play

Mika Aaltola ei usko sodan laajenemiseen ohjusvälikohtauksen takia

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltolan mukaan pitää muistaa, että olivatpa Puolaan iskeytyneet ohjukset kenen tahansa, perussyynä pysyy Venäjän aloittama sota.  LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltolan mukaan pitää muistaa, että olivatpa Puolaan iskeytyneet ohjukset kenen tahansa, perussyynä pysyy Venäjän aloittama sota. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

STT-Lehtikuva

Ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan mukaan riski Ukrainan sodan eskaloitumisesta laajemmaksi konfliktiksi Puolassa sattuneen ohjusvälikohtauksen takia on vähäinen. Hänen mukaansa rajan takana käytävän sodan läikkyminen jollain tapaa rajan yli on ollut odotettavissa eikä lännessä ole halua ylitulkita tapahtunutta.

–  Erityisesti Yhdysvaltain reaktiot ovat olleet korostetun maltillisia, Aaltola sanoo.

Toinen asia on taas se, että Natossa artikla 4:n tiimoilta käytävät keskustelut voivat olla relevantteja riippumatta siitä, oliko Puolaan osunut ohjus laukaistu Ukrainasta tai Venäjältä. Artikla on laadittu Nato-maan kokemaa uhkaa silmällä pitäen, ja nyt Nato-maan rajalla käydään täysimittaista sotaa, joka on aiheuttanut Puolan eli Naton jäsenmaan puolella myös kuolonuhreja.

–  Tämän uhan laatua ja suuruutta (Natossa) varmaan nyt mietitään, Aaltola arvioi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hänen mukaansa on toki mielenkiintoista saada selville, osuivatko Puolaan Venäjän vai Ukrainan ohjukset. Sen ei pidä kuitenkaan antaa hämärtää kokonaiskuvaa siitä, että kaiken takana on Venäjän aloittama sota.

–  Syyllisyysasia on melko selvä. Jos Venäjän ohjukset tulevat niin lähelle Puolaa, eli Nato-maata, että niiden torjuminenkin on jo hankalaa ja aiheuttaa haittaa Puolalle, niin siinä on se pelin juoni, Aaltola sanoo.

Hän ei epäile sitäkään, etteikö Venäjä aio selittää tapahtuneen sisäpoliittisesti parhain päin: joko rohkeana lännen ja Naton uhmaamisena tai sitten vahingoniloisesti Ukrainan ilmapuolustukselle ilkkuen.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi