play

Odessan oopperatalo on selvinnyt Euroopan suursodista yli vuosisadan ajan – arvoteatteri pönkittää nyt ukrainalaista kulttuuria sodan varjossa

 Odessan oopperan viestintäosaston apulaisjohtaja Ljudmyla Serhijtshuk kertoo, että jos ilmahälytys osuu esityksen keskelle, katsojat marssitetaan kellarikerroksiin. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Odessan oopperan viestintäosaston apulaisjohtaja Ljudmyla Serhijtshuk kertoo, että jos ilmahälytys osuu esityksen keskelle, katsojat marssitetaan kellarikerroksiin. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

STT-Lehtikuva

Odessan satamakaupungin arkkitehtuurin kruununjalokivi on maailmankuulu oopperatalo ja balettiteatteri, joka on seissyt paikallaan 135 vuotta ja selvinnyt jokaisesta Euroopan suursodasta, joka on ravistellut Ukrainan aluetta. Kun Venäjä käynnisti laajan hyökkäyksensä Ukrainaan helmikuun lopulla, strategisesti tärkeää ja historiallisesti merkittävää Odessaa pidettiin yhtenä presidentti Vladimir Putinin pääkohteista pääkaupunki Kiovan ohella. Kaupunki valmistautui sotaan, ja myös oopperatalo linnoitettiin.

–  Artistimme kävivät itse Mustanmeren rannalla keräämässä hiekkasäkkeihin hiekkaa. Monet kaupungin asukkaat rakensivat tukipisteitä teatterin ympärille ja pystyttivät siilejä (panssariesteitä). Kaksi ensimmäistä kuukautta olivat erittäin vaikeita myös henkisesti, kertoo STT:lle oopperatalon viestintäosaston apulaisjohtaja Ljudmyla Serhijtshuk, 58.

Odessa kuitenkin välttyi taisteluilta, sillä venäläisjoukkojen eteneminen pysäytettiin itäisen naapurikaupunki Mykolajivin ulkopuolelle Hersonin alueelle. Sittemmin rintamalla aloite on siirtynyt Ukrainalle, jonka joukot ovat askel kerrallaan vallanneet takaisin kyliä ja vapauttaneet nyt Hersonin kaupungin.

–  Nyt kun näemme, että ukrainalaiset lähtevät hyökkäykseen ja palauttavat Ukrainan alueita, on mieliala erilainen kuin hyökkäyksen alussa. Tämä antaa meille toivoa, sanoo Serhijtshuk.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ilmahälytykset rutiinia oopperassa

Odessan ooppera jatkoi toimintaansa välittömän uhan väistyttyä, mutta säännölliset ilmahälytykset keskeyttävät arkea. Yksi hälytys osuu kohdalle STT:n vieraillessa teatterissa, ja haastattelu tehdään henkilökunnan siirtyessä tottunein askelin kellarin pommisuojaan.

–  Ilmahälytykset ovat nyt arkipäiväistä elämää. Ennen 24. helmikuuta emme olisi voineet kuvitella, että 2020-luvulla henkilökohtainen elämä ja työelämä ovat tiukasti kiinni ilmahälytyksistä, Serhijtshuk sanoo.

Jos ilmahälytyksestä kertova oopperan kuulutus osuu esityksen kohdalle, näytös keskeytetään ja katsojat marssitetaan kellarikerroksiin. Kellarin väestönsuojassa tunnelma on STT:n vieraillessa kevyen arkinen ja ihmiset jutustelevat odotellessaan hälytyksen päättymistä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Elämä on täynnä kontrasteja, me emme lannistu ja jatkamme toimintaa, sanoo viestintäjohtaja.

Siinä oopperan työntekijät jatkavat pitkiä perinteitä. Odessan oopperatalo on yli satavuotisen historiansa varrella selvinnyt molemmista maailmansodista ja Venäjän vallankumouksen sekä sisällissodan melskeistä.

Toisessa maailmansodassa oopperataloa ympäröivien rakennusten katoille pystytettiin ilmatorjuntatykkejä, ja rakennus selvisikin lähes vaurioitta pommituksista. Historian kaikuna oopperatalon ympärille Venäjän hyökkäyksen alussa pystytetyt puolustukset muistuttivat suuresti toisen maailmansodan aikaisia, kertoi Washington Post maaliskuussa.

–  Arvostamme rakennusta sen kauneuden tähden. Se ansaitsee tulla kohdelluksi elävän olennon tavoin. Tämä on Odessan sydän, sanoi teatterin johtaja Nadezhda Babitsh lehdelle tuolloin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ukrainalaisen kielen tukemista

Rintaman lisäksi Ukraina taistelee olemassaolostaan myös kulttuurin ja kielen rintamalla, ja tällä taistelukentällä myös oopperataiteella on tehtävänsä. Oopperan taiteellinen johtaja onkin linjannut, että oopperan tehtävänä on nyt tukea ukrainan kieltä ja ukrainalaista kulttuuria.

Oopperataiteen kivijalka ovat Odessassakin edelleen italialaiset klassikot, mutta syksyllä järjestetyllä festivaalilla ensi-iltansa sai ukrainalaisen Oleksandr Rodinin ooppera Kateryna.

–  Meillä kuten muillakin ukrainalaisilla teattereilla perustana ovat eurooppalaiset klassikot, kuten (Giuseppe) Verdin ja (Giacomo) Puccinin teokset. Teatterimme toimitusjohtaja ja taiteellinen johtaja on kuitenkin kirjoittanut ohjeistuksen, että teatterin tarkoituksena on edistää ukrainalaista oopperataidetta, Serhijtshuk kertoo.

Tällä erää venäläisteosten esitykset on keskeytetty sodan varjossa.

Odessa jatkoi rantalomakohteena myös sodassa

Yli kahdeksan kuukautta jatkuneen sodan aikana Odessa on saanut enimmäkseen säilyä rauhan keitaana, jonne sodasta väsyneet ukrainalaiset tulivat lomailemaan kesällä. Kun STT vieraili kaupungissa lokakuun alussa, Odessa nautti vielä aurinkoisen lämpimästä säästä.

Karnevalistisella rantabulevardilla harkovalaiset Galina, 34, ja Yana, 36, kertoivat tulleensa hakemaan Odessasta rauhaa muutamaksi päiväksi.

–  Harkovassa pommitukset eivät lopu koskaan, koskaan ei voi olla rauhassa tai varma, ettei osu jonnekin lähelle.

Elämän on jatkuttava myös sotaa käyvässä maassa, kertoo pyöräretkellä oleva Viktor, 48.

–  Sota on ollut jo yli puoli vuotta ja olemme tottuneet elämään sodan oloissa. Ensi viikkoina oli pelottavaa, mutta nyt pitää löytää mahdollisuuksia rentoutua. Päästäkseen eroon stressistä pitää tehdä jokapäiväiset asiat, käydä töissä, tehdä kotiaskareet ja harrastaa urheilua.

Ukrainan alkusyksyn menestys Harkovan alueen takaisinvaltauksessa oli nostanut mielialaa Ukrainassa lokakuussa, mutta sodan loppu ja Ukrainan lopullinen kohtalo riippuu monesta tekijästä myös maan ulkopuolella, toteaa STT:lle harmaantunut Benja, joka jättää ikänsä kertomatta.

–  Ukrainan menestys riippuu monista tekijöistä, ja suurelta osin nämä tekijät ovat Ukrainan ulkopuolella. Tosi paljon riippuu isoista kansainvälisistä pelaajista ja siitä, miten muut maat onnistuvat yhdistymään avunannossa Ukrainalle, Benja sanoo.

Suuren osan sodasta aurinkoisen Odessan kevyt elämä on ollut jyrkässä kontrastissa jatkuvien pommitusten kohteena olleeseen naapurikaupunki Mykolajiviin verrattuna.

Sodan viime viikkoina STT:n vierailun jälkeen myös Odessassa on jouduttu kärsimään laajemmin sodan seurauksista Venäjän kohdistaessa jatkuvia hyökkäyksiä Ukrainan energiaverkkoon. Muun muassa Odessassa on jouduttu tekemään irtikytkentöjä verkosta sähkönkulutuksen vähentämiseksi, kertoi Business Insider.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi