play

Suuri silta romahti Baltimoressa USA:ssa laivan törmäyksestä, veteen putosi ihmisiä ja autoja – Useita ihmisiä oli tiistaina kateissa

Kuva: Tasos Katopodis / AFP

STT

Yhdysvalloissa rannikkovartiosto ja sukeltajat etsivät tiistaina kuumeisella kiireellä vedessä mahdollisesti edelleen olevia ihmisiä sen jälkeen kun suuri silta romahti konttialuksen törmättyä siihen Baltimoressa maan itärannikolla.

Marylandin liikenneviranomaisen mukaan sillalla oli onnettomuuden aikaan tiettävästi kahdeksan ihmistä, kertoi uutiskanava CNN. Iltapäivään mennessä Suomen aikaa vedestä oli pelastettu elossa kaksi ihmistä ja kuuden etsinnät jatkuivat. Pelastetuista toisen vammat olivat erittäin vakavia, kun taas toinen ei ollut juuri loukkaantunut.

Vesi oli hyytävän kylmää, sillä Baltimoressa oli törmäyshetkellä pakkasta. Viranomaisten mukaan paikalle annettiin suuronnettomuushälytys.

Baltimoren pelastuslaitoksen mukaan tutkalla on saatu varmistettua, että pohjassa on ajoneuvoja. Heti ei kuitenkaan pystytty sanomaan, kuinka monta niitä oli.

Patapsco-joen ylittävään Francis Scott Key -siltaan törmäsi tuntemattomasta syystä hieman ennen puolta kahta tiistain vastaisena yönä paikallista aikaa Dali-konttialus, joka purjehtii Singaporen lipun alla. Noin 300 metriä pitkä alus oli lähtenyt Baltimoren satamasta, ja se oli matkalla Colomboon Sri Lankassa.

Silta romahti törmäyksen voimasta täysin. Osa sen rakenteista makaa konttialuksen päällä. Aluksen miehistö tai aluksella olleet luotsit eivät loukkaantuneet törmäyksessä, kertoi CNN.

Romahtanut silta on nelikaistainen ja runsaat 2,6 kilometriä pitkä. CNN:n mukaan se avattiin vuonna 1977. Sillan yli kulkee päivittäin yli 31  000 ajoneuvoa, ja vuositasolla autoja on noin 11 miljoonaa. Silta on tärkeä myös Washingtonin ja New Yorkin väliselle matkustamiselle.

Sillan lähellä asuva entinen Baltimoren pelastuslaitoksen työntekijä kertoi kokemuksistaan paikalliselle medialle.

–  Heräsimme ääneen, joka vaikutti maanjäristykseltä ja ukkosen kovalta jyrinältä. Näin ikkunasta hälytysajoneuvojen vilkkuvia valoja ja päätin ajaa paikalle. Siellä oli käynnissä laaja operaatio, nimettömänä pysytellyt mies kertasi.

Yhdysvaltojen liikenneministeri Pete Buttigieg kertoi sosiaalisessa mediassa olleensa yhteydessä sekä Baltimoren pormestariin että Marylandin osavaltion kuvernööriin.

–  Pelastustyöt ovat käynnissä. Baltimoren alueella autolla liikkuvia kehotetaan noudattamaan paikallista ohjeistusta kiertoteistä, ministeri kirjoitti viestipalvelu X:ssä.

Baltimoren pormestari Brandon M. Scott kuvaili sillan romahtamista tiedotustilaisuudessa "käsittämättömäksi tragediaksi".

Baltimoren satama on Yhdysvaltain vilkkaimpia. Viime vuonna sen kautta kulki noin 52 miljoonaa tonnia ulkomaista rahtia, jonka arvo oli Marylandin osavaltion kuvernöörin kanslian tietojen mukaan noin 80 miljardia dollaria. Satama työllistää suoraan yli 15  000 ihmistä.

Marylandin keskuskauppakamarin mukaan romahtaneen sillan pitkäaikainen sulku aiheuttaa "väistämättä" häiriöitä Yhdysvaltain logistiikkaketjuihin.

Yhdysvaltain Baltimoressa sillan romahtamisen aiheuttanut Dali-konttialus oli osallisena satamaonnettomuudessa myös vuonna 2016 Belgian Antwerpenissa. Asiasta kertovat uutistoimisto AFP ja sanomalehti Guardian. Tuolloin sama alus raapi kyljellään Antwerpenin sataman laituria lähtiessään liikkeelle kohti Saksan Bremerhavenia.

Meriliikenteen onnettomuusraportteja kirjaavan Shipwreck Log -sivuston mukaan Dalin kylki kärsi vaurioita onnettomuudessa usean metrin pituudelta. Aluksen lähtö pysäytettiin tuolloin tapauksen vuoksi. Kukaan ei loukkaantunut.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kutsui tiistaina Baltimoren siltaturmaa "kauheaksi onnettomuudeksi".

Biden lupasi, että Yhdysvaltain itärannikolle taloudellisesti merkittävä Baltimoren rahtisatama saadaan jälleen avattua liikenteelle mahdollisimman pian. Bidenin mukaan myös romahtanut silta pyritään jälleenrakentamaan mahdollisimman nopeasti. Presidentin mukaan hankkeeseen voi kuitenkin kulua aikaa.

Biden lupasi Marylandin osavaltiolle kaiken tarvittavan liittovaltion tuen.

–  Aikomuksenani on, että liittovaltio maksaa sillan jälleenrakennuksen kustannukset. Odotan kongressin tukevan tätä ponnistusta, johon tulee kulumaan aikaa, Biden sanoi Valkoisessa talossa CNN:n mukaan.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi