play

Venäjä sanoo vallanneensa Ukrainan taistelujen polttopisteen Sjevjerodonetskin asuinalueet ja hallitsevansa jo 97:ää prosenttia Luhanskista

Sjevjerodonetskista nousi tiistaina savua ja tomua. Venäjä sanoo vallanneensa kaupungin asuinalueet. LEHTIKUVA/AFP

Sjevjerodonetskista nousi tiistaina savua ja tomua. Venäjä sanoo vallanneensa kaupungin asuinalueet. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Venäjän joukot ovat saaneet täysin haltuunsa Ukrainan Sjevjerodonetskin asuinalueet, sanoo Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu. Itä-Ukrainan kaupungissa on käyty Ukrainan sodan viime päivien rajuimmat taistelut.

Shoigun mukaan valtaamatta ovat edelleen Sjevjerodonetskin teollisuusalue sekä lähiöitä kaupunkialueen ulkopuolella.

Yhteensä Venäjä hallitsee Shoigun mukaan jo 97:ää prosenttia Luhanskin alueesta, kertoo muun muassa Guardian-lehti.

Luhanskin kuvernööri Serhi Haidai sanoo, että myös viereisen Lysytshanskin kaupungin täystuho on käynnissä. Haidain mukaan Venäjän tulitus on voimistunut merkittävästi viimeisen vuorokauden aikana.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kuvernöörin mukaan venäläiset käyttävät poltetun maan taktiikkaa. Venäjän joukot tulittivat paikallisia markkinoita ja koulua sekä tuhosivat yliopistorakennuksen.

Kummankaan puolen kommentteja ei ole ollut mahdollista varmentaa riippumattomista lähteistä.

Länsimaiden lupaamat rakettijärjestelmät voivat kääntää tilannetta

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi myönsi maanantaina, että Sjevjerodonetskissa on enemmän venäläisjoukkoja kuin ukrainalaisjoukkoja, mutta hänen mukaansa Ukrainan sotilaat sinnittelevät siellä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Venäjän ohjus- ja ilmahyökkäykset ovat lisääntyneet useilla rintamilla Ukrainan puolustusministeriön mukaan, kertoi uutiskanava CNN.

Ministeriön edustajan mukaan Venäjä on toteuttanut "intensiivisiä tuli- ja hyökkäysoperaatioita" koko Itä-Ukrainan taistelulinjalla Donetskin ja Luhanskin alueilla. Sjevjerodonetsk sijaitsee Luhanskissa.

Länsimaiden Ukrainalle lupaamien pidemmän matkan rakettijärjestelmien on arvioitu voivan kääntää Itä-Ukrainan taistelujen tilannetta Ukrainalle paremmaksi.

Mykolaivissa pommitukset jatkuneet

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Etelä-Ukrainassa sijaitsevassa Mykolaivin kaupungissa pommitukset ovat jatkuneet, kertoo alueen sotilashallinnon päällikkö Vitalii Kim CNN:n mukaan.

Kimin mukaan kaksi ihmistä on kuollut viimeisen vuorokauden aikana. Kaupungin alueella on yli 3  700 vahingoittunutta tai tuhoutunutta kiinteistöä. Kuitenkin sairaalat, apteekit, kahvilat ja jopa ravintolat ovat edelleen auki.

Venäjä on pidättänyt satoja ihmisiä Hersonissa, sanoo Ukraina

Ukraina syyttää Venäjää noin 600 ihmisen pidättämisestä Hersonin alueella Etelä-Ukrainassa. Venäjän alueella kiinni ottamat ihmiset ovat AFP:n mukaan suurelta osin toimittajia tai Ukrainan hallituksen kannattajia.

Ukrainan valtion pysyvä edustaja Krimillä sanoo, että heidän tietojensa mukaan pidätettyjä ihmisiä pidetään kellaritiloissa. Edustajan mukaan pidätetyt järjestivät "ukrainalaisia kannattavia kokoontumisia" Hersonissa ja sitä ympäröivällä alueella sen jälkeen, kun Venäjä oli aloittanut hyökkäyssodan helmikuun lopulla.

Edustajan mukaan ihmisiä pidetään epäinhimillisissä olosuhteissa ja he ovat kidutuksen uhreja.

Venäjän Lavrov vierailee Turkissa, tarkoituksena neuvotella viljalastien vapauttamisesta

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov aloitti tänään kaksipäiväisen vierailunsa Turkissa. Vierailun syynä ovat Ukrainassa jumissa olevat viljalastit, jotka eivät Venäjän hyökkäyssodan takia pääse liikkeelle Ukrainan satamista.

Turkki on YK:n pyynnöstä tarjonnut palveluitaan saattaakseen viljalasteja Ukrainan satamista miinoista huolimatta.

Lavrov tapaa huomenna keskiviikkona Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglun. Ministereiden on tarkoitus keskustella turvakäytävistä, joita pitkin vilja voitaisiin vielä pois Ukrainasta.

Separatistit: Venäläinen kenraali saanut surmansa

Venäläinen kenraali on saanut surmansa Ukrainan taisteluissa, vahvistivat Venäjän tukemat separatistit tiistaina. Kenraalimajuri Roman Kutuzovin kuolemasta kertoi aiemmin Venäjän valtiontelevision sotakirjeenvaihtaja, mutta Venäjän viranomaiset eivät vahvistaneet tietoa.

Denis Pushilin, Venäjän ylläpitämän separatistihallinnon johtaja Donetskin kapinallisalueella, ilmaisi nyt osanottonsa kenraalimajuri Kutuzovin omaisille.

Ukraina väittää tappaneensa useita Venäjän korkea-arvoisia sotilaita sen jälkeen kun Venäjä lähetti joukkoja Ukrainaan 24. helmikuuta. Kaatuneiden kenraalien tarkkaa määrää ei tiedetä, koska Venäjä ilmoittaa harvoin tappioistaan.

Miehitettyyn Mariupoliin kolerakaranteeni

Venäjän miehittämään Ukrainan Mariupoliin on julistettu kolerakaranteeni, kertovat useat mediat, muiden muassa Washington Post. Kaupunkia nyt johtavat venäläiset viranomaiset asettivat karanteenin, kertoi Mariupolin pormestarin kaupungista paennut avustaja Petro Andrushenko Ukrainan tv:ssä.

Hän ei tarkentanut, mitä karanteenitoimia miehittäjät ovat määränneet voimaan, eikä hänen lausuntoaan voitu vahvistaa riippumattomasti.

Andrushenkon mukaan Mariupolin asukkaat ovat jääneet alttiiksi koleran ohella esimerkiksi punataudille. Mariupolin kaupunginvaltuusto ilmoitti Telegram-päivityksessä, että ruumiita mätänee satojen kerrostalojen raunioiden alla, mikä kirjaimellisesti myrkyttää ilman.

Hersoniin kansanäänestys liittämisestä Venäjään

Ukrainan miehitetyllä Hersonin alueella järjestetään kansanäänestys sen liittämisestä osaksi Venäjää, kertoo venäläinen uutistoimisto RIA Novosti. Äänestyksestä ilmoitti miehitysjoukkojen äskettäin muodostamien "viranomaisten" edustaja.

Venäjän valloittamillaan alueilla järjestämien kansanäänestysten tulosten luotettavuutta on epäilty laajasti.

Venäjä on jo ottanut ruplan valuutaksi Hersonissa, joka sijaitsee Venäjän aiemmin miehittämän Krimin pohjoispuolella. Hersonin asukkailla on nyt myös pääsy vain Venäjän ohjaamiin internetyhteyksiin sekä ainoastaan venäläisiin tv- ja radiokanaviin.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi