play

USA:n puolustusministeri Austinilta vahva tuki Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenhakemuksille –"Arvot ovat yhteisiä"

Suomen ja Ruotsin jäsenyyshakemusten odotetaan nousevan puheeksi kokouksessa. LEHTIKUVA / AFP

Suomen ja Ruotsin jäsenyyshakemusten odotetaan nousevan puheeksi kokouksessa. LEHTIKUVA / AFP

STT-Lehtikuva

Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austinin mukaan Suomen ja Ruotsin päätökset hakea Naton jäsenyyttä ovat rohkaisevia ja tervetulleita. Hän toivoo asioiden edistyvän siten, että maiden toive liittyä jäseneksi toteutuu.

Austin nosti Suomen ja Ruotsin jäsenhakemukset esiin oma-aloitteisesti saapuessaan Naton puolustusministerikokoukseen Brysselissä. Lyhyessä kommentissaan hän ei maininnut sanallakaan Turkin esittämiä varaumia Suomen ja Ruotsin jäsenyyspyrkimyksiin. Austin muistutti Naton rakentuvan tiettyjen keskeisten arvojen varaan.

–  Suomi ja Ruotsi ovat vahvoja demokratioita, joilla on arvoja, jotka ovat hyvin linjassa meidän arvojemme kanssa – ja myös hyvin kyvykkäitä maita, Austin sanoi.

Myös esimerkiksi Kanadan puolustusministeri Anita Anand toivotti Suomen ja Ruotsin tervetulleiksi liittoumaan saapuessaan torstaiaamuna kokouspaikalle Naton päämajaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Laajaan myötämielisyyteen palasi vielä tviitissään myös puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.).

–  Sen voin vielä kertoa terveisinä Brysselin Nato-puolustusministerikokouksesta, että hyvin moni jäsenmaa kannattaa lämpimästi Suomen ja Ruotsin jäsenyyttä. Ja mitä pikemmin, sen parempi, Kaikkonen tviittasi.

Pohjustusta Madridin huippukokoukselle

Naton puolustusministerikokouksen toisen päivän keskusteluissa ovat esillä Venäjän hyökkäyssota ja Ukrainan tukeminen sekä Naton oman itäisen sivustan puolustuksen vahvistaminen. Keskusteluilla pohjustetaan Madridin huippukokouksessa kesäkuun lopulla tehtäviä päätöksiä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suomen ja Ruotsin puolustusministerit Antti Kaikkonen (kesk.) ja Peter Hultqvist olivat mukana Nato-kokouksen työillallisella eilen. Niin ikään eilen Brysselissä järjestettiin Yhdysvaltain johdolla laajempi Ukrainan aseapua koordinoivan yli 40 valtion ryhmän kokous, jossa Suomi oli myös mukana.

Kokouksen jälkeen Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ilmoitti uudesta miljardin dollarin aseapupaketista Ukrainalle. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiitteli apua merkittäväksi puhelussaan Bidenin kanssa.

Naton puolustusministerikokouksen toinen päivä päättyy pääsihteeri Jens Stoltenbergin lehdistötilaisuuteen noin kello 16 Suomen aikaa. Stoltenberg myönsi eilen, ettei hänellä ollut aiemmin keväällä mitään tietoa siitä, että Turkilla tai jollain toisella Nato-jäsenmaalla olisi ongelmia Suomen ja Ruotsin jäsenyyshakemusten suhteen.

- - - -

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lähteenä myös AFP.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi