play

Petoksiin syylliseksi todetulle Theranos-johtaja Elizabeth Holmesille reilun 11 vuoden vankeustuomio

Elizabeth Holmes keräsi uraauurtavaa veritestaustekniikkaa markkinoivaan Theranos-yhtiöönsä satojen miljoonien dollareiden rahoituksen. Vasemmalla Holmes, oikealla hänen kumppaninsa Billy Evans. LEHTIKUVA/AFP

Elizabeth Holmes keräsi uraauurtavaa veritestaustekniikkaa markkinoivaan Theranos-yhtiöönsä satojen miljoonien dollareiden rahoituksen. Vasemmalla Holmes, oikealla hänen kumppaninsa Billy Evans. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Theranos-johtaja Elizabeth Holmes on saanut reilun 11 vuoden vankeustuomion. Holmes tuomittiin alkuvuodesta neljästä petokseen liittyvästä rikoksesta.

Holmes on itse kiistänyt syytteet, ja hänen asianajajansa antoi ymmärtää, että Holmes aikoo valittaa tuomiostaan.

Tällä hetkellä Holmes odottaa lasta, eikä hänen tarvitse tuomarin mukaan ilmoittautua viranomaisille ennen ensi huhtikuuta.

Holmes keräsi uraauurtavaa veritestaustekniikkaa markkinoivaan Theranos-yhtiöönsä satojen miljoonien dollareiden rahoituksen ja valtavan omaisuuden. Lopulta paljastui, että kyseessä oli huijaus.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tuomionlukua oli siirretty useita kertoja. Viime viikolla liittovaltion tuomari kumosi Holmesin pyynnön uudesta oikeudenkäynnistä.

Syyttäjät olivat vaatineet Holmesille 15 vuoden vankeustuomiota. Hänen lopullinen tuomionsa oli 135 kuukautta eli 11 vuotta ja kolme kuukautta.

"Kunnianhimon sokaisema" Piilaakson startup-kuningatar

Vielä vuonna 2014 Holmesia ylistettiin Piilaakson startup-kuningattareksi ja häntä verrattiin Applen perustajaan, edesmenneeseen Steve Jobsiin. Samana vuonna Forbes-lehti nimesi hänet maailman nuorimmaksi naismiljardööriksi, jonka omaisuus ei ollut perittyä vaan itse hankittua. Lehti arvioi hänen nettovarallisuutensa olleen tuolloin 4,5 miljardia dollaria.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Theranos markkinoi testaustekniikkaa, joka tunnistaisi esimerkiksi syövän tai diabeteksen potilaan sormenpäästä otetuista muutamasta veripisarasta.

Edison-nimen saanut testauslaite ei todellisuudessa toiminut niin kuin piti. Lisäksi selvisi, että Theranos oli tehnyt suuren osan testeistään muiden yhtiöiden kehittämillä laitteilla.

–  Seison edessänne ottamassa vastuun Theranosista. Rakastin Theranosia. Se oli elämäntyöni, kyynelehtivä Holmes sanoi oikeudessa hetkeä ennen tuomionlukua.

Hän sanoi kokeneensa viime vuosina joka päivä syvää tuskaa siitä, mitä ihmiset joutuivat käymään läpi, koska hän oli tuottanut heille pettymyksen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Liittovaltion syyttäjä Stephanie Hinds sen sijaan arvioi oikeudelle jätetyssä asiakirjassa, että Holmes oli kunnianhimon sokaisema.

Syyttäjät vaativat Holmesia maksamaan 800 miljoonaa vahingonkorvauksia

Holmesin rakettimaisesta noususta Piilaakson huipulle ja sitä seuranneesta nopeasta romahduksesta on muun muassa kirjoitettu kirjoja ja tehty tv-sarja.

Yhdessä vaiheessa Theranosin hallitukseen kuuluivat muiden muassa Yhdysvaltain entinen puolustusministeri James Mattis sekä maan entiset ulkoministerit Henry Kissinger ja nyt jo edesmennyt George Schultz.

Holmesin tuomion luki perjantaina sama tuomari, joka oli valvonut hänen pitkällistä oikeudenkäyntiään San Josessa.

Holmesin asianajajat olivat pyytäneet tuomioistuimelta armollisuutta. He olivat maalanneet Holmesista kuvaa uskollisena ystävänä ja muistuttaneet tämän olevan pienen lapsen äiti, jolla on tuloillaan toinenkin lapsi.

Tuomioistuimelle jätettiin myös toistasataa kirjettä, joissa Holmesille osoitettiin tukea. Kirjeitä tuli muun muassa hänen perheeltään, ystäviltään sekä ainakin yhdeltä yhdysvaltalaissenaattorilta.

Oikeudenkäynnissä syyttäjät kuvailivat Holmesia kunnianhimoiseksi huijariksi, joka kohteli työntekijöitään kaltoin.

Syyttäjät haluavat Holmesin maksavan 800 miljoonaa dollarin edestä vahingonkorvausta sijoittajille. Vahingonkorvauksista ollaan järjestämässä erikseen kuuleminen, joskin Holmes on itse sanonut, ettei hänellä ole rahaa maksaa korvauksia

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi