play

Äänestys alkaa Venäjän näytösvaaleissa – Putin jatkaa presidenttinä

Kuva: Lehtikuva

STT

Venäjällä alkaa tänään äänestys kolmipäiväisissä presidentinvaaleissa, joiden voittajaksi kruunataan presidentti Vladimir Putin. Vaaleissa on kyse poliittisesta näytelmästä, sillä Putinilla ei ole todellisia vastaehdokkaita ja käytännössä kaikki oppositiotoiminta Venäjällä on tukahdutettu.

Vaaleja seuraamassa ei myöskään ole riippumattomia ulkomaisia tarkkailijoita. Tulosten mahdollista väärentämistä helpottaa yhä laajemmin käytössä oleva sähköinen äänestäminen.

Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Jussi Lassilan mukaan Venäjän johto on vaalivilpin tarpeen kanssa pakkoraossa: itsevaltaisten järjestelmien logiikka toimii siten, että johtajan väistämättä rapautuvaa karismaa pitää pönkittää aina vain entistä paremmalla vaalituloksella.

–  Tämähän tietenkin johtaa siihen, että tällainen muodollisesti demokraattinen vaali muuttuu koko ajan entistä irvokkaammaksi, Lassila sanoi STT:lle keskiviikkona.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Mahdollisia protesteja vaaleja vastaan voidaan nähdä sunnuntaina. Helmikuussa vankeudessa kuollut oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi ehti kehottaa kansalaisia saapumaan äänestyspaikoille puoliltapäivin äänestämään jotakuta muuta kuin Putinia.

Näytösvaalit järjestetään myös Venäjän miehittämillä alueilla Ukrainassa.

Entinen tiedustelupalvelu KGB:n työntekijä Putin nousi ensi kerran presidentiksi vuonna 2000 Boris Jeltsinin jälkeen. Vuonna 2004 hän luovutti tehtävän neljäksi vuodeksi Dmitri Medvedeville toimien itse pääministerinä. Käytännössä valta kuitenkin säilyi myös tuolloin Putinin käsissä.

Vuodesta 2008 jälleen yhtäjaksoisesti presidenttinä olleen Putinin johdolla lakia on muutettu siten, että nyt 71-vuotias Putin voi jatkaa presidenttinä vuoteen 2036 saakka. Tuolloin hän tulisi olleeksi vallassa jopa pidempään kuin neuvostodiktaattori Josif Stalin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi