play

Yhdysvallat luokitteli PVL:n terroristijärjestöksi

Pohjoismainen vastarintaliike kannattaa valkoista ylivaltaa, kansallissosialismia ja pohjoismaisen valtion perustamista.

Pohjoismainen vastarintaliike kannattaa valkoista ylivaltaa, kansallissosialismia ja pohjoismaisen valtion perustamista. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

STT

Yhdysvallat on luokitellut uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) terroristijärjestöksi. Maan ulkoministeriö tiedotti asiasta perjantaina. PVL:n kolme johtohahmoa, Tor Fredrik Vejdeland, Pär Öberg ja Leif Robert Eklund, on luokiteltu terroristijärjestön johtajiksi.

Järjestön toiminta perustuu ministeriön mukaan avoimen rasistiselle, antisemitistiselle, maahanmuuttovastaiselle sekä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen vastaiselle ajatusmaailmalle.

Yhdysvaltain ulkoministeriö perusteli luokittelua muun muassa sillä, että järjestö on tehnyt, yrittänyt tehdä tai harjoitellut terroritekoja, jotka uhkaavat Yhdysvaltain kansalaisten turvallisuutta, maan kansallista turvallisuutta tai valtion taloutta.

Terroristiluokitus muun muassa estää järjestöä ja sen johtohahmoja pääsemästä käsiksi mahdolliseen omaisuuteen, joka on Yhdysvaltain toimivallan alla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lisäksi luokittelu estää yhdysvaltalaisia tukemasta järjestöä tai saamasta siltä koulutusta. Luokittelusta voi ministeriön mukaan myös jatkossa olla apua yhdysvaltalaisten lainvalvontaviranomaisten toiminnassa.

Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan PVL on suurin uusnatsijärjestö Pohjoismaissa, joskin ministeriö mainitsee tiedotteessaan erikseen Suomessa annetusta lakkauttamispäätöksestä.

Suomessa korkein oikeus (KKO) määräsi PVL:n lakkautettavaksi vuonna 2020. KKO:n mukaan järjestön tavoitteena oli pitkälti natsi-Saksassa vallinnutta kansallissosialismia vastaava valtiojärjestys. KKO katsoi PVL:n toimineen olennaisesti vastoin lakia ja loukanneen tai pyrkineen loukkaamaan perus- ja ihmisoikeuksia.

Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström kertoi sähköpostiviestissään Svenska Dagbladetille, että hallitus oli saanut tiedon luokittelusta etukäteen. Hänen mukaansa Ruotsi aikoo tarkastella päätöstä tarkasti ja keskustella kotimaisten viranomaisten kanssa asiasta. Keskusteluja aiotaan ministerin mukaan käydä myös EU-tasolla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ruotsin oikeusministeri Gunnar Strömmer kertoi lehdelle, että hallitus ottaa kaikenlaisen väkivaltaisen ääriajattelun vakavasti.

–  Jos Yhdysvallat on tehnyt tällaisen luokittelupäätöksen, olen melko varma, että järjestö on luokiteltu vaaralliseksi hyvin perustein, Jörgen Holmlund Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulusta puolestaan sanoi Svenska Dagbladetille.

Holmlundin mukaan on mahdollista, että Yhdysvallat on tehnyt päätöksensä, koska PVL:llä on ollut todennäköisesti yhteyksiä muihin äärioikeistolaisiin järjestöihin Yhdysvalloissa.

Järjestön jäsenet ja johtohahmot ovat Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan hyökänneet väkivaltaisesti muun muassa poliitikkoja ja toimittajia vastaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi