play

Massachusettsiin lennätetyt siirtolaiset ovat nostaneet joukkokanteen floridalaiskuvernööriä vastaan

Floridan republikaanikuvernööri Ron DeSantisin Massachusettsiin lennättämät siirtolaiset ovat yhdysvaltalaismedioiden mukaan nostaneet joukkokanteen kuvernööriä ja muita floridalaisviranomaisia vastaan. LEHTIKUVA/AFP

Floridan republikaanikuvernööri Ron DeSantisin Massachusettsiin lennättämät siirtolaiset ovat yhdysvaltalaismedioiden mukaan nostaneet joukkokanteen kuvernööriä ja muita floridalaisviranomaisia vastaan. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Yhdysvalloissa Floridan republikaanikuvernöörin Massachusettsiin lennättämät siirtolaiset ovat yhdysvaltalaismedioiden mukaan nostaneet joukkokanteen republikaanikuvernööriä ja muita floridalaisviranomaisia vastaan.

Ron DeSantis lennätti viime viikolla pääasiassa venezuelalaisista siirtolaisista koostuvan ryhmän Texasista Massachusettsissa sijaitsevalle Martha's Vineyard -saarelle. Paikallisviranomaisille ei tehty kuljetuksesta etukäteisilmoitusta, ja saaren asukkaille tulikin kiire järjestää hätämajoitus paikalle ilmestyneille noin 50 siirtolaiselle.

Siirtolaisten mukaan heille oli annettu harhaanjohtavaa tietoa ja luvattu muun muassa rahallista apua, työllistämispalveluita ja tukea asumisen kanssa. He kuvailevat näitä lupauksia "julkeiksi valheiksi".

Kanteen mukaan lähes 50 siirtolaisen ryhmälle oli myös kerrottu, että he ovat matkalla Bostoniin ja Washingtoniin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tämän tueksi floridalaisviranomaisten sanottiin kasanneen virallisennäköisiksi kuvailtuja esitteitä.

Kanteesta ovat kertoneet ainakin yhdysvaltalaismediat Hill, Axios ja Business Insider.

"Hyväntekijät" houkuttelivat siirtolaisia lahjakortein

Kanteessa paljastetaan myös tarkempia tietoja siirtolaisten matkasta sekä lentoa edeltävistä tapahtumista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ainakin viiden ihmisen kerrotaan odottaneen Texasissa siirtolaisille tarkoitettujen majoituspaikkojen ulkopuolella. He "esittäytyivät laupiaina samarialaisina, jotka tarjoavat humanitaarista apua" ja tarjosivat siirtolaisille 10 dollarin lahjakortteja sitä vastaan, että voisivat kertoa näille aiotusta siirrosta.

Sen jälkeen, kun siirtolaiset suostuivat tarjouksiin, heille tarjottiin ilmaista hotellimajoitusta Texasissa. Siirtolaisia edustavien asianajajien mukaan siirtolaiset onnistuttiin samalla eristämään ja estämään näin, että oikeat hyväntekijät olisivat kuulleet heidän kohtelustaan.

Koneen todellinen laskeutumispaikka siirtolaisille kerrottiin vasta hetkeä ennen laskeutumista. Siirtolaisten kerrotaan löytäneen itsensä lopulta pimeästä tyhjältä kiitoradalta, eivätkä he saaneet yhteyttä lennon järjestäneisiin tahoihin.

Kaksi päivää saarella olleet siirtolaiset kuljetettiin sittemmin tilapäismajoitukseen sotilastukikohtaan, kertoi CNN perjantaina.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Viranomaisten syytetään rikkoneen perustuslakia

Joukkokanne jätettiin paikallista aikaa tiistaina liittovaltion tuomioistuimelle Massachusettsissa. Kanteessa DeSantisin ja muiden viranomaisten syytetään rikkoneen perustuslakia.

Lisäksi DeSantisia ja virkamiehiä syytetään kanteessa muun muassa petoksesta.

Kansalaisoikeuksien parissa toimivien asianajajien jättämässä kanteessa nimetään DeSantisin lisäksi Floridan osavaltio sekä Floridan liikenneministeri Jared Perdue ja hänen ministeriönsä.

Kanteessa ei vaadita selkeitä vahingonkorvaussummia, mutta taloudellisten, henkisten ja perustuslaillisten korvausten tulisi olla kanteen mukaan vähintään 75  000 dollarin suuruiset.

Business Insiderin mukaan DeSantisin kanslia ei ole vastannut kommenttipyyntöihin.

Bidenin hallinto harkitsee oikeustoimia

Toistaiseksi on ollut epäselvää, rikkoiko Floridan kuvernööri lakia tempullaan. Kuvernöörin toimintaa on julkisessa keskustelussa verrattu ihmissalakuljetukseen ja sieppaukseen.

Texasilaissheriffi on ilmoittanut aloittavansa rikostutkinnan siirtolaisten lennättämiseen liittyen. Lisäksi presidentti Joe Bidenin hallinto on Axiosin mukaan harkitsemassa mahdollisia oikeustoimia.

DeSantis on uhonnut jatkavansa siirtolaisten kuljetuksia. Hän kertoo osavaltionsa budjetoineen siirtolaisten siirtoihin 12 miljoonaa dollaria.

Myös Texasin kuvernööri Greg Abbott toteutti viime viikolla samantyyppisen tempauksen lähettämällä kaksi bussillista siirtolaisia varapresidentti Kamala Harrisin asunnolle pääkaupunki Washingtoniin ilman ennakkovaroitusta

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi