play

Biden: Yhdysvallat on hyvin varautunut omikronin leviämiseen

Meidän kaikkien tulisi olla huolissamme omikronista, mutta ei panikoida, Biden sanoi yhdysvaltalaisille. LEHTIKUVA / AFP

Meidän kaikkien tulisi olla huolissamme omikronista, mutta ei panikoida, Biden sanoi yhdysvaltalaisille. LEHTIKUVA / AFP

STT-Lehtikuva

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin mukaan Yhdysvallat on hyvin varautunut koronan omikronmuunnoksen leviämiseen.

–  Meidän kaikkien tulisi olla huolissamme omikronista, mutta ei panikoida. Nyt ei ole viime vuoden maaliskuu. Kahdella sadalla miljoonalla ihmisellä on täysi rokotesuoja. Olemme valmiita, ja tiedämme enemmän. Meidän täytyy vain pysyä tarkkoina, Biden evästi televisiopuheessaan.

Presidentti sanoi myös harkitsevansa useille Afrikan maille määrättyjen matkustusrajoitusten purkamista, koska koronatartuntojen määrä on alueella kääntynyt laskuun.

Valkoinen talo kertoi jo aikaisemmin, että Yhdysvalloissa aiotaan jakaa asukkaille 500 miljoonaa ilmaista kotona tehtävää koronapikatestiä. Ilmaisia kotitestejä voi tilata tammikuusta alkaen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lisäksi aiotaan kasvattaa koronatestauksen ja sairaaloiden kapasiteettia sekä valmistautua värväämään armeijan lääkintähenkilöstöä korona-avuksi tarvittaessa. Myös uusia testaus- ja rokotuskeskuksia aiotaan avata.

Viime viikolla yli 73 prosenttia tartunnoista omikronia

Yhdysvaltojen terveysviranomaisten mukaan omikron on syrjäyttänyt deltan koronaviruksen hallitsevana muunnoksena maassa.

Joulukuun 18. päivään loppuneen, viikon mittaisen tarkastelujakson aikana todetuista tartunnoista päälle 73 prosentin arvioidaan olevan omikronin aiheuttamia, uutisoi CNN. Asia käy ilmi Yhdysvaltain tautikeskuksen CDC:n datasta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Maan luoteisosassa uusista tartunnoista jo yli 90 prosentin arvioidaan olevan omikronin aiheuttamia. Vastaavanlaisissa prosenttiosuuksissa ollaan myös isossa osassa maan eteläosia ja osissa keskilänttä.

CNN:n mukaan Yhdysvaltain osavaltioista ainoastaan Oklahoma ja Etelä-Dakota eivät olleet ilmoittaneet omikronin aiheuttamista tapauksista. Uutiskanava kertoi asiasta Suomen aikaa tiistaina alkuyöstä.

48 osavaltion lisäksi muunnoksen aiheuttamia tartuntoja on havaittu myös pääkaupunki Washingtonissa ja Yhdysvalloille kuuluvassa Puerto Ricossa. Yhdysvaltain ensimmäinen omikrontapaus havaittiin CNN:n mukaan 20 päivää sitten.

Alun perin Etelä-Afrikassa marraskuussa havaittu omikronmuunnos on levinnyt vauhdikkaasti ympäri maailmaa. Sen aiheuttamia tartuntoja on havaittu kymmenissä maissa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Biden voinut altistua koronatartunnalle

Valkoinen talo julkaisi maanantaina tiedotteen, jonka mukaan presidentti Biden on ollut kanssakäymisessä koronatartunnan saaneen Valkoisen talon henkilökuntaan kuuluvan henkilön kanssa.

Tiedotteen mukaan henkilökunnan jäsen oli saanut positiivisen koronatuloksensa maanantaina. Hän oli ollut Bidenin läheisyydessä noin puolen tunnin ajan presidentin lentokoneessa perjantaina. Kyseinen henkilö on täysin rokotettu, minkä lisäksi hän on saanut tehosteannoksen.

Presidentille tehdään säännöllisesti koronatestejä. Sunnuntaina tehdyn vasta-ainetestin lisäksi Bidenille tehtiin maanantaina pcr-testi sen jälkeen, kun hän sai tiedon työntekijän tartunnasta.

Kumpikin testi oli negatiivinen. Biden on määrä testata seuraavan kerran keskiviikkona.

Yhdysvaltain tautikeskus CDC:n ohjeistukset eivät vaadi, että täysin rokotetut asettuisivat karanteeniin altistumisen jälkeen, ja presidentti jatkaa töitään normaalisti.

Trumpille buuattiin tehosteannoksen vuoksi

O'Reillyn No Spin News -sivuston tviittaamalla videolla näkyy, kuinka ex-juontaja kertoo heillä kummallakin olevan rokotukset. Tämän jälkeen hän kysyy Trumpilta, onko tämä ottanut tehosteen.

–  Kyllä, Trump vastaa ja saa osakseen buuausta osalta yleisöstä.

Ex-presidentti yrittää tämän jälkeen toppuutella huutelijoita. Trump myös sanoo buuauksen takana olleen erittäin pieni ryhmä ihmisiä.

Trump on puhunut varsin harvoin omasta koronarokotushistoriastaan, vaikka hän on suitsuttanut julkisuudessa oman hallintonsa osuutta koronarokotteiden kehittämisessä. Hän ei ole myöskään juuri kehottanut ihmisiä ottamaan rokotetta.

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi