play

NY Times: Ukrainan johto vähättelee Venäjän uhkaa, vaikka länsimaat varoittelevat mahdollisesta hyökkäyksestä

Ukrainalainen sotilas kulki tiistaina lähellä etulinjaa Peskin kylässä Donetskin alueella, jossa Venäjä tukee separatisteja. LEHTIKUVA / AFP

Ukrainalainen sotilas kulki tiistaina lähellä etulinjaa Peskin kylässä Donetskin alueella, jossa Venäjä tukee separatisteja. LEHTIKUVA / AFP

STT-Lehtikuva

Ukrainassa maan johto vähättelee Venäjän muodostamaa uhkaa, vaikka länsimaat varoittelevat mahdollisesta hyökkäyksestä, kirjoittaa yhdysvaltalaislehti New York Times.

Lehden mukaan analyytikot ovat arvailleet, mistä hallinnon hyssyttelytaktiikka saattaisi kummuta. Jotkut uskovat hallinnon pyrkivän pitämään Ukrainan markkinat tasapainossa, kun taas toiset arvioivat vähättelyllä estettävän paniikin syntymistä tai Venäjän suututtamista.

Osa analyytikoista myös tulkitsee retoriikan kertovan siitä, kuinka maa on vastahakoisesti hyväksynyt sen, että sota Venäjän kanssa on osa arkipäivää Ukrainassa.

Venäjä on kasannut mittavat määrät joukkojaan Ukrainan rajan läheisyyteen ja esimerkiksi sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin mukaan on olemassa todellinen riski, että Venäjä aloittaa sotilaallisen hyökkäyksen Ukrainaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Länsimaiden syytetään liioittelevan uhkaa

New York Timesin mukaan Ukrainan rajan läheisyydestä otetuissa satelliittikuvissa näkyy selvästi, että esimerkiksi lumen verhoamien panssarivaunujen määrä alueella kasvaa jatkuvasti.

Lisäksi videopalvelu Tiktokissa julkaistuissa venäläisissä videoissa näkyy, kuinka junat vievät Venäjän läntiselle rajalle lisää raketinheittimiä, panssareita ja sotilaita.

Ukrainan puolustusministerin mukaan alueella olevien Venäjän joukkojen määrässä ei kuitenkaan olisi ollut muutosta viime kevääseen nähden, New York Times kertoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ukrainan kansallisen turvallisuusneuvoston johtaja puolestaan syytti tuoreeltaan joidenkin länsimaiden ja medioiden liioittelevan uhkaa geopoliittisten syiden vuoksi.

Ukrainan ulkoministeriön edustaja kritisoi Yhdysvaltoja ja Britanniaa, koska ne olivat vetäneet Kiovassa sijaitsevien suurlähetystöjensä diplomaattien perheet pois maasta. Ministeriön edustajan mukaan maiden toimet olivat olleet ennenaikaisia.

Ukraina: Rajan läheisyydessä ainakin 127 000 sotilasta

Ukrainan presidentti Volodymyr Zele nskyi vähätteli tilanteen kärjistymistä kansalaisille viime viikolla pitämässään puheessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Mikä on uutta? Eikö tämä ole ollut todellisuus kahdeksan vuoden ajan, Zelenskyi kysyi viitaten oletettavasti vuoteen 2014, jolloin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, miehitti Krimin ja aloitti sodan Itä-Ukrainassa.

New York Times kertoo, että Ukrainan oman sotilastiedustelupalvelun mukaan Venäjällä olisi rajan läheisyydessä ainakin 127  000 sotilasta, mikä on lehden mukaan huomattavasti suurempi määrä kuin vuosi sitten keväällä.

Luvussa ei oteta huomioon Venäjän liittolaisen Valko-Venäjän rajojen sisäpuolelle suuntaavia venäläisjoukkoja. Venäjä on siirtämässä joukkoja länsinaapurinsa alueelle maiden ensi kuussa järjestettävien yhteisten sotaharjoitusten alla.

Kaikesta huolimatta Ukrainan puolustusministeri Oleksi Reznikov ihmetteli hälyä maanantaina ukrainalaisen televisiokanava ICTV:n haastattelussa.

–  Tällä hetkellä yhtäkään Venäjän asevoimien iskuryhmää ei ole muodostettu, mikä todistaa, etteivät he aio hyökätä huomenna, Reznikov sanoi New York Timesin mukaan.

–  Siksi pyydän, ettette levittäisi paniikkia.

Ulkoministeri: Määrä ei riitä suurhyökkäykseen

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba sanoi keskiviikkona, että Ukrainan rajalle lähetettyjen venäläisten joukkojen määrä ei riitä suurhyökkäykseen.

Tällä hetkellä venäläisten joukkojen määrä ei riitä Ukrainan koko rajalla täysimittaiseen hyökkäykseen, Kuleba arvioi toimittajille.

Ulkoministeri kuitenkin myönsi, että rajalle ja Ukrainan miehitetyille alueille koottujen Venäjän sotilaiden määrä on suuri. Kuleban mukaan joukkojen keskitys on suora uhka Ukrainalle.

Yhdysvallat voisi harkita pakotteiden asettamista Putinille

Lännen viesti on huomattavasti synkempi. Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin mukaan Venäjän hyökkäys Ukrainaan voisi olla suurin sitten toisen maailmansodan, jos suurvalta vyöryttäisi maahan kaikki rajan läheisyyteen kasaamansa joukot.

Biden arvioi tiistaina järjestetyssä lehdistötilaisuudessa, että hyökkäys voisi muuttaa maailman.

Biden sanoi lisäksi olevan mahdollista, että Yhdysvallat asettaa Venäjän presidentille Vladimir Putinille henkilökohtaisia pakotteita, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan.

Yhdysvaltain hallinto on varoittanut Venäjän hyökkäyksen voivan tapahtua hetkenä minä hyvänsä. Putin on kiistänyt hyökkäysaikeet.

Biden: Yhdysvaltalaisjoukkoja ei olla lähettämässä Ukrainaan

Yhdysvallat asetti maanantaina joukkojaan valmiuteen Ukrainan ja Venäjän välisen tilanteen kiristymisen vuoksi. Yhdysvaltain asevoimilla on valmiudessa jopa 8  500 sotilasta.

Valtaosa edellä mainituista joukoista tukisi Naton nopean toiminnan joukkoja (NRF), jos Nato-joukot aktivoitaisiin.

Lehdistötilaisuudessa Bidenilta kysyttiin, mitä valmiuteen asetettujen joukkojen aktivoiminen vaatisi.

Presidentti alleviivasi joukkojen olevan valmiudessa, mutta aikeissa ei ole viedä yhdysvaltalaisjoukkoja tai Nato-joukkoja Ukrainaan. Sen sijaan hän painottaa Venäjän mahdollisista liikkeistä voivan koitua vakavia taloudellisia seurauksia.

–  Amerikkalaisia joukkoja ei ole liikkumassa Ukrainaan, Biden painotti.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi