play

Pohjois-Korea teki taas ohjuskokeen, Japani ja Yhdysvallat vastasivat sotaharjoituksilla

Pohjois-Korea on tehnyt viime aikoina lukuisia ohjuskokeita. Arkistokuva. LEHTIKUVA/AFP

Pohjois-Korea on tehnyt viime aikoina lukuisia ohjuskokeita. Arkistokuva. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Japani ja Yhdysvallat järjestivät perjantaina yhteiset ilmasotaharjoitukset Japaninmerellä sen jälkeen, kun Pohjois-Korea oli aikaisemmin perjantaina laukaissut ohjuksen, joka päätyi mereen Japanin talousvyöhykkeelle. Etelä-Korean asevoimien ja Japanin puolustusministeriön mukaan kyseessä oli todennäköisesti mannertenvälinen ballistinen ohjus.

Kahdenvälisen sotaharjoituksen on tarkoitus vahvistaa Japanin ja Yhdysvaltojen välistä "vahvaa tahtoa vastata mihin tahansa tilanteeseen", Japanin puolustusministeriön jakamassa yhteisessä lausunnossa sanottiin.

Tänään myös Yhdysvaltain varapresidentti Kamala Harris järjestää Bangkokissa hätäkokouksen eri maiden johtajien kanssa Pohjois-Korean ohjuslaukaisun takia. Harris on parhaillaan Bangkokissa Aasian ja Tyynenmeren alueen huippukokouksessa.

Harrisin kutsumaan kokoukseen osallistuvat ainakin Japanin pääministeri Fumio Kishida, Etelä-Korean pääministeri Han Duck-soo, Australian pääministeri Anthony Albanese sekä Kanadan pääministeri Justin Trudeau.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yhdysvallat tuomitsi kokeen - Venäjä arvosteli Yhdysvaltoja

Yhdysvallat tuomitsi ohjuskokeen tuoreeltaan sanoen, että se rikkoo röyhkeästi useita YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmia ja kasvattaa tarpeettomasti jännitteitä alueella.

–  Yhdysvallat on täällä jäädäkseen. Viestimme on selvä: Yhdysvalloilla on Intian ja Tyynenmeren alueelle pysyvä taloudellinen sitoutuminen, jota ei mitata vuosissa, vaan vuosikymmenissä ja sukupolvissa, varapresidentti Harris sanoi Bangkokissa huippukokouksen aikana.

Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkov kuitenkin sanoi Yhdysvaltojen "koetelleen Pohjois-Korean kärsivällisyyttä" viime aikoina ja lisäsi, että Yhdysvallat liittolaisineen eivät ole lähestyneet Korean tilannetta diplomaattisesti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

BBC: Japanin mukaan ohjuksen kantama riittäisi USA:han asti

Japanin puolustusministeriön tiedotteen mukaan ohjus oli yhä ilmassa tunti laukaisun jälkeen.

Japanin pääministeri Fumio Kishida kertoi, että ohjuksen uskotaan pudonneen mereen maan talousvyöhykkeelle Hokkaidon prefektuurin länsipuolelle. Talousvyöhyke (exclusive economic zone, EEZ) ulottuu aluevesien ulkopuolelle.

Bangkokissa kokouksessa oleva Kishida sanoi toimittajille, ettei ohjus tiettävästi aiheuttanut vahinkoja aluksille tai lentokoneille.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

BBC:n mukaan Japanin puolustusministeri Yasukazu Hamada sanoi ohjuksen kantaman olleen riittävä yltämään Yhdysvaltoihin asti.

–  Perustuen laskelmiin, joissa otetaan huomioon lentorata, ballistisen ohjuksen kantama olisi tällä kertaa voinut olla 15  000 kilometriä, riippuen sen taistelukärjen painosta. Jos näin on, se tarkoittaa, että Yhdysvaltojen mantere oli sen kantaman sisällä, hän sanoi.

Pohjois-Korea tehnyt ohjuskokeita ennennäkemättömään tahtiin

Pohjois-Korea on tehnyt viime aikoina lukuisia ohjuskokeita. Marraskuun alussa maa ampui lyhyen ajan sisällä peräti 23 ohjusta, joista yksi oli mannertenvälinen ballistinen ohjus. Yksi ohjuksista ylitti Koreoiden merirajan ja putosi lähelle Etelä-Korean aluevesiä ensi kertaa sitten Korean sodan. Torstaina Pohjois-Korea laukaisi lyhyen kantaman ballistisen ohjuksen.

Japanin pääministeri Kishida kuvaili Pohjois-Korean toistavan provosoivia toimia ennennäkemättömään tahtiin.

–  Meidän on voimakkaasti lausuttava jälleen, että tätä ei todellakaan voida hyväksyä. Japanin, Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean on tehtävä läheistä yhteistyötä Pohjois-Korean täyden ydinaseriisunnan eteen, hän sanoi.

Torstaina illalla Kishida kertoi ottaneensa esiin vakavat huolensa turvallisuusasioista, mukaan lukien Pohjois-Koreasta, keskustellessaan Kiinan presidentin Xi Jinpingin kanssa. Johtajat tapasivat ensimmäistä kertaa kasvotusten.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi