play

Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifiointi on astunut voimaan Turkissa

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan Turkin Ankarassa marraskuussa 2022.

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan Turkin Ankarassa marraskuussa 2022. Kuva: EPA-EFE/NECATI SAVAS

STT

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan allekirjoitti Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifioinnin, ja asiaa koskeva laki julkaistiin Turkin virallisessa lehdessä myöhään torstaina. Näin Turkin ratifiointi astui siis voimaan virallisesti.

Sotilasliitto Naton jäsenmaista tarvitaan enää vain Unkarin ratifiointi, minkä jälkeen Ruotsista voi tulla virallisesti Naton 32. jäsenmaa.

Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifiointia koskeva laki meni läpi Turkin parlamentissa myöhään tiistaina. Tämän jälkeen lain voimaantulo odotti enää Erdoganin allekirjoitusta sekä julkaisemista Turkin virallisessa lehdessä.

Turkin ratifiointi oli yhdistetty sen hävittäjäkauppoihin Yhdysvaltain kanssa. Erdogan haluaa uudenaikaistaa Turkin ilmavoimien hävittäjäkapasiteetin sekä ostaa Yhdysvalloilta nykyaikaisia F-16-hävittäjiä ja niiden osia.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kehottikin kongressia hyväksymään maan hävittäjäkaupat Turkin kanssa pian Turkin parlamentin äänestyksen jälkeen, kertoivat New York Times ja Reuters viranomaislähteisiin nojaten. Biden oli asettanut Turkin hyväksynnän Ruotsin Nato-jäsenyydelle ehdoksi hävittäjäkaupoille.

Unkarin pääministeri Viktor Orban kertoi keskiviikkoisessa puhelinkeskustelussa Naton pääsihteerille Jens Stoltenbergille, että hän oli kehottanut maansa parlamenttia ratifioimaan Ruotsin jäsenyyden Natossa heti, kun mahdollista.

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson ilmoitti torstaina suostuvansa Orbanin kutsuun saapua Budapestiin keskustelemaan maiden välisistä asioista. Aiemmin ruotsalaisedustajat olivat torjuneet Unkarin kutsut sanomalla, että maat tapaavat jo EU:n puitteissa.

Kristerssonin mukaan tapaaminen voidaan järjestää Budapestissä molemmille sopivana ajankohtana. Hän ei tarkentanut, milloin.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi