Yhdeksän brittipoliitikkoa on jo ilmaissut kiinnostuksensa päästä Johnsonin seuraajaksi konservatiivipuolueen johtoon
Tällä viikolla terveysministerin tehtävät jättänyt Sajid Javid haluaa konservatiivipuolueen johtoon pääministeri Boris Johnsonin tilalle. LEHTIKUVA/AFP
Britanniassa useat poliitikot ovat jo ilmaisseet kiinnostuksensa päästä pääministeri Boris Johnsonin seuraajaksi konservatiivipuolueen johtoon.
Viimeisimpänä kiinnostuksestaan ilmoitti entinen puolustusministeri Penny Mordaunt. 49-vuotias Mordaunt ei ole ennakkosuosikkien joukossa tehtävään, mutta kilvan tulosta pidetään hankalasti ennakoitavana.
Myös vastanimitetty valtiovarainministeri Nadhim Zahawi on ilmoittanut pyrkivänsä konservatiivipuolueen johtoon. Muita halukkaita ovat entinen valtiovarainministeri Rishi Sunak, oikeuskansleri Suella Braverman, entinen tasa-arvoministeri Kemi Badenoch, liikenneministeri Grant Shapps ja parlamenttiedustaja Tom Tugendhat.
Kisaan ilmoittautuneista ennakkosuosikkina pidetään tiistaina valtiovarainministerin pestistä eronnutta Sunakia. Hän on ehdottanut, että veroleikkaukset saavat vielä odottaa.
Johnson taipui ministeriensä eroaallon edessä, jatkaa toistaiseksi pääministerinä
Johnson taipui tällä viikolla ministeriensä eroaallon edessä ja ilmoitti eroavansa tehtävästään konservatiivipuolueen johtajana. Johnson on sanonut aikovansa kuitenkin jatkaa pääministerinä, kunnes hänelle on valittu puolueestaan seuraaja.
Oppositiossa oleva työväenpuolue on yrittänyt painostaa Johnsonia eroamaan pääministerin tehtävästä välittömästi. Myös osa konservaativeista on esittänyt pääministerille samankaltaisia vaateita.
Eroaalto alkoi sen jälkeen, kun Sajid Javid ja Rishi Sunak kertoivat jättävänsä ministerintehtävänsä epäluottamuksesta pääministeri Johnsoniin.
Työväenpuolue vaatii tutkimusta Johnsonin tapaamisesta entisen KGB:n työntekijän kanssa
Ennen tämän viikoista eroaan Johnsonille oli satanut epäluottamusta. Eikä epäluottamukselle näytä tulevan loppua.
Työväenpuolue on tuoreeltaan vaatinut tutkimusta Johnsonin tapaamisesta entisen Neuvostoliiton turvallisuuspalvelun KGB:n työntekijän Aleksandr Lebedevin kanssa, kirjoittaa Guardian. Lebedev ja Johnson olivat tavanneet vain kaksi päivää Naton huippukokouksen jälkeen. Naton kokouksessa oli keskitytty Venäjään.
Laajaa epäluottamusta on aiemmin aiheuttanut se, miten pääministeri Johnson on hoitanut puolueensa johtohahmona toimineen parlamenttiedustajan Chris Pincherin häirintäsyytökset.
Pincheriä syytetään useasta lähentelytapauksesta. Hän on sanonut aikovansa hakea ammattiapua, mutta kiistää vanhimmat syytökset.
Kesäkuussa pääministeri joutui konservatiivipuolueensa epäluottamusäänestykseen, jonka hän kuitenkin voitti äänin 211–148. Voitto oli niukka, sillä yli 40 prosenttia Johnsonin oman puolueen päättäjistä äänesti häntä vastaan. Hän kuitenkin piti äänestyksen myötä paikkansa puolueensa puheenjohtajana sekä pääministerinä.
Epäluottamusäänestykseen Johnsonin vei kohu, joka syntyi koronarajoituksista huolimatta järjestetyistä juhlista.
-----
Lähteenä myös uutistoimisto AFP.
uusimmat
Luitko jo nämä?
Vaikka some täyttyykin nyt sienikuvista, ei tattimetsään ole vielä Pohjois-Karjalassa hätä, vaan kausi on vasta aluillaan – "Odotellaan vain rauhassa sään viilenemistä"
Arkeologiaa opiskeleva Tehosekoittimen Otto Grundström, 45, on nostalgikko, joka kulkee eteenpäin selin: "Minua kiinnostaa enemmän, mitä on tapahtunut kuin mitä on edessä"
Kansainväliset ja suomalaiset suurmarkkinat alkoivat Joensuussa torstaina – Mukana on yrittäjiä yli 30 eri maasta: "Ihmiset ovat ystävällisiä, joten on ilo työskennellä täällä", kertoi italiainen Ausra Salkauskaite
Luetuimmat
LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO
Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.
Toimitus, uutisvihjeet:
010 230 8110
toimitus@karjalainen.fi