play

Meksiko dekriminalisoi marihuanan viihdekäytön – korkein oikeus päätti asiasta lakialoitteen juututtua kongressiin

Jos kongressiin jumiutunut lakialoite saisi hyväksynnän, liittyisi Meksiko vain muutamien kannabiksen viihdekäytön laillistaneiden maiden joukkoon. LEHTIKUVA / AFP

Jos kongressiin jumiutunut lakialoite saisi hyväksynnän, liittyisi Meksiko vain muutamien kannabiksen viihdekäytön laillistaneiden maiden joukkoon. LEHTIKUVA / AFP

STT-Lehtikuva

Meksikon korkein oikeus on dekriminalisoinut marihuanan viihdekäytön aikuisten osalta. Tuomioistuin otti asiaan kantaa sen jälkeen, kun marihuanan käytön laillistamiseen tähtäävä lakialoite jäi jumiin maan kongressiin. Päätökseen varovaisesti suhtautuvien marihuanan laillistamista vaativien kansalaisjärjestöjen edustajien mukaan asiat eivät kuitenkaan muutu täysin, ennen kuin kongressi antaa aamenensa laillistamisaloitteelle.

Tuomioistuimen puheenjohtaja Arturo Zaldivar kuvaili maanantaita ihmisten vapauksien kannalta historialliseksi päiväksi. Dekriminalisoinnin kannalla oli kaikkiaan kahdeksan yhdestätoista tuomarista.

Espanjalaislehti mukaan tuomioistuimen maanantainen päätös on yleinen julistus tiettyjen marihuanan käyttöön, myyntiin sekä siementen hankintaan liittyvien lakien perustuslain vastaisuudesta.

Lehden mukaan kyseiset osa-alueet oli määritelty jo aiemmin perustuslain vastaisiksi ja kongressilla oli ollut velvollisuus joko poistaa kyseiset kiellot tai muokata niitä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Uutistoimisto AFP:n mukaan korkein oikeus oli antanut kongressille aikaa huhtikuun loppuun saada laki aikaiseksi, mutta tässä ei onnistuttu.

Kongressin alahuone antoi hyväksyntänsä laille maaliskuussa, mutta aloite on vaatinut edelleen senaatin hyväksynnän. Huhtikuussa senaatin hallitseva enemmistö kertoi harkitsevansa, että aloitteesta käytävää loppukeskustelua lykättäisiin syyskuulle.

El Paisin mukaan yleiseen julistukseen perustuslain vastaisuudesta on turvauduttu vain kerran aiemmin Meksikossa.

Espanjalaislehden mukaan tuomioistuimen päätös käytännössä kehottaa maan terveysministeriötä antamaan aikuisille luvan kasvattaa ja käyttää marihuanaa. Liittovaltion viranomaisilta vaaditaan muun muassa ohjeistuksia siemenien oikeanlaisesta hankinnasta ja siitä, kuinka marihuanaa ei saisi käyttää julkisissa tiloissa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Järjestö: Ei dekriminalisoi tuotantoa tai jakelua

Laillisuuden puolesta kampanjoivat ihmiset ovat kuitenkin AFP:n mukaan sitä mieltä, että korkeimman oikeuden päätös jättää kannabiksen käyttäjät painimaan useiden epävarmuustekijöiden kanssa.

Kansalaisjärjestö Mexico Unido Contra la Delincuencian mukaan päätös ei dekriminalisoi suoraan kaikkea käytön onnistumisen kannalta vaadittua toimintaa, kuten marihuanan tuotantoa, hallussapitoa ja kuljettamista.

Järjestö sanoi päätöksen jättävän "käyttöön, kasvattamiseen ja jakeluun liittyvän laillisen tyhjiön" ja vaatii kongressia hyväksymään tarvittavan lainsäädännön, jolla asia ratkaistaisiin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Asociacion Mexicana de Estudios sobre Cannabis -ryhmän jäsen ja pitkäaikainen laillistamisaktivisti Jorge Hernandez Tinajero suhtautui niin ikään skeptisesti tuomioistuimen ilmoitukseen.

–  He eivät uskalla mennä pidemmälle, hän sanoi ja painotti lakien asettavan marihuanan käyttäjille edelleen esteitä aineen hallussapidon osalta.

Yksi päätöksen seuraus on se, että marihuanan viihdekäyttäjät voivat saada helpommin luvan kansalliselta terveysviranomaiselta Cofeprisilta. Näin kertoo ihmisoikeusjärjestö Elementan johtaja Adriana Muro AFP:lle. Aiemmin Cofepris oli Muron mukaan hylännyt kyseiset luvat.

–  Nyt lupa täytyy antaa automaattisesti, hän lisäsi.

Vain muutama maa on laillistanut viihdekäytön

Jos kongressiin jumiutunut lakialoite saisi hyväksynnän, liittyisi Meksiko vain muutamien kannabiksen viihdekäytön laillistaneiden maiden joukkoon. Viihdekäytön ovat laillistaneet aiemmin muun muassa Uruguay ja Kanada.

Kannabiksen lääkekäyttö puolestaan dekriminalisoitiin Meksikossa vuoden 2017 kesäkuussa.

Asiantuntijoiden mukaan 126 miljoonan asukkaan Meksikossa voisi olla miljardien dollarien arvoiset viihdekäyttöön liittyvät lailliset kannabismarkkinat.

Laillistamispyrkimyksillä yritetään osittain laittaa kuriin huumeisiin liittyvää väkivaltaa, jonka seurauksena kuolee Meksikossa joka vuosi tuhansia ihmisiä. Yli 300  000 ihmistä on saanut surmansa sen jälkeen, kun maan hallinto lähetti armeijan taistelemaan huumekartelleja vastaan vuonna 2006.

Meksikolaisviranomaiset takavarikoivat viime vuonna kaikkiaan 244 tonnia marihuanaa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi