play

Murhayrityksen järkyttämä Ukraina säätää lain oligarkkien vallan rajoittamiseksi

Viranomaiset epäilevät, että keskiviikkoinen yritys surmata presidentti Volodomyr Zelenskyin pääneuvonantaja Serhi Shefir on voinut olla kosto lakihankkeesta.  LEHTIKUVA/AFP/Handout

Viranomaiset epäilevät, että keskiviikkoinen yritys surmata presidentti Volodomyr Zelenskyin pääneuvonantaja Serhi Shefir on voinut olla kosto lakihankkeesta. LEHTIKUVA/AFP/Handout

STT-Lehtikuva

Ukrainan parlamentti on torstaina hyväksynyt lakiesityksen, jolla pyritään rajoittamaan oligarkkien vaikutusvaltaa maassa. Sen tarkoitus on "suojata kansallista turvallisuutta oligarkkien liiallista vaikutusvaltaa vastaan".

Laki kieltää oligarkeiksi määriteltyjä henkilöitä rahoittamasta poliittisia puolueita ja osallistumasta suuryritysten yksityistämiseen. Oligarkeiksi voidaan lain mukaan määritellä henkilöt, jotka täyttävät kolme neljästä ehdosta. Ehtoja ovat monopoliasemassa olevan yrityksen omistus, merkittävä vaikutusvalta mediaan, osallistuminen poliittiseen toimintaan ja yli 2,4 miljardin hryvnian (noin 75 miljoonan euron) omaisuus.

Laki voisi tulla koskemaan Ukrainan rikkainta miestä, Rinat Akhmetovia, entistä presidentti Petro Poroshenkoa sekä suurliikemies Ihor Kolomoiskya.

Lakiesitys hyväksyttiin vain päivää maata järkyttäneen murhayrityksen jälkeen. Viranomaiset epäilevät, että yritys surmata presidentti Volodomyr Zelenskyin pääneuvonantaja Serhi Shefir on voinut olla kosto lakihankkeesta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Shefiriä kuljettanutta autoa tulitettiin keskiviikkona Kiovan lähellä sijaitsevassa kylässä. Hän selvisi ilman vammoja, mutta autonkuljettaja haavoittui vakavasti.

EU:ta kehotetaan toimiin oligarkkeja vastaan

Myös EU:n pitäisi tehostaa toimiaan ukrainalaisten oligarkkien korruption torjumiseksi, suosittelee EU:n tilintarkastustuomioistuin. Tuomioistuimen raportissa todetaan, että EU:n tuki Ukrainan uudistuspyrkimyksille on osoittautunut tehottomaksi korruption kitkemisessä.

–  EU on jo kauan ollut tietoinen yhteyksistä oligarkkien, korkeiden virkamiesten, poliitikkojen, oikeusjärjestelmän ja valtionyritysten välillä. Se ei kuitenkaan ole kehittänyt todellista strategiaa laajamittaista korruptiota vastaan, raportti moittii.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

EU on Ukrainan suurin avustaja. Bryssel on luvannut Ukrainalle yhteensä noin 7,8 miljardia euroa tukea sen jälkeen kun Venäjä miehitti Krimin niemimaan ja alkoi avustaa Itä-Ukrainan separatisteja.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi