play

Nato: Venäläishävittäjät lähestyivät Itämerellä olleita Nato-aluksia vaarallisesti ja epäammattimaisesti

STT-Lehtikuva

Kaksi venäläistä taisteluhävittäjää lähestyi torstaiaamuna Itämerellä rutiinioperaatioita suorittaneita Naton merialuksia, sotilasliitto sanoo tiedotteessa.

Nato kuvailee venäläiskoneiden toimintaa vaaralliseksi ja epäammattimaiseksi, sillä ylilento tapahtui tunnetulla vaara-alueella, joka oli varattu ilmatorjuntaharjoituksille. Tämän lisäksi sotilasliiton arvioon vaikuttivat hävittäjien lentokorkeus sekä niiden läheisyys Naton aluksiin.

Sotilasliiton mukaan venäläislentäjät eivät vastanneet Nato-joukkojen tiedusteluviesteihin. Koneet lensivät lähimmillään reilun 90 metrin korkeudessa ja reilun 70 metrin etäisyydeltä aluksista.

–  Toiminta lisäsi virhearviointien, virheiden ja onnettomuuksien riskiä, Nato arvioi tiedotteessaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tiedotteessa sanotaan Naton joukkojen noudattaneen kansainvälisiä ilmailun ja merenkulun sääntöjä.

–  Nato vastaa asianmukaisesti kaikkeen alueella tapahtuvaan Naton laillisen toiminnan häirintään, joka vaarantaa ilma-alustemme, laivojemme tai niiden henkilöstön turvallisuuden, tiedotteessa painotetaan.

–  Nato ei pyri yhteenottoon eikä aiheuta minkäänlaista uhkaa.

Nato on lisännyt läsnäoloaan Itämerellä ja Pohjanmerellä

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Naton ja Venäjän väliset jännitteet ovat kärjistyneet entisestään Venäjän aloitettua hyökkäyssotansa Ukrainassa.

Tällä viikolla pelot osapuolten välisestä yhteenotosta heräsivät, kun kaksi ihmistä kuoli ohjuksen vuoksi Ukrainan rajanaapurissa Puolassa, joka on Naton jäsen.

Sotilasliitto kuitenkin sanoi ohjuksen olleen todennäköisesti Ukrainan ilmatorjuntaan käyttämä, mikä liennytti kuumentunutta tilannetta.

Nato on kaksinkertaistanut läsnäoloaan Itämerellä ja Pohjanmerellä sen jälkeen, kun Nord Stream -kaasuputkissa havaittiin vuodot.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo sekä syyttäjä kertoivat perjantaina, että Nord Stream -kaasuputkien syyskuussa paljastuneet vauriot ovat tutkinnassa varmistuneet sabotaasiksi. Viranomaisten mukaan kaasuputkien läheltä on otettu talteen runsaasti vieraita esineitä, joissa on jäämiä räjähdysaineista.

Naton merenkulkuryhmä Itämerellä on suorittanut operaatioita lisätäkseen yhteistyötä sotilasliiton jäseniksi pyrkivien Suomen ja Ruotsin kanssa. Merenkulkuryhmään kuuluu ainakin hollantilaisia, norjalaisia ja tanskalaisia aluksia.

Korjattu klo 12.12: Jutussa puhuttiin alusten lentokorkeudesta, tarkennettu hävittäjien lentokorkeudeksi.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi