play

Mariupolin piiritetystä kaupungista Etelä-Ukrainassa yritetään evakuoida siviilejä – Venäjä vaatii kolmannen kerran Mariupolin puolustajia antautumaan, kukaan ei tarttunut tarjoukseen eilen

Mariupolin viimeiset ukrainalaispuolustajat ovat jatkaneet taistelua Azovstalin terästehdasalueella. USA:n puolustusministeriön tiedottaja John Kirby kertoi Ukrainalla olevan aiempaa enemmän hävittäjiä käytössä. LEHTIKUVA/AFP

Mariupolin viimeiset ukrainalaispuolustajat ovat jatkaneet taistelua Azovstalin terästehdasalueella. USA:n puolustusministeriön tiedottaja John Kirby kertoi Ukrainalla olevan aiempaa enemmän hävittäjiä käytössä. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Etelä-Ukrainassa piiritetyn Mariupolin satamakaupungin siviilien evakuoimista varten avataan tänään humanitaarinen käytävä, kertoo Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshuk. Varapääministerin mukaan asiasta on jo alustavasti sovittu Venäjän kanssa.

Käytävää pitkin kaupungista voidaan evakuoida naisia, lapsia ja vanhuksia. Alustavien arvioiden mukaan kaupungista on tarkoitus saada 90 bussilla pois liki 6  000 ihmistä, kertoivat kaupungin viranomaiset BBC:n mukaan.

Vereshtshukin mukaan evakuointien on määrä alkaa iltapäivällä. Hän varoitti kuitenkin, että turvallisuustilanne on kaupungissa niin vaikea, ettei mitään voida taata ennakolta.

Mariupolissa yhä olevien siviilien määrästä ei ole tarkkaa tietoa, mutta kaupungissa on arveltu yhä olevan jopa 100  000 siviiliä epätoivoisissa oloissa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kaikki siviilien evakuoinnit Ukrainasta ovat olleet jäissä viimeksi kuluneiden kolmen päivän ajan, koska humanitaaristen käytävien avaamisesta ei ole päästy sopuun. Humanitaaristen käytävien kautta on Ukrainassa saatu evakuoitua liki 300  000 ihmistä sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan vajaa kaksi kuukautta sitten.

Kolmas antautumisvaatimus

Venäjän puolustusministeriö on antanut Mariupolin satamakaupunkia puolustaville joukoille jo kolmannen uhkavaatimuksen antautua, kertoi yleisradioyhtiö BBC viitaten uutistoimisto Reutersin tietoihin. Edellisen kerran kaupunkia puolustavia joukkoja vaadittiin antautumaan tiistaina ja sitä ennen viikonloppuna.

Venäjän mukaan yksikään ukrainalaissotilas ei suostunut antautumaan tiistaina.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Piiritettyä kaupunkia viikkokausia puolustaneiden ukrainalaisjoukkojen rippeet ovat vetäytyneet Azovstalin terästehdaskompleksin alueelle, missä on ukrainalaistietojen mukaan loukussa myös parisentuhatta siviiliä.

Puolustajien mukaan he eivät kuitenkaan pysty enää pitkään pitämään pintaansa, vaan vastarinta saattaa murtua jo tuntien kuluessa.

–  Vihollisia on kymmenen kertaa enemmän kuin meitä. Vetoamme maailman johtajiin ja pyydämme apua. Viekää meidät täältä johonkin kolmanteen maahan, pyysi kaupunkia puolustavaan merijalkaväen osastoon kuuluva Serhi Volyna Facebookissa.

Mariupol on lähes täysin tuhoutunut venäläisjoukkojen ilmaiskuissa ja kranaattitulessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

CNN: Yhdysvallat valmistelee uutta aseapupakettia Ukrainalle

Yhdysvallat valmistelee uutta 800 miljoonan dollarin arvoista aseapupakettia Ukrainalle, kertovat useat virkamieslähteet uutiskanava CNN:lle. Paketin hyväksymisen tarkemmasta aikataulusta ei lähteiden mukaan ole vielä tietoa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden myönsi tiistaina toimittajille, että maa aikoo lähettää lisää tykistökalustoa Ukrainaan.

Ukrainaan on jo saapunut Yhdysvaltain viime viikolla lupaamaa raskaampaa sotakalustoa aiemmasta 800 miljoonan dollarin arvoisesta aseapupaketista. Pakettiin kuului muun muassa helikoptereita, panssaroituja miehistönkuljetusajoneuvoja sekä kenttätykkejä.

Bidenin hallinto on antanut Ukrainalle puolustustukea ennen suunniteltua uutta pakettia yhteensä yli 3,2 miljardin dollarin edestä.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi korosti jälleen länsimaisen aseavun merkitystä Ukrainan puolustukselle tiistai-iltana julkaistussa puheessaan. Zelenskyin mukaan Ukrainan kumppanimailla on moraalinen velvollisuus antaa Ukrainalle vuosikausia varastoissa maannutta kalustoa.

–  Jos saisimme nyt kumppaneidemme tuleviksi viikoksi suunnittelemaa apua, se pelastaisi tuhansia ihmishenkiä. Toivon, että kumppanimme ovat tietoisia tästä ja ymmärtävät, että jokaisella päivällä on merkitystä, Zelenskyi kertoi puheessa.

Pentagon: Ukrainalle on toimitettu lentokoneiden varaosia

Yhdysvaltojen puolustusministeriö ilmoitti, että Ukrainalle on toimitettu lentokoneen varaosia maan ilmavoimien auttamiseksi.

Puolustusministeriön tiedottaja John Kirby kertoi, että toisin kuin ministeriö oli aiemmin ilmoittanut, Yhdysvallat tai muut sen liittolaiset eivät ole toimittaneet Ukrainalle kokonaisia lentokoneita vaan ainoastaan koneiden varaosia.

Britannian tiedustelutiedot: Venäjän etenemiseen vaikuttavat edelleen ympäristölliset, logistiset ja tekniset haasteet

Venäjän joukkojen etenemiseen vaikuttavat edelleen ympäristölliset, logistiset ja tekniset haasteet sekä erittäin motivoituneet Ukrainan joukot, arvioi Britannian sotilastiedustelu tiistai-iltaisessa Ukraina-katsauksessaan.

Brittitiedustelun mukaan Venäjän jatkuvaa epäonnistumista tavoitteidensa saavuttamisessa kuvastaa kyvyttömyys päihittää Mariupolin kaupungin ukrainalaisvastarintaa.

Venäjän iskut Itä-Ukrainan Donbassin alueella ovat lisääntyneet, mutta brittien mukaan Ukrainan joukot ovat saaneet torjuttua useita Venäjän etenemisyrityksiä.

Myös Ukrainan presidentti Zelenskyin mukaan venäläisjoukkojen iskut Itä-Ukrainassa ovat lisääntyneet.

--

Lähteenä myös AFP.

Korjaus 20.4. klo 20.10: Korjattu ja lyhennetty osiota ensimmäisen väliotsikon jälkeen. Kyseessä Yhdysvaltain puolustusministeriön oma korjaus. Ministeriö sanoi aiemmin Ukrainalle toimitetun lentokoneita ja lentokoneiden varaosia. Ukrainalle on toimitettu vain varaosia.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi