. Danielsille maksettiin vuoden 2016 presidentinvaalien alla 130  000 dollaria.

Trumpia vastaan on nostettu rikossyytteet neljässä oikeusjutussa, joista ensimmäisenä oikeudenkäyntiin asti edennyt on yhdysvaltalaisten äänestäjien silmissä vähäpätöisin, Ulkopoliittisen instituutin tutkija Maria Lindén arvioi STT:lle ennen valamiehistön päätöksen julkistamista.

Tästä huolimatta tuomio voi vaikuttaa ensi syksyn presidentinvaalien lopputulokseen, ja tiukassa kisassa presidentti Bidenia vastaan pienilläkin muutoksilla voi olla suuri merkitys.

ABC Newsin ja Ipsosin toukokuun alussa julkaistun kyselyn mukaan neljä prosenttia Trumpin äänestäjistä vetäisi tukensa pois, jos valamiehistö toteaisi hänet syylliseksi hyssyttelyrahaoikeudenkäynnissä. Lisäksi 16 prosenttia harkitsisi uudelleen Trumpin tukemista.

Vaikutusta vaalitulokseen on Lindénin mukaan kuitenkin haastavaa arvioida myös siksi, että kyselyjen perusteella ei voi tietää vaikutuksia vaa'ankieliosavaltioissa, joissa vaalit lopulta ratkaistaan.

–  Tämä on pieni liikahdus Bidenin eduksi, mutta se joko saattaa vaikuttaa lopputulokseen tai sitten ei.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi