play

Taiwanissa vuosituhannen voimakkain maanjäristys, useita kuoli ja satoja loukkaantui – Monet ihmiset ovat yhä loukussa tunneleissa

Maanjäristyksen tuhoja Hualien kaupungissa.

Maanjäristyksen tuhoja Hualien kaupungissa. Kuva: AFP

STT

Ainakin yhdeksän ihmistä sai surmansa ja yli 900 loukkaantui, kun Taiwania vavisutti varhain keskiviikkona voimakkain maanjäristys neljännesvuosisataan. Uhriluku saattaa vielä nousta, sillä ihmisiä oli loukussa romahtaneissa taloissa ja maantietunneleissa.

Jotkut tietunneleista ovat kilometrien pituisia, ja viranomaisten mukaan niihin on voinut jäädä jumiin ajoneuvoineen jopa satakunta ihmistä.

– Meidän on selvitettävä, kuinka monta ihmistä on jäänyt loukkuun (tunneleihin), ja pelastettava heidät nopeasti, kertoi Taiwanin nykyinen varapresidentti ja tuleva presidentti Lai Ching-te toimittajille Hualienissa Taiwanin itärannikolla, missä järistyksen keskus sijaitsi.

Taiwanin puolustusministeriö kertoi lähettäneensä rahtikoneilla kymmenittäin pelastustyöntekijöitä Hualieniin auttamaan pelastustöissä.

Järistys oli lähteestä riippuen voimakkuudeltaan 7,4–7,5. Sitä seurasi satoja jälkijäristyksiä.

Taiwanin meteorologian ja seismologian keskuksen johtaja Wu Chien-fu kertoi järistyksen olleen voimakkain sitten vuoden 1999, jolloin Taiwanin keskiosiin iskenyt järistys tappoi ainakin 2 400 ihmistä ja on edelleen pahin luonnonkatastrofi saaren historiassa. Wun mukaan voimakkaatkin jälkijäristykset ovat hyvin mahdollisia tulevina päivinä.

Taiwanin pääkaupungin Taipein liepeillä asuva Chang muisti vielä hyvin vuoden 1999 järistyksen.

– Useimmat ihmiset olivat nukkumassa, kun se tapahtui. Minä en ollut, joten koin kaiken selvästi. Se oli vakava järistys, paljon vakavampi kuin tämänkertainen, Chang kertasi.

Hualienin lähellä asuvan nainen kertoi kuitenkin järistyksen pelästyttäneen hänet pahasti.

– Olen tottunut maanjäristyksiin, mutta tällä kertaa olin niin peloissani, että käteni eivät lakanneet tärisemästä, nainen kertoi Facebook-viestissään.

Maanjäristykset ovat yleisiä Taiwanissa, sillä maa sijaitsee lähellä kahden mannerlaatan yhtymäkohtaa.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi