play

YK: Konflikteissa kuolleiden lasten määrä triplaantui vuodessa – ihmisoikeusvaltuutettu kauhuissaan Gazan kaistan tilanteesta

Volker Türk on kauhuissaan konfliktin osapuolten välinpitämättömyydestä kansainvälisiä ihmisoikeuksia ja humanitaarista oikeutta kohtaan.

Volker Türk on kauhuissaan konfliktin osapuolten välinpitämättömyydestä kansainvälisiä ihmisoikeuksia ja humanitaarista oikeutta kohtaan. Kuva: Lehtikuva / AFP

STT

Viime vuoden aikana konflikteissa kuoli kolme kertaa enemmän lapsia ja kaksi kertaa enemmän naisia kuin vuonna 2022, YK sanoo.

Samalla siviiliuhrien määrä kasvoi 72 prosenttia.

Konfliktien osapuolet menevät toimissaan enenevässä määrin hyväksyttävien ja laillisten rajojen yli, sanoi YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Volker Türk tänään YK:n ihmisoikeusneuvostolle Sveitsin Genevessä. Hän kutsui lukuja kauhistuttaviksi.

–  Siviilien tappamisista ja loukkaantumisista on tullut päivittäistä. Elintärkeän infrastruktuurin tuhoamisesta on tullut päivittäistä, Türk sanoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Gazan kaistaan tilanteeseen liittyen Türk sanoi olevansa kauhuissaan konfliktin osapuolten välinpitämättömyydestä kansainvälisiä ihmisoikeuksia ja humanitaarista oikeutta kohtaan.

Hän sanoi, että Gazan sodan sytyttyä Gazan kaistalla on kuollut tai saanut vammoja Israelin intensiivisten iskujen seurauksena yli 120  000 ihmistä. Heistä valtaosa on Türkin mukaan naisia ja lapsia.

–  Sen jälkeen kun Israel laajensi toimiaan Rafahiin toukokuun alussa, lähes miljoona palestiinalaista on pakotettu jälleen pakenemaan, kun taas avun toimittaminen ja humanitaarisen avun saatavuus ovat heikentyneet entisestään, Türk sanoi.

Türk viittasi puhuessaan myös useisiin muihin konflikteihin muun muassa Ukrainassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa ja Syyriassa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Samalla rahoitus avun tarpeessa olevien ihmisten auttamiseksi on hupenemassa.

Toukokuun lopussa humanitaarisen rahoituksen tarpeiden ja käytettävissä olevien resurssien välinen kuilu oli noin 41 miljardia dollaria, Türk sanoi.

Hän huomautti, että sen sijaan maailmanlaajuisesti sotilasmenoihin käytettiin vuonna 2023 lähes 2,5 biljoonaa dollaria. Sotilasmenot kasvoivat reaalisesti 6,8 prosenttia vuodesta 2022. Vuosikasvu oli jyrkintä sitten vuoden 2009, Türk totesi.

–  Sen lisäksi, että sodalla aiheutetaan sietämätöntä inhimillistä kärsimystä, sillä on kova hintalappu, hän sanoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi