play

Sri Lankan puolustusministeriö on antanut ampumiskäskyn mellakoiden tukahduttamiseksi

Mielenosoittajien tuhoama linja-auto lähellä ex-pääministeri Mahinda Rajapaksan virka-asuntoa tiistaina. LEHTIKUVA

Mielenosoittajien tuhoama linja-auto lähellä ex-pääministeri Mahinda Rajapaksan virka-asuntoa tiistaina. LEHTIKUVA

STT-Lehtikuva

Etelä-Aasiassa sijaitsevan Sri Lankan puolustusministeriö on määrännyt turvallisuusjoukkoja ampumaan kohdatessaan ihmiset, jotka syyllistyvät esimerkiksi ryöstelyyn tai omaisuuden vahingoittamiseen.

Maan hallinto on määrännyt kymmeniätuhansia armeijan, laivaston ja ilmavoimien sotilaita partioimaan muun muassa pääkaupunki Colombon kaduille.

Maassa on ollut viime aikoina levottomuuksia, jotka ovat äityneet väkivaltaisiksi. Alkuviikon väkivaltaisuuksissa on kuollut poliisin mukaan yhteensä kahdeksan ihmistä. Lisäksi yli 220 ihmisen kerrotaan loukkaantuneen maanantaina.

Valtaosa loukkaantumisista sattui, kun hallituksen kannattajat ja vastustajat ottivat väkivaltaisesti yhteen Colombossa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Protestien taustalla on muun muassa se, että Sri Lanka on ajautunut koko itsenäisyytensä ajan pahimpaan talouskriisiin. Ennätysinflaatiosta kärsivä maa on ilmoittanut, ettei pysty maksamaan velkojaan. Valuuttakriisin vuoksi maassa on pulaa kaikesta, koska tuontia ei juuri ole.

Sri Lankan pääministeri Mahinda Rajapaksa jätti maanantaina virkansa levottomuuksien vuoksi.

Pääministerin ero ei ole kuitenkaan onnistunut tukahduttamaan kansan kiukkua. Asiaa ei auttane se, että hänen veljensä Gotabaya Rajapaksa on edelleen maan presidenttinä.

Presidentillä on laajat valtaoikeudet, ja muun muassa maan turvallisuusjoukot ovat hänen komennossaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sotilaat kutsuttiin pääministerin avuksi varhain aamuyöstä

Uutiskanava CNN:n mukaan Rajapaksa pelastettiin tiistaina ennen aamunkoittoa tehdyssä sotilasoperaatiossa vain tunteja eroilmoituksensa jälkeen.

Asevoimat kutsuttiin pääministerin avuksi, kun mielenosoittajat olivat yrittäneet tunkeutua yön aikana kahdesti hänen yksityisasuntoonsa, kertoo turvallisuuslähde CNN:lle.

Uutistoimisto AFP:n mukaan pääministerin asunnolle pyrkineitä mielenosoittajia oli tuhansia ja heidän kerrotaan heitelleen polttopulloja.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Mielenosoittajien on kerrottu myös sytyttäneen tuleen ainakin 41 Rajapaksa-myönteisen poliitikon kodit ja hyökänneen maan korkea-arvoisen poliisiviranomaisen kimppuun. Viranomaisten mukaan poliisin ylimpään johtoon kuuluvan Deshabandu Tennakoonin auto sytytettiin palamaan tiistaina lähellä pääministerin virka-asuntoa Colombossa. Tennakoon oli myös sairaalassa hoidettavana, mutta on jo päässyt kotiin.

Tennakoonin kimppuun käyneen vihaisen väkijoukon mielestä tämä ei ollut onnistunut estämään rauhanomaisiin mielenosoittajiin kohdistunutta hyökkäystä maanantaina. Mielenosoittajat olivat vaatineet pääministeri Rajapaksan eroa.

Mielenosoitukset jatkuneet ulkonaliikkumiskiellosta huolimatta

Maan hallinto otti perjantaina käyttöön koko joukon hätätilalakeja, jotka muun muassa antavat armeijalle laajat valtuudet ottaa kiinni ihmisiä. Ammattiliitot olivat sitä ennen julistaneet maahan yleislakon painostaakseen hallintoa eroamaan.

Viikkoja kestäneiden rauhanomaisten mielenilmauksien jälkeen maanantaiset väkivaltaisuudet olivat eräänlainen käännekohta maan tilanteessa.

Väkivaltaisuuksien keskellä poliisi käytti kyynelkaasua ja vesitykkejä väkijoukkojen hajaannuttamiseksi sekä julisti maanlaajuisen ulkonaliikkumiskiellon, jonka on määrä kestää keskiviikkoon saakka. Mielenosoitukset jatkuivat tiistaina ulkonaliikkumiskiellosta huolimatta.

Colombon ulkopuolella maan valtapuoluetta edustavan poliitikon kerrotaan ampuneen kahta ihmistä, joista toisen kuoliaaksi. Poliisin mukaan poliitikko oli joutunut mielenosoittajajoukon piirittämäksi.

Poliisi kertoi samaisen poliitikon sittemmin tappaneen itsensä, mutta valtapuolue väittää hänen tulleen murhatuksi. Poliitikon henkivartija sai niin ikään surmansa.

Myös toisen valtapuoluetta edustavan poliitikon kerrotaan ampuneen mielenosoittajia kohti. Maan eteläosassa asetta käyttänyt poliitikko ampui poliisin mukaan kuoliaaksi kaksi mielenosoittajaa, minkä lisäksi viisi haavoittui.

YK kehotti osapuolia dialogiin

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet tuomitsi Sri Lankan kasvavat väkivaltaisuudet. Hän kehotti osapuolia dialogiin, jotta kansalaisten kokemat epäkohdat saataisiin korjattua.

–  Olen hyvin huolissani väkivallan kärjistymisestä Sri Lankassa sen jälkeen, kun pääministerin kannattajat hyökkäsivät rauhanomaisten mielenosoittajien kimppuun, kuten myös sitä seuranneesta joukkoväkivallasta, joka kohdistui valtapuolueen jäseniin, hän sanoi kannanotossaan.

EU tuomitsi tiistaina siviileihin kohdistuneet hyökkäykset ja kehotti kaikkia osapuolia välttämään enempiä väkivaltaisuuksia.

Lisäksi EU peräänkuuluttaa Etelä-Aasian valtion viranomaisia aloittamaan tutkinnan tapahtumista ja saattamaan vastuuseen ne, jotka ovat syyllistyneet väkivaltaisuuksiin tai olleet niitä yllyttämässä.

Unioni kertoi tiedotteessa tarkkailevansa läheisesti Sri Lankan tilannetta.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi