play

Venäjän julistama yksipuolinen tulitauko alkoi – Zelenskyin mukaan Venäjä haluaa tulitauon pysäyttääkseen Ukrainan joukkojen etenemisen idässä

Kuva: LEHTIKUVA / AFP / SAMEER AL-DOUMY

STT-Lehtikuva

Venäjän julistama yksipuolinen tulitauko maan hyökkäyssodassa Ukrainassa on alkanut. Presidentti Vladimir Putin määräsi eilen Ukrainaan tulitauon venäläisen joulun ajaksi.

Tulitauko alkoi Venäjän mukaan tänään kello 11 Suomen aikaa. Sen on määrä loppua kello 23.

Venäjällä noudatetaan juliaanista kalenteria, jonka mukaan tänään on jouluaatto ja huomenna joulupäivä.

Ukraina ja sen liittolaiset ovat suhtautuneet skeptisesti tulitaukoehdotukseen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi eilisillan videotervehdyksessään, että Venäjä käyttää niin sanottua tulitaukoa vain pysäyttääkseen Ukrainan armeijan joukkojen etenemisen maan itäosassa. Asiasta kertoo Ukrainska Pravda -lehti.

–  Nyt he haluavat käyttää joulua tekosyynä estääkseen joukkojemme etenemisen Donbasissa, jotta he voivat tuoda paikalle varustusta ja aseistusta, Zelenskyi sanoi.

Ukrainan presidentin neuvonantaja Myhailo Podoljak taas totesi Twitterissä, että Venäjän pitää poistua valtaamiltaan alueilta, jos se haluaa väliaikaisen tulitauon.

–  Tämä on pelkkä propagandaele eikä mitään muuta, Podoljak sanoi erillisessä lausunnossaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) arvioi, että Putin haluaa tulitauon julistamisella yrittää vahingoittaa Ukrainan mainetta ja esittää maan haluttomana rauhanneuvotteluihin. Lisäksi ISW arvioi, että Venäjä pyrkii tulitauolla hakemaan hyötyä joukkojensa tilanteelle.

Britannian ulkoministerin James Cleverlyn mukaan Venäjän tulitauko ei edistä millään lailla mahdollisuuksia rauhaan Ukrainassa.

Ulkoministerin mukaan Venäjän täytyy sen sijaan vetää joukkonsa Ukrainasta pysyvästi, luovuttaa laittomasti miehittämiensä ukrainalaisalueiden hallinta sekä lopettaa syyttömiin siviileihin kohdistuvat hyökkäyksensä. Cleverly kuvailee Venäjän iskuja siviilejä vastaan raakalaismaisiksi.

Putinin ilmoitusta on kritisoinut myös Yhdysvaltain presidentti Joe Biden, joka painotti venäläispresidentin olleen valmis pommittamaan muun muassa sairaaloita ja kirkkoja sekä joulukuun 25. päivänä että uudenvuodenpäivänä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Luulen, että hän yrittää hakea vähän happea, Biden lisäsi.

Ennen Putinin julistusta Venäjän ortodoksisen kirkon johtaja, patriarkka Kirill ehdotti ortodoksisen joulun ajaksi tulitaukoa Ukrainaan.

Venäjällä ja Ukrainassa on perinteisesti vietetty joulua juliaanisen kalenterin mukaisesti vasta tammikuussa, joskin viime vuonna Ukrainan kirkko salli joulunvieton myös gregoriaanisen kalenterin mukaan eli läntisessä aikataulussa.

Myös Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan kehotti aiemmin torstaina käydyssä puhelinkeskustelussa Putinia julistamaan yksipuolisen tulitauon Ukrainaan, kertoi Turkin presidentin kanslia.

Turkki isännöi Ukrainan sodan kahta varhaista neuvottelukierrosta ja auttoi solmimaan YK:n tukeman sopimuksen, jolla saatiin Ukrainan viljatoimitukset Mustanmeren kautta alkamaan uudelleen.

Erdogan on myös toistuvasti yrittänyt saada Putinin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin Turkkiin rauhanhuippukokoukseen.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi