Nato-keskusteluissa Suomen, Ruotsin ja Turkin välillä ei saavutettu täyttä yhteisymmärrystä
Suomen, Ruotsin ja Turkin Nato-keskusteluissa ei ole vielä saavutettu täyttä yhteisymmärrystä. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto
Suomen, Ruotsin ja Turkin edustajat keskustelivat maanantaina Brysselissä lähes viiden tunnin ajan siitä, miten Turkin ilmaisemat turvallisuushuolet Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksista voitaisiin ratkaista.
Keskusteluissa ei saavutettu täyttä yhteisymmärrystä. Tasavallan presidentin kanslian tiedotteen mukaan päivän keskusteluissa saavutettiin selvää edistystä joissain asioissa, mutta toisissa asioissa on vielä matkaa sopuun.
Presidentin ulko- ja turvallisuuspoliittisen neuvonantajan Petri Hakkaraisen mukaan tavoitteena on jatkaa keskustelua mahdollisimman pian. Kukin maa käy ensin läpi keskustelujen antia tahollaan.
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kuvaili keskusteluja rakentaviksi. Naton tiedotteessa Stoltenberg sanoi odottavansa, että tie eteenpäin löydetään mahdollisimman pian.
Naton mukaan keskusteluja jatketaan lähipäivinä.
Nato-huippukokous edessä ensi viikolla
Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kommentoi aihetta EU:n ulkoministerikokouksen yhteydessä Luxemburgissa. Haavisto totesi jo aamulla, että Suomella ei ollut suuria odotuksia tapaamisesta.
Alkuillasta Haavisto sanoi, että tässä vaiheessa on vielä vaikea arvioida, saavutetaanko keskusteluissa ratkaisua ennen Naton huippukokousta, joka järjestetään ensi viikolla Madridissa.
– Voi olla, että ihan tuonne Madridiin ei kaikki valmistu, mutta koko ajan tehdään työtä, jotta näitä tuloksia saataisiin aikaan, Haavisto sanoi videoyhteyden välityksellä pitämässään tiedotustilaisuudessa.
Haaviston mukaan suurilla EU-mailla on hyvin vahva vakaumus sen suhteen, että Suomesta ja Ruotsista tulee Naton jäsenmaita. Myös merkittävistä Nato-maista Yhdysvalloista ja Britanniasta on tullut vahvaa tukea ratkaisujen löytämiseen.
– Löydetäänkö (ratkaisua) ennen Madridia, Madridin aikana vai vasta sen jälkeen, niin jää sitten nähtäväksi.
Haaviston mukaan huonoin vaihtoehto olisi, jos ratkaisua jouduttaisiin odottamaan vuosi Turkin vaaleihin asti.
– Se tuntuu aika pitkältä ajalta tässä maailmantilanteessa, että toivotaan, että ratkaisu löytyy paljon nopeammin.
Turkki esittänyt erilaisia vaatimuksia
Suomi ja Ruotsi jättivät jäsenhakemuksensa toukokuussa, mutta prosessi ei ole päässyt etenemään Turkin vastustuksen vuoksi. Turkki on toistuvasti ilmaissut vastustavansa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä.
Haaviston mukaan Turkin kysymykset koskevat esimerkiksi terrorismilainsäädännön tilaa sekä asevientiä. Hän huomauttaa Suomen kuitenkin pyrkineen pitkälti pidättäytymään Turkin erilaisten vaatimusten julkisesta kommentoinnista.
– Se ei ehkä neuvottelujen etenemistä helpottaisi, Haavisto sanoi.
Naton 30 jäsenvaltion on hyväksyttävä yksimielisesti kaikki liittouman uudet jäsenet.
Hallituslähde: Saksa hyvin luottavainen, että Nato pääsee sopuun Suomen ja Ruotsin jäsenyydestä
Saksalainen hallituslähde kertoi maanantaina Saksan olevan hyvin luottavainen, että Nato pääsee sopuun Suomen ja Ruotsin jäsenyydestä sotilasliitossa. Nimettömänä pysytelleen lähteen mukaan ei olisi katastrofi, jos yksimielisyys asiassa ei syntyisi ennen Naton huippukokousta, kertoi uutistoimisto Reuters.
Uutistoimisto AFP:n mukaan korkea-arvoinen hallituslähde arvioi, että sopimus Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä on näköpiirissä, mutta Nato-maiden johtajat tuskin pääsevät antamaan hyväksyntäänsä jäsenyysprosessin etenemiselle Madridin-kokouksessa.
Hallituslähteen mukaan ratkaisevaa on Saksan näkökannalta, että sovulle Suomen ja Ruotsin jäsenyydestä ei ole ylipääsemättömiä esteitä Natossa.
– Mielestäni tässä on kysymys odotusten hallinnasta ja asian asettamisesta historialliseen kontekstiin, lähde sanoi.
– Ja kun otetaan huomioon historiallinen ulottuvuus, ei olisi katastrofi, jos tarvitsemme vielä muutaman viikon sopimukseen pääsemiseksi.
uusimmat
Luitko jo nämä?
Harry Styles on niin suosittu artisti, että keikoille lähdetään Joensuusta jopa Osloon – joensuulainen Silja Kirves kertoo, millainen kokemus suurkeikka oli
The New York Times -artikkeli: Bulgarialaisella vuorella kohoaa yksi maailman erikoisimmista rakennelmista, jolla on vastenmielinen menneisyys
"Jos ihmiset olisivat saaneet itse valita, he olisivat ottaneet vain potaattia ja tupakkia" – Valtimon puukoulun pieni marttamuseo nostaa esiin rajaseudun ahkerien naisten työn
Luetuimmat
LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO
Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.
Toimitus, uutisvihjeet:
010 230 8110
toimitus@karjalainen.fi